RECENZE: Acer Swift 5 (SF514-56T) - 14'' s dotykem, pracovní styl na cesty, nejnovější Intel CPU

10. 8. 2022 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Kovové tělo a elegantní až luxusní vzhled, k tomu slušná porce výkonu s nejnovější generací procesoru Intel. Swift s číslem 5 patří aktuálně na vrchol této modelové řady (Swift 7 už v nabídce schází). Uplatnění najde jak v osobním, tak firemním nasazení. Určen je především pro časté cestování.

Acer Swift 5 (SF514-56T) - 14'' s dotykem, pracovní styl na cesty, nejnovější Intel CPU

Základní popis konstrukce

Převážně šedo modrý povrch notebooku, s oficiálním názvem Steam Blue, má na přímém světle perleťový efekt. Dekorační prvky ve zlaté barvě pak navozují pocit luxusu. Většina těla notebooku je vyrobena z lehkých kovů. Snad jen u stojánku, který zároveň slouží jako kryt pantů, si nejsem zcela jist, jestli se jedná o plast nebo kov, vypadá kovově, ale spíše to bude plast. Bočnice základny i víka s displejem jsou jednoznačně z hliníku, spodní kryt základny a vnější strana víka pak pravděpodobně z nějaké lehčí slitiny kovů. Celé víko je velmi pevné, i díky pevnému sklu, s dotykovou vrstvou, před displejem. K otevření notebooku je potřeba použít obě ruce, protože panty jsou tuhé (přiměřeně) ale základná lehká a notebook má tendenci se zvedat (při otevírání jednou rukou), proto je třeba základnu přidržet. Otevření víka přizvedne základnu o další cca 0,5 cm, tím se zlepší ergonomie náklonu klávesnice k uživateli a přístup chladicího vzduchu k ventilátorům.

Mobilita, rozměry a hmotnost

Při měření rozměrů notebooku jsem odečetl hodnoty 310 x 222 x 17/21 mm. Výrobce uvádí hloubku 213, zřejmě proto, že měřil jen samotnou základnu, která je o něco menší než samotné víko a to má navíc ještě za sebou "stojánkovou bouli". Dále výrobce uvádí tloušťku necelých 15 mm, pokud notebook opravdu silně zmáčknu, dostanu se maximálně na 16,5 mm, zde půjde zřejmě o chybu v údajích. Hmotnost (přibližná), podle výrobce, činí 1.20 kg, v redakci jsem naměřil 1276 g. I přes výše uvedené nesrovnalosti ve specifikaci výrobce a mnou naměřených hodnot, se stále jedná o vysoce mobilní notebook, který může svého uživatele doprovázet na každodenních cestách a přitom mu nabídne slušnou porci výkonu.


Rozhraní, fyzická i bezdrátová

Nabídka rozhraní by měla vyhovovat modernímu uživateli. Zleva odzadu je zde 2x USB-C 4 / Thunderbolt 4 (přes oba lze notebook napájet), 1x velké HDMI a 1x USB-A 2.0. Pravá strana pak nabízí otvor pro Kensingtonský zámek, další 1x USB-A 3.0 a kombinovaný audio jack.

Bezdrátová rozhraní zajišťuje modul Intel Killer Wi-Fi 6E AX1675i 160MHz Wireless Network Adapter (211NGW) s podporou Wi-Fi přenosových rychlostí až 2.4 Gbps a druhotnou technologií Bluetooth 5.3.

Multimédia - reproduktory a webkamera

Reproduktory jsou v notebooku 2, podlouhlé obdélníkové. Umístěny jsou u předních rohů na bocích a směřují směrem dolů. Kvalitou se jedná o průměrný standard, převažují výšky, basy jsou doháněny elektronicky, dosažitelná hlasitost obstojná. Výrazně lepších výsledků dosáhnete s kvalitními sluchátky nebo externími reproduktory, výstup přes audio jack je čistý, bez pískání či praskání.


Webkamera je tradičně umístěna v horní části víka nad displejem. Na první pohled má viditelně lepší obraz, než většina dosavadních konkurentů. Nastavit lze maximálně FullHD, nativní rozlišení snímacího čipu bude určitě minimálně HD. Technická specifikace výrobce tento parametr tradičně neuvádí.

Recenze

Diskuse