RECENZE: Acer Predator Helios 16 (PH16-71) - 16'' plnokrevná herní mašina v elegantním provedení

18. 5. 2023 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Nejnovější generace, dnes již tradiční herní řady, Acer Predator Helios, v modelovém označení 16 (PH16-71), je osazen procesory z 13. generace Intel Core i7 nebo i9, s tím spojené operační paměti RAM standardu DDR5 a nejnovější grafické čipy NVIDIA GeForce RTX 4060, 4070 a 4080. 16'' WQXGA displej, s poměrem stran 16:10, nabízí solidní zobrazovací frekvenci 240 Hz a nadstandardní jas.

Acer Predator Helios 16 (PH16-71) - 16'' plnokrevná herní mašina v elegantním provedení

Základní popis konstrukce

Vnější strana víka, pracovní plocha, boky a čelo základny jsou vyrobeny z lehkého kovu (hliník). Zbytek notebooku je z plastu, celému povrchu vévodí černá barva. Že se jedná o vysoce výkonný herní notebook je poznat především díky masivním výdechů chlazení, 2.6 cm zadnímu přesahu základny (za víko displeje) a její tloušťce. Celkový design působí střídmě a elegantně. Notebook stojí na čtyřech masivních gumových nohách, zadní mají výšku cca 0,5 cm, pod notebookem je tedy celkem hodně místa pro přístup vzduchu k chlazení. Dva zadní výdechy chlazení mají uživatelsky vyměnitelné krytky (součástí balení je jedna světlejší sada navíc), krytky jsou k základně přichyceny magnety (každá zvlášť má dva magnety). Víko lze pohodlně otevřít jednou rukou až do maximálního úhlu cca 150°.

Mobilita, rozměry a hmotnost

Rozměry 358 x 282 x 26/33 mm spolu s hmotností 2,56 kg patří rozhodně k těm větším parametrům současné nabídky trhu, ovšem pro chlazení výkonného notebooku jsou to příznivé parametry. Méně příznivé jsou výše uvedené hodnoty pro mobilitu, notebook je rozhodně určen pro to, aby ležel především na stole. S kvalitním batohem ho lze bez problému přenést třeba na lan-party, klidně se dá každý den převážet i mezi domovem a prací, ale to bude varianta spíše pro uživatele velmi náročné na vysoký výkon "v každém okamžiku". Konstrukce notebooku působí bytelným dojmem, takže by měl vydržet i časté přenášení.


Rozhraní, fyzická i bezdrátová

Levý bok odzadu (před výdechem chlazení) nabízí klasický RJ-45 LAN port, USB-A 3.2, microSD slot (na pružinku, bez přesahu) a kombinovaný audio jack konektor. Pravý bok, v zadním rohu, nabízí otvor pro Kensingtoský zámek a před výdechem chlazení, další 2x USB-A 3.2. Zbytek fyzických rozhraní je umístěn na zadní stranu základny, jsou to: napájecí kontor, velké HDMI 2.1 a 2x USB-C 3.2. / Thunderbolt 4 s podporou DP a možností napájení notebooku 65 W USB-C nabíječkou (není součástí balení), což sice nestačí pro plný výkonový potenciál notebooku, ale na cestách tak lze pohodlněji (stačí přenášet menší zdroj) dobíjet baterii nebo pracovat s internetem a dokumenty.

Bezdrátové sítě klasicky reprezentuje kombinovaný modul, zde vyměnitelný, konkrétně Intel Killer Wi-Fi 6E AX1675i 160MHz Wireless Network Adapter (211NGW), který nabízí Wi-Fi standardu 6E (802.11ax) s teoretickou rychlostí přenosu až 2.4 Gbps, pracuje na frekvencích 2.4, 5 a 6 GHz (160 MHz). Bluetooth je zde ve variantě 5.3. Dvě antény jsou umístěny v čele základny, pod dlaněmi.

Multimédia - reproduktory a webkamera

Reproduktory jsou v notebooku dva, malé podlouhlé, směřují do boku a šikmo dolů, umístěny jsou v čelních rozích základny. Kvalita reprodukce patří k dobrému standardu, výšky klasicky převažují nad basy, i když se elektronika znatelně snaží. Maximální hlasitost je obstojná, prosta rušivých projevů praskání jen s občasným přebuzením v maximální hlasitosti. Sluchátka nebo externí reproduktory, jsou pochopitelně schopna nabídnou lepší zvukový zážitek, tedy pokud jsou kvalitní. Audio jack poskytuje čistý signál bez pazvuků.


Webkamera je klasicky umístěna uprostřed horního okraje víka nad displejem, její funkce je indikována intenzivně svítící zelenou diodou. Oproti běžnému standardu je zde o něco lepší snímací čip, nastavení umožňuje ukládat v rozlišení až FullHD 1920 x 1080 px, ale řekl bych, že i zde je nativní rozlišení čipu maximálně poloviční, tady HD 1280 x 720 px, což je ale stále více, než kolik reálně bývá zvykem, protože webkamery, které nabízejí ukládání v tomto rozlišení, mají většinou nativní kvalitu obrazu opět o stupeň nižší.

Recenze

Diskuse