RECENZE: ASUS Zenbook 14 OLED (UX3402) - 14'' kovově elegantní pracant pro managera

21. 9. 2022 19:45    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Zenbooky od ASUSu jsou na trhu již několik let, vždy reprezentovaly elegantní pracovní nástroje, a tak tomu je i u tohoto modelu. Osazen je nejnovější generací procesoru Intel z 12. generace. Nabízí, dnes již běžný, touchpad s numerickým blokem, zvaný NumberPad 2.0. To vše je zabaleno do elegantního těla v kovovém provedení.

ASUS Zenbook 14 OLED (UX3402) - 14'' kovově elegantní pracant pro managera

Základní popis konstrukce

Celokovové tělo má tmavě modrou barvu, která se pod přímým světlem jemně třpytí, jako metalíza na luxusním autě, ASUS ji označuje jako Ponder Blue. Plastová je jen klávesnice, okraj kolem displeje na vnitřní straně víka a gumové nohy na spodku základny, které mimochodem dobře podepírají notebook i v oblasti touchpadu. Dvě menší plastové opěrky jsou i na spodní hraně víka, které se při otevření dostane pod spodní úroveň základny a tím notebook nadzvedne, což má pozitivní vliv na ergonomii psaní a lepší přístup vzduchu k chlazení. Notebook lze pohodlně otevřít i jednou rukou, do maximálního úhlu 180°.

Mobilita, rozměry a hmotnost

Rozměry 314 x 220 x 17/18 mm a váha 1,37 kg jej řadí do vysoce mobilní kategorie. Velké zkosení základny na spodku čela má za úkol opticky notebook zeštíhlet, ale na mě to ve výsledku působí spíše opačným dojmem. Notebook je určen pro celodenní přenášení v ruce v rámci firmy nebo i v zavazadle při častém cestování.


Rozhraní, fyzická i bezdrátová

Nabídka rozhraní splňuje současné standardy s malým bonusem navíc. Levý bok odzadu nabízí jediný USB-A 3.2 Gen 2 konektor, který bude asi nejčastěji využit pro myš nebo flash disk. Pravý bok odzadu nabízí velké HDMI 2.1 TMDS, kombinovaný audio jack, 2x USB-C / Thunderbolt 4 (přes oba lze dobíjet baterii notebooku) a jako zmíněný bonus také slot pro microSD kartu.

Bezdrátová rozhraní zajišťuje vyměnitelný modul Intel Wi-Fi 6E AX211 160MHz, který obsahuje komunikační technologie Wi-Fi 6E (802.11ax) a Bluetooth ve verzi 5.3. Teoretické maximální přenosové rychlosti Wi-Fi jsou až 2.4 Gbps.

Pro nasazení notebooku ve firemním prostředí bych uvítal i klasický LAN konektor RJ-45 pro připojení do datové sítě klasickým kabelem. Řešit to lze pomocí externího redukce nebo USB-C / Thunderbolt dokovací stanice.

Multimédia - reproduktory a webkamera

Dva podlouhlé obdélníkové reproduktory jsou umístěny na bocích vpředu základny, směřují šikmo dolu. Dokáží hrát celkem hlasitě a čistě, převládají pochopitelně výšky, hloubky jsou doháněny elektronicky, celkově jejich projev řadím k dobrému standardu, v rámci možností takto malých reproduktorů. Pochopitelně kvalitnější poslech nabídnou sluchátka nebo externí reproduktory, výstup přes kombinovaný audio jack je čistý.


Webkamera je tradičně umístěna v horní části víka nad displejem, tváří se jako FullHD, ale kvalita obrazu naznačuje spíše nižší nativní rozlišení snímacího čipu, což je naprostý standard i u konkurenčních výrobců. Je zde vidět o něco větší snaha o vyhlazení obrazu, které potlačuje celkem běžné zrnění, hlavně při slabším osvětlení. Chválím tlumený jas indikační diody, která svítí bíle.

Recenze

Diskuse