RECENZE: Acer Swift X (SFX14-41G) - 14'' s AMD procesorem a dedikovanou RTX grafikou

9. 3. 2022 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Procesory AMD se dostávají do stále širší kategorie modelů, včetně těch, kde dříve byly k dostání jen procesory Intel. Některé modely sdílejí vnější prvky, konstrukci a vzhled, ale uvnitř mají rozdílnou základní desku s procesorem, což sebou zpravidla přináší i trochu jiné rozložení fyzických rozhraní. 14'' varianta Swift X je skladným notebookem s výkonem větším, než u 14'' modelů bývá zvykem, přitom nabízí více než solidní výdrž na baterii.

Acer Swift X (SFX14-41G) - 14'' s AMD procesorem a dedikovanou RTX grafikou

Základní popis konstrukce

Swift X vychází z předchozí generace, která ještě nesla označení Swift 3X (viz RECENZE: Acer Swift 3X - 14'' s dlouhou výdrží a dedikovanou(!) grafikou Intel Iris Xe MAX a byla osazena procesory Intel. Konstrukčně se jedná o téměř shodné notebooky, hlavní rozdíly jsou v útrobách a barevném provedení vnějších prvků. Acer zároveň nabízí nově i model Swift X (Intel), ten je ale kupodivu znatelně větší, jedná se totiž o notebook s 15.6'' displejem.

Notebook, o kterém je tato recenze, je z velké části vyroben z lehkých kovů, převážná část základny a vnější strana víka s displejem. Plastová je vnitřní strana víka, klávesnice a kus základny v zadní části kolem pantů a výdechu chlazení. Základna i klávesnice jsou ve stříbrné barvě, vnější strana víka a plast v zadní části základny, mají modrý nádech, oficiální název je Steam Blue (existuje i "zlaté" provedení). Víko lze otevřít i jednou rukou, ale základna se při tom přizvedává, takže je třeba otevírat pomalu nebo oběma rukama a základnu si přidržet druhou rukou. Maximální úhel otevření je přibližně 135°. Přibližně na hranici 75° otevření se již začíná dostávat zadní hrana víka pod úroveň základny a tím ji přizvedne, pro lepší přístup vzduchu k chlazení, zespodu. Na spodku základny je přístup k resetovacímu tlačítku (HW reset, přerušení toku energie), otvor by mohl být malinko širší, první vyzkoušená kancelářská sponka byla příliš tlustá, druhá se vešla těsně.

Mobilita, rozměry a hmotnost


Rozměry 323 x 216 x 18,5 / 20,5 mm řadí notebook do skladnější kategorie, jen tloušťka je trochu vyšší, než bývá u 14'' modelů, to kvůli chlazení dedikované grafiky. Naměřil jsem o 4 mm větší hloubku, než uvádí (112 mm) výrobce, který zjevně uvedl jen plochu víka bez zadního opěrného výklenku. Hmotnost jsem naměřil 1.398 kg. Notebook tak stále patří k vysoce mobilním zařízením, vhodným i pro každodenní přenášení.

Rozhraní, fyzická i bezdrátová

Výbava rozhraní je dostačující, notebook nabízí vše, co je v základu potřeba. Na levém boku odzadu je kulatý otvor pro napájecí zdroj, jediné USB-C USB 3.2 Gen 2, klasické velké HDMI, a první USB-A 3.2 Gen 1. Na pravém boku je umístěn otvor pro Kensingtonský zámek, druhé USB-A 3.2 Gen 1 a kombinovaný (vstup/výstup) konektor pro audio jack. Pro čtečku paměťových karet nebo připojení kabelové sítě LAN, budete potřebovat redukci.

Uvnitř notebooku je osazen modul bezdrátových komunikací MediaTek MT7921 Wi-Fi 6 Wireless Network Adapter. Podle údajů výrobce notebooku, nabízí standardy IEEE 802.11 a/b/g/n/ac/ax, web výrobce modulu je bohužel velmi strohý, model MT7921 jsem našel jen v tiskové zprávě, bez bližších technických specifikací. Bluetooth sice Acer pro tento model notebooku neuvádí, nicméně notebook samotný hlásí jeho přítomnost, pokud je aktivován.

Multimédia - reproduktory a webkamera

Reproduktory jsou oproti předchozí generaci větší, respektive mají větší resonanční komůrky. Stále jsou umístěny v předních rozích a směřují směrem dolů. Dokáží hrát dostatečně hlasitě, aby ozvučili malou místnost. Klasicky převládají vysoké tóny nad hlubokými. Reproduktory řadím mezi běžný standard. Výrazně lepší zvukový dojem opět získáte připojením kvalitních sluchátek nebo reproduktorů přes kombinovaný audio jack konektor nebo USB.

Webkamera je tradičně umístěna nad displejem, její aktivace je signalizována zelenou diodou, která podle úhlu pohledu oslňuje více (napřímo) či méně. Kvalita obrazu je uváděna jako HD 1280 x 720, reálný dojem je ale opět horší. Jedná se se o šedý standard nabídky většiny současných notebooků.

Recenze

Diskuse