RECENZE: Acer Swift 5 (SF514-56T) - 14'' s dotykem, pracovní styl na cesty, nejnovější Intel CPU

10. 8. 2022 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Chlazení a provozní hluk

Uvnitř notebooku jsou umístěny 2 ventilátory, což je pro tento výkonový segment notebooků neobvyklé, pravděpodobně to bude kvůli tomu, že výkon grafického jádra, umístěného v procesoru, se stále zvyšuje, a proto už by jeden ventilátor, jak tomu bylo dříve zvykem, mohl být málo. Chlazení má dokonce i 2 heatpipe (odvod tepla od CPU k ventilátorům), obě vedou k oběma ventilátorům.

Přívod vzduchu je tradičně zespodu notebooku, kde je dostatečně velké žebrování, základna je navíc znatelně přizvednuta otevřeným víkem. Dva výdechy teplého vzduchu směřují do otevřeného LCD, nicméně nasměrování výdechů je udělané tak, že víko překáží jen minimálně, vzduch má volnou cestu směrem nahoru.

hodina provozu - mírná zátěž (dokumenty, internet, sledování videa)

Notebook pracuje tiše, ventilátory se otáčí jen velmi pomalu. Trochu tepla je cítit na středu klávesnice a v prostoru nad ní. Střed notebooku je teplejší i zespodu, hlavně v oblasti umístění procesoru, teploty jsou ale i zde přijatelné i pro práci na klíně.


hodina provozu - vysoká zátěž (CPU + GPU)

Ventilátory pracují na vyšších otáčkách, je slyšet proudění vzduchu, ale na přijatelné úrovni, i dlouhodoběji. Zvýšená teplota je cítit na stejných místech, jako při nízké zátěži, pracovní plocha je stále přijatelná pro pohodlnou práci, spodek notebooku je už místy nepříjemně horký, pro případ, že by měl přijít do styku s holou pokožkou, na stole to nevadí.


Vytížení jednoho jádra CPU

Vytížení všech logických jader CPU

Vytížení části CPU + 3D GPU na maximum

teplota okolí při měření: 25 °C
(testy prováděny a teploty měřeny při 100% nabité baterii, aby její zahřátí z dobíjení neovlivňovalo výsledky)

Recenze

Diskuse