RECENZE: ASUS ExpertBook B5 (B5302C) - 13.3'' pracovní notebook na cesty, s hmotností 1 kg

30. 3. 2022 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Baterie

Li-Pol baterie, integrovaná v těle notebooku, má udanou kapacitu 33 Wh, v testovaném kuse hlásí 32,6 Wh, tedy opotřebení 1,3%. V našem standardním* redakčním testu maximální výdrže s minimální zátěží, vydržela pohánět notebook necelých 11 hodin. Test reálnější zátěže, přehrávání videa přes Wi-Fi se 100% jasu LCD, ukázal zhruba 3 a půl hodiny. V reálném provozu to může být i o něco více, s nižším nastavením jasu a jen občasném využití Wi-Fi. Hroší výsledky jsou dány právě nezvykle slabší baterií, která je ale lehčí, a je i znatelně menší. ASUS nabízí i výkonnější baterii s dvojnásobnou kapacitou (66 Wh), takže cca dvojnásobnou výdrží, sice pak bude notebook cca o 100 - 200 g (odhad) těžší, nicméně se to určitě vyplatí.

Aplikace MyASUS umožňuje nastavit 3 různé režimy dobíjení respektive maximálního nabití, do 100%, 80% a 60%.

  • standardní* redakční měření při minimální zátěži: 10 hod 45 min
  • video z internetu přes Wi-Fi, 100% jas LCD: 3 hod 26 min

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na datové úložiště každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.

Napájení notebooku

O nabíjení notebooku se stará USB-C napájecí adaptér o rozměrech 75 x 66 x 29 mm a hmotnosti 322 g. Jedná se o cestovní adaptér s výkonem 65 W. Oceňuji pravoúhlý výstup kabelu, který snižuje riziko jeho zalomení, při přepravě nebo manipulaci, součástí je i svazovací pásek se suchým zipem.

Recenze

Diskuse