RECENZE: Fujitsu Lifebook U7511 - 15'' pracovní notebook s dokováním a dotykem

28. 7. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Jeden z nejmodernějších přírůstků ve stáji Fujitsu dostal modernější vzhled a konstrukci i nejnovější generaci procesorů Intel. Určen je primárně pro pracovní nasazení, práce s dokumenty a internetem ve firmách velkých i malých nebo i pro studenty, kteří mají zájem o notebook s klasickými praktickými prvky.

Fujitsu Lifebook U7511 - 15'' pracovní notebook s dokováním a dotykem

Základní popis konstrukce

Fujitsu Lifebook U7511 je pokrevním bratrem nejen v rámci rodiny Fujitsu, ale i přímo v rámci modelové řady, skoro by se dalo říci dvojčetem nedávno testovaného modelu U7411 (viz RECENZE: Fujitsu Lifebook U7411 - 14'' tradiční pracovní notebook s moderními technologiemi. Oba mají v zásadě stejný vzhled i útroby, hlavní rozdíl mezi oběma modely je velikosti displeje potažmo klávesnice. Další drobné rozdíly, mezi testovanými kusy, jsou pak v nastavené výbavě a opět se týkají hlavně displeje. Dnešní recenze tedy bude v mnoha částech podobná nebo i stejná té předchozí, výše uvedené. Na jednotlivé rozdíly budu upozorňovat.


Převážná část notebooku je vyrobena z lehkých kovů, základna notebooku i její spodní kryt. Z lehkých kovů je i vnější strana víka, ta je jemně zdrsněná a dobře odolává viditelným otiskům prstů. Pro snazší otevření notebooku je na čelní straně víka ergonomický výstupek. Panty jsou hodně tuhé, takže k otevření notebooku je potřeba druhou rukou přidržet základnu. Maximální úhel otevření je lehce přes 180°.


Rozhraní, fyzická i bezdrátová

Fujitsu tradičně nabízí rozsáhlou škálu rozhraní. Na levém boku odzadu je to klasický RJ-45 LAN konektor, následuje 2x USB-C / Thunderbolt 4 s možností napájení notebooku, 1x HDMI (velké), 1x USB-A 3.2 Gen1 a čtečka SmartCard (volitelná). Pravá strana je skrovnější, oproti 14'' variantě ale nabízí o jednu USB-A více. Odzadu KensingtonLock, 2x USB-A 3.2 Gen1, microSD slot a kombinovaný audio jack se vstupem i výstupem v jednom.


Jako jeden z mála výrobců, ne-li úplně poslední, nabízí Fujitsu v tomto modelu i klasický dokovací konektor na spodku notebooku. Ačkoli takové řešení již bylo z trhu téměř vytlačeno, protože USB-C / Thunderbolt 4 poskytuje z praktického hlediska reálného využití v zásadě stejné možnosti, stále považuji klasické dokovaní, minimálně z ergonomického hlediska, za praktičtější. U Fujitsu si může zákazník vybrat. Za mě palec nahoru.


Na spodku notebooku je rovněž integrováno tlačítko pro HW reset sytému, ač je otvor stále výrazně větší, než tloušťka kancelářské sponky, na propisku je zde úzký, rozdíl oproti 14'' verzi. Nicméně je stále zachována praktičnost a vstupní otvor je širší, než bývá zvykem. U některých výrobců je tak úzký, že i běžná kancelářská sponka bývá příliš tlustá. Drobnost, ale v nouzi může potěšit. Jediná věc, která mě zarazila, že po použití resetovacího tlačítka, je potřeba notebook připojit k napájení, aby jej šlo znovu zapnout.

V pravém dolním rohu základny, pod klávesnicí, je umístěna specialita, kterou nabízí jen Fujitsu. Jedná se o čtečku krevního řečiště v dlani, která by měla být podle Fujitsu bezpečnější než klasické čtečky otisku prstu. Fujitsu tomuto řešení říká PalmSecure a kromě integrace do notebooků, nabízí komplexní řešení pro celé firemní prostředí včetně zabezpečení přístupu do budov.

Nabídka bezdrátových rozhraní je klasická, v této oblasti aktuálně dominují řešení od Intelu, konkrétně modul Intel Wi-Fi 6 AX201, který nabízí jak WiFi 6 (802.11ax) tak Bluetooth 5.2. Fujitsu navíc pro tento notebook nabízí i volitelný LTE modul Sierra Wireless EM7421 (Cat.7) nebo LTE Sierra Wireless EM9191. Vstup ro SIM kartu je umístěn na zadní straně notebooku.

Mobilita, rozměry a hmotnost

Rozměry notebooku jsou logicky větší, než u 14'' verze, 357 x 230 x 18,5 / 20,5 mm odpovídají 15.6'' notebooku. Celková hmotnost testované konfigurace činila 1.45 kg, výrobce podle výbavy uvádí od 1.5 kg. Na trhu již delší dobu existují tenčí a lehčí konkurenti, nicméně s chudší výbavou fyzických rozhraní. Fujitsu je stále plnohodnotným klasickým pracovním notebookem a přitom se stále jedná o vysoce mobilní stroj. Konstrukce z lehkých slitin je navíc příslibem vysoké pevnosti a dlouhé životnosti.

Multimedia - reproduktory a webkamera

Fujitsu zapracovalo i na kvalitě projevu reproduktorů, pro pracovní notebook je to sice podružná záležitost, ale v této oblasti bylo opravdu co dohánět. Reproduktory jsou umístěny v čele základny, směřují dolů a mají společnou rezonanční trubici, proto jsou i celkem blízko u sebe (viz foto), naprosto stejné, jako u menší 14'' varianty. Dokáží hrát velmi hlasitě, určitě hlasitěji, než je u této kategorie běžné a to i bez projevů přebuzení. Jejich projev odpovídá dobrému průměru této velikostní kategorie notebooků. Oproti většině dříve testovaných notebooků Fujitsu se jedná o obrovský skok kupředu. Výstup přes audio jack je čistý a s dobrými sluchátky je pochopitelně zvukový dojem výrazně lepší.


Webkamera patří k šedému průměru dnešní doby. Tak jako většina výrobců i Fujitsu používá webkameru s uvedeným rozlišením 1280 x 720 px. Pro občasné videohovory to stačí. Webkameru mohu pochválit snad jen za to, že má integrovanou mechanickou záslepku, sice s příliš titěrným ovládáním, ale nehtem to lze nakonec snadno. Indikační dioda u kamery svítí bíle, je trochu tlumená, takže oslňuje jen minimálně.


Recenze

Diskuse