RECENZE: Acer Predator Helios 16 (PH16-71) - 16'' plnokrevná herní mašina v elegantním provedení

18. 5. 2023 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Chlazení a provozní hluk

O chlazení notebooku se starají 2 ventilátory s kovovými lopatkami. Přívod vzduchu chlazení je klasicky zespodu, kde je dostatečně velké žebrování a notebook navíc stojí na 5 mm vysokých nohách, což zlepšuje proudění vzduchu. Výdechy teplého vzduchu jsou celkem 4, dva vzadu a další dva na bocích, rovněž vzadu. Uvnitř notebooku rozvádí teplo celkem 5 heatpipe, 2 jsou společné pro CPU i GPU, GPU má dále 2 samostatné a CPU má 1 vlastní navíc. Teplotu CPU lze snížit až o 5 °C, vypnutím integrovaného grafického jádra v procesoru, to lze učinit v BIOSu, notebook pak využívá výhradně dedikovaný grafický čip (lze doporučit jako permanentní volbu).

hodina provozu - mírná zátěž (dokumenty, internet, sledování videa)

Notebook dokáže pracovat poměrně tiše, ventilátory běží, ale na nízkých otáčkách a jsou slyšet jen ve velmi tiché místnosti, spíše s uchem blízko u notebooku. Pracovní plocha je zlehka prohřátá, spíše v pravé části notebooku.


(fotky termokamery: pracovní plocha, zadek notebooku, spodek notebooku, napájecí zdroj)

hodina provozu - vysoká zátěž (CPU + GPU)

Ventilátory pracují soustavně, proudění vzduchu je zřetelně slyšet, ale na přijatelné úrovni, i dlouhodobě. Hlučnost ventilátorů je nepříjemná až při maximálních otáčkách. Pracovní plocha je opět teplejší na pravé straně, ale stále na velmi přijatelné úrovni, pro pohodlnou práci či zábavu s prsty na klávesnici. Měření jsem prováděl v režimu "Rovnováha".


(fotky termokamery: pracovní plocha, zadek notebooku, spodek notebooku, napájecí zdroj)

Vytížení jednoho jádra CPU

Vytížení jednoho jádra dokáže udržet stabilně kmitočet těsně pod 5.4 GHz. Teploty poskakují převážně v rozmezí 80 až 90 °C.

Vytížení všech logických jader CPU

Vytížení všech jader pracuje zprvu na vrekvenci cca 4.3 GHz a pak pozvolna kleasá po dobu cca 2 minut k hodnotě cca 3.3 GHz, kde už se drží stabilně. Teplota nejprve vyskočí lehce nad 90 °C, po ustálení nižšího taktu se i teplota postupně ustálí, na hodnotě 87 °C.

Vytížení části CPU + 3D GPU

V režimu Turbo, s automatickou regulací otáček ventilátorů, dokáže procesor dlouhodobě pracovat okolo frekvence 5 GHz, při teplotách 90 až 100 °C. Takt grafického jádra je stabilních cca 2.25 GHz při stabilní teplotě cca 88 °C.

Vytížení části CPU + 3D GPU - maximální chlazení

Režim Turbo, s otáčkami ventilátorů naplno a podložením zadních nožiček o cca další 1 cm, znamená lehké zvýšení taktu GPU na necelých 2.3 GHz a snížení teploty na hodnotu kolem 83 °C. Takt procesoru častěji poskočí na 5.2 GHz, ale v průměru se stále více drží kolem hodnoty 5 GHz, jeho teploty méně často vyskočí k hodnotě 100 °C. Nárůst výkonu je tedy minimální, za cenu vyššího kontinuálního hluku z chlazení. Režim automatické regulace otáček je tedy celkem vyhovující i pro náročné využití výkonu.

teplota okolí při měření: 22 °C
(testy prováděny a teploty měřeny při 100% nabité baterii, aby její zahřátí z dobíjení neovlivňovalo výsledky)

Recenze

Diskuse