RECENZE: ASUS Zenbook 14 OLED (UX3402) - 14'' kovově elegantní pracant pro managera

21. 9. 2022 19:45    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Klávesnice

Při pohledu na klávesnici, jako první zaujme hlavní vypínač. ASUS zřejmě vyslyšel, nejen moje, výtky vůči hlavnímu vypínači v pravém horním rohu bloku kláves, kde je ideální místo pro umístění klávesy Del. Nově je hlavní vypínač umístěn o jednu klávesu doleva, Del je tedy na svém místě, ale teď to celé ještě více bije do očí. Hlavní vypínač je, fyzicky i hmatově, úplně jiný, něž ostatní klávesy, čímž je alespoň eliminováno jeho nechtěné stisknutí v zápalu psaní. Za mě osobně prostě patří hlavní vypínač mimo blok klávesnice, tečka.

Černé klávesy s bílými popiskami solidně kontrastují i za šera, pro úplnou tmu jsou pak zde 3 stupně podsvícení. Líbí se mi možnost připínání logiky klávesy Fn pomocí Fn+Esc a velký Backspace. Pozitivně hodnotím i přítomnost kláves Ctrl a Alt na obou stranách mezerníku, schází mi jen samostatná klávesa kontextové nabídky. Kurzorové šipky sice mají poloviční výšku oproti ostatním, ale zato jsou o něco širší a šipky do stran mají samostatný prostor, kde je dobře nahmátnete i bez pohledu na ně. Funkce Home, End, PgUp a PgDn jsou zakomponovány do kurzorových šipek, pomocí klávesy Fn. Uvítal bych dvouřádkový Enter a mezery po čtyřech mezi klávesami F1 - F12, stačilo by přesunout hlavní vypínač mimo blok klávesnice.

Touchpad

Obří touchpad, o rozměrech 130 x 75 mm, je centrovaný na střed základny, což je další módní prvek několika posledních let. Na první pohled to vypadá hezky, ale ergonomicky správnější je centrování cca na klávesu B. Tlačítka jsou pochopitelně integrovaná do touchpadu, který lze pohodlně stisknout cca do 2/3 výšky, stisk je znatelně klapavý, tuhost přiměřená.

Touchpad má v sobě integrovaný NumberPad 2.0, specialita notebooků ASUS, již minimálně druhým rokem. Znaky numerického bloku se aktivují dotykem pravého horního rohu touchpadu, mají poněkud jiné rozložení než na klasické klávesnici, ale dá se na něj zvyknout, psaní číslic určitě urychlí. Aplikaci kalkulačky lze pohotově vyvolat přejetím prstu z levého horního rohu touchpadu směrem doprava. Dotykem levého horního rohu touchpadu lze regulovat jas podsvícení numerických znaků. Kurzor lze ovládat na touchpadu, i pokud je numerický blok aktivovaný, v textovém editoru to ale občas může znamenat, že místo pohybu kurzoru se napíše číslice nebo třeba hvězdička.

Indikační diody a další ovládací prvky

Indikačních diod je na notebooku celkem 6. První jsem zmínil již u webkamery. Další 3 jsou v klávesnici, pro Caps Lock (bílá) a deaktivace mikrofonu a kamery (oranžová, F9, F10). Poslední dvě indikační diody jsou na pravém boku notebooku. První (bílá) indikuje běh notebooku a režim spánku. Druhá indikuje připojení napájecího adaptéru (bíle) respektive dobíjení baterie (oranžově).

Hlavní vypínač v sobě rovněž obsahuje čtečku otisku prstu. Pokud prst, při zapínání zcela vypnutého notebooku, chvíli přidržíte na vypínači, otisk se načte, ještě před spuštěním operačního systému, a následně dojde k automatickému přihlášení příslušného uživatele.

Recenze

Diskuse