RECENZE: ASUS ExpertBook B5 (B5302C) - 13.3'' pracovní notebook na cesty, s hmotností 1 kg

30. 3. 2022 08:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

ExpertBook je modelové označení pracovních notebooků ASUS s povedenou konstrukcí a příjemným designem. B5 je nejmenším z řady, umí být i konvertibilní, ovšem tato recenze je o notebooku s klasickou konstrukcí. Aktuálně nabízí 11. generaci procesorů Intel. Díky nízké hmotnosti se jedná o vysoce mobilní notebook. Specialitou firmy ASUS je NumberPad 2.0, což je touchpad s integrovaným numerickým blokem.

ASUS ExpertBook B5 (B5302C) - 13.3'' pracovní notebook na cesty, s hmotností 1 kg

Základní popis konstrukce

Horní i spodní kryt notebooku ExpertBook B5 jsou vyrobeny z čistého hliníku, zatímco oblast kolem klávesnice je ze slitiny hořčíku a hliníku, což udržuje hmotnost na nízké hodnotě, přesně takhle to píše výrobce na svém webu. Povrchová úprava je v barvě s oficiálním názvem Star Black, která v šeru opravdu vypadá velmi tmavě až černě, nicméně na přímém světle má nádech modré s jemným perleťovým efektem. Plastové jsou tradičně okraje kolem displeje a klávesnice, dále pak kryty kolem pantů a výdechu chlazení.

Notebook je velmi lehký, takže k jeho otevření je potřeba použít obě ruce, jednou uchopit víko a druhou přidržet základnu. Uvítal bych větší vykrojení na čele základny, ideálně přes celou výšku čela, protože ač na první pohled vypadá velké, při zavřeném notebooku je otvor pro uchopení velmi úzký (na výšku). Maximální úhel otevření je 180°, při cca 105° začne spodní hrana víka zasahovat pod základnu a přizvedávat ji tak pro lepší chlazení a lehké neklonění klávesnice k uživateli, což je ergonomické zlepšení práce.

Mobilita, rozměry a hmotnost


Rozměry 309 x 211 x 17/18 mm a především pak váha přesně 1 kg (naměřeno 1016 g, podle konfigurace může být max. 1,23 kg, dle výrobce), dělají z notebooku vysoce mobilní zařízení na cesty, pro neustálé přenášení celý den. Konstrukce z lehkých kovů je příčinou solidní pevnosti, při slušném zacházení by měl mít notebook dlouhou fyzickou životnost, výrobce uvádí stupeň pevnosti podle amerického armádního standardu MIL-STD 810H.

Rozhraní, fyzická i bezdrátová

Notebook nabízí všechna základní rozhraní, která může moderní uživatel potřebovat. Mě osobně chybí snad jen slot pro SD, reálně ale netuším, kolik procent uživatelů notebooků dnes ještě používá SD karty, a jak moc velký nebo malý problém to tedy je.

Na levém boku odzadu jsou 2x USB-C / Thunderbolt 4 s podporou DP a napájením notebooku. Vlevo je také micro HDMI konektor, který zde slouží výhradně pro připojení LAN RJ-45 redukce (komunikační čip Intel je uvnitř notebooku, 1 Gbps), po připojení funguje automaticky. Napravo odzadu je otvor pro Kensingtoský zámek, velké HDMI 2.0, USB-A 3.2 Gen 2 a kombinovaný vstup pro audio jack. Vpravo je také hlavní vypínač, ale k tomu se dostanu ještě dále v recenzi.

Bezdrátovou komunikaci nabízí integrovaný modul (připájený k základní desce) Intel Wi-Fi 6 AX201. Obsahuje technologii Wi-Fi 6 (802.11ax) s přenosovou rychlostí až 2,4 Gbps, pracuje v pásmech 2.4Ghz a 5Ghz (160 MHz). Součástí modulu je i podpora Bluetooth 5.2 komunikace.

Multimédia - reproduktory a webkamera


Dva reproduktory jsou umístěny v předních rozích základny a směřují dolu, do desky stolu. Elektronika se snaží upravit zvuk do basů, ale logicky převažují výšky, což je nejvíce poznat v maximální hlasitosti, která je na tak malý notebook obstojná. Kvalita produkce odpovídá průměru z této velikostní kategorie notebooků. Mluvenému slovu je rozumět dobře, na pohodu si pustíte i nějakou tu muziku na pozadí při práci. Výrazně lepší dojem je opět s použitím kvalitních sluchátek, audio výstup je čistý.

Webkamera je standardně umístěna v horní části víka nad displejem, kvalita obrazu patří k šedému průměru, uváděné HD rozlišení 1280 x 720 px se zdá být slabší, nicméně na pracovní videohovory to stačí. Největší předností je mechanická krytka, která se snadno ovládá a navíc je jasně poznat, kdy je kamera zakryta (krytka má červenou barvu, je-li v oblasti snímacího čipu) a kdy je odkryta. Práce kamery je indikována bílou diodou hned vedle.

Recenze

Diskuse