RECENZE: Fujitsu Lifebook U9311A - 13.3'' konzervativní pracant s váhu pod 1 kg, nově i s procesory AMD

2. 3. 2022 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Aktuální generace nemobilnějšího notebooku Fujitsu, z nejvyšší třídy, určené pro manažerské pozice. Opět jde o něco více s dobou, ale i tak stále zachovává hodně užitečných konzervativních prvků. Největší novinkou, této generace, je možnost osazení mobilními procesory AMD.

Fujitsu Lifebook U9311A - 13.3'' konzervativní pracant s váhu pod 1 kg, nově i s procesory AMD

Základní popis konstrukce

Tělo notebooku je převážně z lehkého kovu. Plastový je jen vnitřní rámeček kolem displeje, klávesnice a gumové stojánky na spodku základny. Jedná se o konzervativní notebook, takže je celý černý. Na kovových částech je nanesena černá barva s hrubou strukturou.


Notebook je třeba otevírat oběma rukama, protože tuhost pantů, i když přiměřené, v kombinaci s nízkou hmotností, přizvedává základnu, při snaze otevřít víko. Maximální úhle otevření je 180°, displej tedy může být v rovině se základnou. Od 90° otevření začne spodní hrana víka zasahovat pod úroveň základny a tím ji trochu přizvedne, pro lepší chlazení. Spodní okraj víka je kvůli tomu opatřen proužkem ochranné gumy, která zároveň zlepšuje stabilitu na hladkém povrchu.

Jako celek (v zavřeném stavu) velmi dobře odolává kroucení, samotná základna rovněž, samotné víko pochopitelně kroutit lze. Při soustředěném tlaku (prstem na jedno místo) se základna prohýbá hlavně po bocích touchpadu, méně pak v oblasti klávesnice, ale při běžném pracovním rozložení hmotnosti opřených dlaní a při psaní, se zdá být vše v pořádku. Notebook se jeví býti solidně odolným.

Mobilita, rozměry a hmotnost

Rozměry notebooku jsou 307 x 197 x 15.5/17 mm. Výrobce udává hmotnost od 885 g, podle výbavy, u testovaného kusu jsem naměřil 896 g. Plnohodnotných notebooků s váhou pod 1 kg je na trhu jen velmi málo, tento k nim patří. Jedná se tedy o vysoce mobilní pracovní nástroj, který lze snadno přenášet celý den.

Rozhraní, fyzická i bezdrátová

Ač se jedná o vysoce mobilní notebook, nabídka jeho rozhraní je pestrá, až by se dalo říct, překvapivě bohatá. Levý bok odzadu začíná otvorem pro Kensingtonský zámek, dále je 2x USB-C 3.2 Gen2 (10 Gbps), HDMI (klasický velký konektor), USB-A 3.2 Gen1 (5 Gbps) a kombinovaný konektor pro audio jack. Pravá strana odzadu nabízí LAN RJ-45, další USB-A 3.2 Gen1 (5 Gbps), čtečka SD karet (klasická velká karta) a nakonec otvor pro vložení SIM karty (volitelné). Oba USB-C konektory lze použít pro připojení USB-C napájecího adaptéru. Levé USB-A lze použít jako zdroj energie pro externí zařízení i ve vypnutém stavu notebooku. RJ-45 konektor je vybaven vyklápěcím mechanismem pro aretaci LAN kabelu. Mechanismus vypadá odolně, je jednodušší než býval v minulosti (pominuly obavy, že něco ulomím), snadno se používá. LAN modul se hlásí jako RealTek Semiconductor RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet NIC.


Fujitsu umí do notebooku zabudovat i čtečku čipových karet, ta je však u testované konfigurace zaslepena. Případný otvor pro vložení karty je umístěn na levém boku, na úrovní opěrky pro levou dlaň.

Bezdrátový modul je Intel Wi-Fi 6 AX200 160MHz, aktuálně nejběžnější, nabízí standard WiFi 6 (802.11ax) s rychlostí přenosu až 2.4 Gbps, obsahuje rovněž technologii Bluetooth 5.2. Volitelně lze notebook osadit i 3G/4G modulem LTE Sierra Wireless EM7421 (Cat.7).

Multimédia - reproduktory a webkamera

Stereo reproduktory jsou umístěny v jednom společném bloku, blízko středu čela základny, směřují směrem dolů, do desky stolu. Jejich projev patří k běžnému průměru takto malých notebooků. Reproduktory dokáží hrát poměrně hlasitě, klasicky převažují výšky nad basy. Výrazně lepší zvukový projev získáte přes sluchátka nebo externí reproduktory, výstup přes audio konektor je čistý.

Webkamera je tradičně umístěna v horní části okraje víka nad displejem, indikace zapnutí je zprostředkována bílou LED diodou s tlumeným světlem. Vedle kamery jsou i dva mikrofony pro snímání zvuku. Notebook obsahuje i IR kameru pro přihlašování přes rozpoznávání obličeje. Obě kamery (současně) lze mechanicky zakrýt integrovaným posuvným mechanismem.

Recenze

Diskuse