RECENZE: Acer Swift X (SFX14-41G) - 14'' s AMD procesorem a dedikovanou RTX grafikou

9. 3. 2022 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Klávesnice

Klávesnice je stejná jako u výše zmíněného modelu Swift 3X, rozdíl je jen v barvě kláves, zde jsou stříbrné, což paradoxně zhoršuje čitelnost znaků s aktivovaným podsvícením, pokud je dostatek okolního světla, což je běžným neduhem většiny stříbrných klávesnic. Podsvícení má 1 stupeň a ve firmware lze nastavit, zdali se vypíná automaticky nebo ne.

Rozložení kláves odpovídá tomu, co Acer u svých 14“ notebooků používá již roky. To znamená, že klávesy Page Up a Page Down jsou hned u kurzorových šipek a při držení Fn fungují jako Home a End. Pokud nejde o překlopná zařízení, Acer obvykle umísťuje hlavní vypínač do pravého horního rohu (řešení, které mi vadí) místo klávesy Delete, která kvůli tomu přesunuta o sloupec doleva (a funguje jako Insert při držení Fn).

Horní řada kláves primárně nabízí funkce jako regulace jasu displeje a změna hlasitosti. Pro přístup k funkcím F1-F12 je nutné držet Fn a to i v případě, že jsou drženy další přepínače (tj. místo Alt+F4 je nutné mačkat Alt+Fn+F4). Primární funkci kláves lze naštěstí přepnout v prostředí nastavení firmware.

Touchpad

Touchpad ELAN o rozměrech 105 x 65 mm reaguje pohotově, jeho okraje dobře poznáte i hmatem. Jediné co mi na touchpadu tradičně vadí, je integrované tlačítko, preferuji dvě samostatná, v mnoha ohledech je to praktičtější. Integrované tlačítko má přijatelně klapavý zvuk při stisku, který je středně tuhý. Stejnou sílu stisku lze použít přibližně do poloviny výšky touchpadu, stisknout lze i výše, až k hornímu okraji, ale je třeba více přitlačit.

Indikační diody a další ovládací prvky

Jediné dvě indikační diody se nacházejí na pravém boku (nepočítám-li diodu u objektivu webkamery). Obě umí svítit modře, jedna při zapnutém notebooku (indikace režimu spánku kupodivu schází) a druhá při plně nabité baterii se zapojeným napájením a červeně při dobíjení baterie. Na klávesnici naopak žádné indikační diody nejsou, a to ani pro klávesy Num Lock a Caps Lock.

V pravé části pod klávesnicí je umístěna čtečka otisku prstu.

Recenze

Diskuse