RECENZE: ASUS ExpertBook B5 (B5302C) - 13.3'' pracovní notebook na cesty, s hmotností 1 kg

30. 3. 2022 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Klávesnice

Klávesnice je téměř na chlup stejná, jako u dříve testovaného modelu B9 (viz RECENZE: ASUS ExpertBook B9 (B9400) - 14'' manažerský elegán, dlouhá výdrž, 2x SSD, 1kg). Hlavní rozdíl je v tom, že B5 má opět v pravém horním rohu klávesu Del, hlavní vypínač je umístěn samostatně, mimo blok klávesnice, dle mého soudu lepší volba než vypínač v bloku klávesnice. Možná trochu hloupé, že Ins je integrováno do Del+Fn, na druhou stranu v českém nastavení se Ins používá minimálně. Volné místo (ne pozici) po klávese Del, dostala samostatná klávesa pro aktivaci a deaktivaci potlačení okolních šumů pro videohovory, osobně odhaduji, že to bude běžně přepínat jen minimum uživatelů, ale budiž.

Zbytek klávesnice mohu popsat téměř stejnými slovy jako u B9. Černá klávesnice s bílými popiskami má v zásadě běžné rozložení. Popisky jsou dobře čitelné i v mírném šeru, pro úplnou tmu je zde pak i podsvícení s jedním stupněm intenzity (u B9 jsou 3). Horní řadu kláves lze pohotově přepínat mezi klasickou F1 až F12 funkcionalitou nebo multimediální nabídkou pro ovládání hlasitosti, jasu displeje atp. Přepínání funkčnosti klávesy Fn se dělá pomocí kláves Esc+Fn. Kombinace kláves Alt+F4 funguje v obou režimech Fn stejně, zavírá aplikace. Ctrl i Alt jsou po obou stranách mezerníku, kontextová nabídka jen přes Fn + pravý Ctrl. Kurzorové šipky s poloviční výškou v sobě skrývají funkce Home, End a PgUp + Dn, což mi vyhovuje. Klávesa Enter je jednořádková, preferuji vysoký, dvouřádkový. Celkově se mi s klávesnicí pracovalo dobře.

Touchpad

I k touchpadu mohu napsat téměř to stejné, jako u modelu B9. U B5 jsou jinak především rozměry, zde jsou z konstrukčních důvodů (menší notebook) menší rozměry 105x 61 mm, stále to ale bohatě stačí (B9 má 130 x 66 mm). Touchpad je sice opět vycentrovaný na střed základny, ale shodou okolností to vychází jen těsně vedle středu klávesy B (ergonomičtější), takže to až tak nevadí. Kdo čte moje recenze, ten ví, že preferuji samostatná tlačítka ''myši'' pod touchpadem, zde je opět integrováno do touchpadu (móda posledních let). Integrované tlačítko lez pohodlně stisknout cca do 3/4 výšky od spodního okraje, uvítal bych nižší hlučnost a tuhost stisku. Reakce kurzoru, na pohyb prstu po ploše touchpadu, mi vyhovuje. Touchpad je místem, kde jsou rychleji vidět stopy mastnoty po pohybech prstů, na rozdíl od zbytku povrchu notebooku.

Touchpad má v sobě integrovaný NumberPad 2.0, specialita notebooků ASUS, již minimálně druhým rokem. NumberPad se aktivuje dotykem pravého horního rohu touchpadu, má poněkud jiné rozložení než na klasické klávesnici, ale dá se na něj zvyknout, psaní číslic určitě urychlí. Aplikaci kalkulačky lze pohotově vyvolat přejetím prstu z levého horního rohu touchpadu směrem doprava. ASUS od minule opravil mojí výtku, že okno kalkulačky není automaticky aktivní a je třeba se do něj přepnout, teď už lze rovnou počítat. Dotykem levého horního rohu touchpadu lze regulovat jas podsvícení numerického bloku. Kurzor myši lze ovládat na touchpadu i pokud je NumberPad aktivovaný, v textovém editoru to ale občas může znamenat, že místo pohybu kurzoru se napíše číslice nebo třeba znaménko +.

Indikační diody a další ovládací prvky

Indikačních diod je na notebooku celkem 7, většina z nich svítí tlumeně bíle (rozdíly v barvě popíšu dále). První diodu (webkamery) jsem popisoval již výše. Další 3 jsou v klávesnici, Caps Lock, Fn (indikace přepínání funkčnosti) a ovládání mikrofonu, hned vedle F12. A 3 diody jsou rovněž na levém boku, první pro indikaci práce SSD, druhá indikuje připojení adaptéru respektive dobíjení baterie (oranžově), třetí indikuje zapnutí a režimu spánku.

Hlavní vypínač je na pravém boku notebooku a je v něm integrována čtečka otisku prstu. Bok byl zřejmě zvolen proto, že notebook se vyrábí i v konvertibilní variantě, spolehlivě ho nahmátnete tak, že v daném místě přejedete prstem, čtečka potřebuje co největší plochu prstu, aby snadno rozpoznala otisk. Pro bezpečné ukládání přihlašovacích údajů je v notebook TPM 2.0 čip.

Recenze

Diskuse