RECENZE: Fujitsu Lifebook U9311A - 13.3'' konzervativní pracant s váhu pod 1 kg, nově i s procesory AMD

2. 3. 2022 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Klávesnice

V oblasti klávesnice je Fujitsu konzervativní do té míry, že je prakticky u všech modelů stejná, liší se jen přítomností numerického bloku u větších modelů respektive absencí u těch menších. Rozložení, velikost i celková ergonomie kláves mi vesměs vyhovuje. Líbí se mi velký dvouřádkový Enter a velký Backspace. Oceňuji samostatné umístění kláves Home, End, Ins a především pak Del do pravého horního rohu. Fujitsu má odsazené kurzorové šipky, pod spodní úroveň hlavního bloku, jsou sice malinko nižší než většina ostatních kláves, ale stejně široké. Schází mi snad jen mezery po čtyřech mezi horní řadou kláves F1 - F12 a vadí mi, že jsou užší, než ostatní klávesy, to sebou ze začátku přináší nechtěný překlep mezi klávesami F5 a F4, např. při snaze o stisk kombinace Alt+F4. Klávesa F4 totiž bývá běžně nad klávesou 4, zde je posunuta částečně nad klávesu 3 a nad klávesou 4 částečně i klávesa F5. Logiku funkce klávesy Fn lze měnit kdykoliv přímo z klávesnice kombinací stisku Fn+Esc. Klávesy mají i "žlábek" (plochu prohnutou dovnitř), pro lepší hmatový vjem. Kontrast bílých popisek na černých klávesách je velmi dobrý i za mírného šera. Výhradu mám jen k podsvícení, má dva stupně, ale oba jsou velmi slabé, respektive světelná propustnost kláves je nízká a symboly tedy svítí jen slabě, slaběji než bývá zvykem. Podsvícení tak pomáhá až za úplné tmy, pokud máte stažený jas displeje. U Fujitsu si na podsvícení stěžuji již delší dobu, chtělo by to nápravu.

Touchpad

Další konzervativní součástí je touchpad, stále nabízí dvě samostatná tlačítka, za mě palec nahoru, jsou situace, kdy je to prostě praktičtější než tlačítko integrované do touchpadu, jak je již delší dobu módním zvykem u většiny konkurentů. Tlačítka mají dobrou tuhost stisku a cvakají jen velmi zlehka, preferuji měkký stisk bez cvaknutí, ale zde je to ještě přijatelné, u některých konkurentů bývá tuhost stisku zbytečně vysoká a cvakání obtěžující. Rozměry touchpadu jsou cca 97 x 47 mm. Okraje dotykové plochy jsou lehce zapuštěny pod úroveň pracovní plochy, což zlepšuje hmatovou orientaci při práci.

Notebook lze ovládat také pomocí dotykového displeje, viz dále v recenzi.

Indikační diody a další ovládací prvky

Indikačních diod je na notebooku celkem 10. První dvě jsou na levém boku. Jedna indikuje připojení napájení respektive dobíjení baterie (oranžově), pokud je baterie dobita, tak zhasne. Druhá boční dioda indikuje (bíle) stav zapnutí notebooku nebo režim spánku (blikáním). Dalších 5 diod je (pro Fujitsu tradičně) vpravo nad klávesnicí, hned vedle hlavního vypínače. Všechnu svítí bíle a od leva indikují nastavení logiky klávesy Fn, aktivaci numerického bloku (v klávesách s písmeny, náhrada za fyzický numerický blok), Caps Lock, Scroll Lock a ještě jedna dioda pro indikaci zapnutí a režim spánku, stejně jako jedna z diod na boku. Poslední 3 diody jsou v oblasti webkamery, jedna indikuje zapnutí (viz výše v článku), další dvě poblikávají červeně, ve chvíli, kdy se notebook snaží rozpoznat obličej uživatele, pokud je tato funkce aktivována.

Hlavní vypínač je umístěn vpravo nahoře nad klávesnicí, jak již bylo uvedeno, jeho stisk je optimální, s lehkým cvaknutím, uvítal bych snad jen o něco větší plochu stisku. Oceňuji, že jde o samostatné tlačítko, další konzervativní prvek, který dává smysl, pokrok je dobrá věc, pokud se dělá s rozmyslem, ale umisťovat hlavní vypínač do bloku klávesnice, jak je tomu již pár let zvykem, u některých konkurentů, je dle mého soudu kontraproduktivní, ergonomicky určitě. Zde tedy palec nahoru pro Fujitsu.

Na spodku notebooku je tlačítko pro "tvrdý" HW reset (přerušení toku energie z napájení). Otvor pro přístup k tlačítku je dostatečně velký, aby se tam s přehledem vešla běžná kancelářská sponka.

Recenze

Diskuse