RECENZE: MSI Stealth GS77 (12U) - 17.3'' herního výkonu s vrcholnou technikou

24. 3. 2022 09:19    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Baterie

Li-Ion baterie, integrovaná v těle notebooku, hlásí maximální kapacitu 95 Wh, respektive s rezervou 96,5 Wh. S aktuálním opotřebením 0% u testovaného kusu jsem naměřil ve standardním* redakčním testu maximální výdrž téměř přesně 10 hodin. Reálnější test výdrže, přehrávání videa přes WiFi s maximálním jasem obrazovky, ukázal 4 a přesně půl hodiny k tomu, což je na takto výkonný notebook s 500 lum LCD velmi slušný výsledek. Při rozumném provozu, práce s internetem a dokumenty a při nižším jasu, lze dosáhnout i lepších výsledků. Při hraní her naopak půjde kapacita baterie rychle dolů (bez připojeného adaptéru), baterii je v takových případech lepší vnímat spíše jako záložní zdroj, pro případ výpadku elektrické energie ze zásuvky.

  • standardní* redakční měření při minimální zátěži: 10 hod 01 min
  • video z internetu přes Wi-Fi, 100% jas LCD: 4 hod 30 min

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na datové úložiště každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.

Napájení notebooku

K napájení notebooku je dodáván 240 W napájecí adaptér o rozměrech 195 x 76 x 25 mm a hmotnosti 740 g, i s přívodním kabelem. Napájecí konektor, pro připojení do notebooku, je navenek velmi podobný jako USB-A, uvnitř je ale výrazně jiný, konektory zaměnit (připojit do špatné zdířky) naštěstí nelze. Podobně jako u USB-C, je i u tohoto konektoru jedno, pokud ho otočíte o 180° (kolem jeho osy), v obou případech lze do notebooku zasunout a funguje správně.

Jak již bylo uvedeno výše, notebook lze napájet i přes USB-C / Thunderbolt 4 rozhraní. Notebook se však při jeho zapojení choval zprvu podivně. Když byl notebook zapojený, pracoval na baterii a připojil jsem externí USB-C napájení, klesl automaticky výkon (především GPU), ještě níže, než při práci na baterii. Později jsem zkusil připojit USB-C adaptér při vypnutém notebooku, notebook zapnout a pak už se choval tak, jak jsem původně očekával, výkon byl sice nižší než s hlavním adaptérem, ale vyšší než při práci na baterii, která i tak ztrácela kapacitu, ale pomaleji. Určitou logiku bych chápal i v tom, jak se notebook choval na začátku, viditelně totiž rozpozná, který adaptér je připojen, a se slabším se snažil brát méně energie, aby energii v baterii šetřil a stíhal i dobíjet. Zjevně se jedná o nastavení nějakého ovladače, dost možná to lze ovlivnit i uživatelsky, ale nebyl čas to dále zkoumat. Každopádně možnost napájení přes USB-C je dobrá alternativa, která se může hodit, především pokud zrovna potřebujete na cestách pracovat "jen" s internetem a dokumenty. Pro hraní tuto variantu nedoporučuji, baterie se tak jako tak časem vybije a GPU se navíc může chovat nestabilně.

Recenze

Diskuse