RECENZE: MSI Stealth GS77 (12U) - 17.3'' herního výkonu s vrcholnou technikou

24. 3. 2022 09:19    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

MSI nám poslalo na test svůj nejtěžší kalibr z herní řady GS. Osazen je procesorem Intel Core i9 z nejnovější 12. generace a nejnovější variantou mobilní grafické karty NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti. To vše je natěsnáno do notebooku s velkým půdorysem, ale jinak celkem tenkého provedení. Za zmínku v úvodu stojí i 4K displej a celkem 6 reproduktorů.

MSI Stealth GS77 (12U) - 17.3'' herního výkonu s vrcholnou technikou

(Další notebook v řadě, který NOTEBOOK.cz otestoval jako první v ČR.)

Základní popis konstrukce

Převážná část těla notebooku je vyrobena z lehkého kovu. Z plastu je tradičně vnitřní část víka kolem displeje, klávesnice a pár dalších konstrukčních prvků, zde především všechny okraje základny, kryty kolem pantů a zadní přesah základny za panty. Plastové jsou pochopitelně i podložky (nohy), na kterých notebook stojí, zde oceňuji především dlouhý pás gumy pod přední hranou základny, který efektivně zabraňuje prohýbání v oblasti, kde se nejvíce mačká touchpad. Další důležitá podpěra je umístěna cca uprostřed notebooku a na středu obou boků což dále zvyšuje velmi dobrou pevnost notebooku a odolnost při tlaku na pracovní plochu. Pevnost zvyšují i vhodně umístěné šrouby, které rovněž slouží jako vnitřní podpora konstrukce. Na spodku notebooku je rovněž otvor pro HW reset např. kancelářskou sponkou.

Víko lze snadno otevřít jednou rukou. Okraj kolem displeje je záměrně zkonstruován tak, aby uživatele přiměl otevírat notebook opravdu za střed čelní hrany víka, za rohy lze otevřít jen nehtem a zcela jistě je to záměr (aby to za rohy šlo co nejhůře), protože otevírat notebook za roh víka je velmi namáhavé pro panty, notabene u 17'' velkého displeje a zde jsou panty navíc umístěny blíže středu. Notebook rozhodně vždy doporučuji otevírat uchopením za střed víka, u každého notebooku. Pokud se vám někdy zlomily panty u notebooku, zkuste se zamyslet, jestli náhodou neotevíráte víko za okraj displeje, nemusí to být stoprocentní pravidlo, ale určitě si troufám tvrdit, že většina případů je způsobena právě tím. Ale to jsem trochu odbočil do obecných rovin.

Mobilita, rozměry a hmotnost


Rozměry 398 x 284 x 21/24 mm s vahou 2.93 kg naznačují, že se jedná o pořádný kus "železa", nicméně pamatuji doby, kdy podobné hmotnosti bývali u notebooků se 14'' LCD a nesrovnatelně menším výkonem. Na dnešní poměry sice patří GS77 k těm větším a těžším strojům, ale troufám si tvrdit, že je stále slušně mobilní, na svůj výkon i relativně tenký a v kvalitním batohu jej půjde pohodlně přenášet i každý den. Pevná konstrukce, včetně kovové vnější strany víka, zajistí i solidní odolnost při přepravě.

Rozhraní, fyzická i bezdrátová

Rozhraní je na notebooku dostatek a jsou i pohodlně rozmístěna. Tentokrát začnu odzadu, první 3 konektory jsou totiž mezi zadními výdechy chlazení, jedná se LAN RJ-45, klasické velké HDMI a napájecí konektor, který má sice z venku podobné rozměry jako USB-A, ale uvnitř je jiný (s USB-A nelze zaměnit). Ke všem třem uvedeným konektorům vedou většinou nejtlustší a neforemné kabely, takže jejich umístění na zadní stranu notebooku oceňuji.

Další fyzická rozhraní už jsou klasicky na bocích. Vlevo odzadu je to 2x USB-A 3.2 Gen2 a kombinovaný otvor pro audio jack. Vlevo je ještě umístěn mechanický přepínač, který, ovšem elektronicky, blokuje nebo povoluje funkci webkamery. Vpravo odzadu jsou pak 2x USB-C 3.2 Gen2 s podporou DP a první z nich je kombinovaný i s Thunderbolt 4 a možností napájení notebooku / dobíjení baterie. Napravo je také rozhraní pro SD karty, kdy cca 1/3 připojené karty vždy přesahuje ven z notebooku, takže pro přepravu je bezpečnější ji vyndávat.

Bezdrátové technologie jsou obsaženy v modulu Intel Killer Wi-Fi 6E AX1675i, který podporuje standard Wi-Fi 6E, tedy vedle pásem 2.4 a 5 GHz, rovněž pásmo 6 GHz. Uživatelsky vyměnitelný modul v sobě rovněž obsahuje technologii Bluetooth 5.2.

Multimédia - reproduktory a webkamera

Kamera patří parametrově k těm lepším, co současný trh nabízí, nastavit lze rozlišení až FullHD 1920 x 1080 px, nicméně pocitově obraz nevypadá o moc lépe než u běžnějších HD kamer s udávaným rozlišení 1280 x 720 px. Zřejmě i zde půjde o přepočet obrazu z nižšího nativního rozlišení snímacího čipu, i když s lepším základem, než bývá běžné u konkurence. Webkamera je klasicky umístěna v horní části víka nad displejem, její funkci signalizuje bílá dioda, která střídavě svítí a zhasíná v intervalu 1 sekunda, což je dobré k tomu, že si spíš všimnete jejího nechtěného zapnutí, ale pokud ji používáte záměrně, může to být obtěžující. Vedle webkamer je ještě samostatná IR kamera pro přihlašování do systému. Jak jsem zmíniv výše, webkameru lze elektronicky zablokovat, mechanickým přepínačem, osobně dávám přednost mechanické krytce kamery, když už, minimálně pocitově to dává větší "bezpečí" a i fakticky je to jistější forma, respektive záleží na tom, co ve skutečnosti onen přepínač dělá, ale to už bych se zase dostával do podrobností, které v tuto chvíli jen těžko ověřím. Pokud přepínač posunu do pozice OFF, zmizí v "Přehledu zařízení" (ve Windows) obě kamery, obrazová i IR.

Reproduktory rovněž patří ke stránkám, na kterých MSI zapracovalo. Ač se na první pohled (po rozebrání notebooku) zdá, že jde o 2 běžné zvukové moduly, ve skutečnosti má každý 3 reproduktory, po jednom směřujícím dolů a na druhé straně pak další dva, které směřují nahoru, do pracovní plochy, ve které jsou pro tento účel i otvory. Celkem je tedy v notebooku 6 reproduktorů. Vyšší množství reproduktorů je znát především při vyšších hlasitostech, kdy je zvuk čistší (menší zkreslení) než bývá zvykem, navíc i maximální hlasitost je nadstandardní. Lepší kvalita zvukové reprodukce je rozhodně znát, jak na hlasitosti, tak na hloubkách i celkovém prokreslení tónů, nicméně je stále potřeba si uvědomit, že se jedná o malé reproduktory a ke kvalitě větší soustavy mají daleko, i tak se jedná o nejlepší notebookové reproduktory, jaké jsem poslední dobou slyšel.


Recenze

Diskuse