RECENZE: Acer Predator Helios 16 (PH16-71) - 16'' plnokrevná herní mašina v elegantním provedení

18. 5. 2023 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Baterie

Li-ion baterie, integrovaná v těle notebooku, má na svém těle uvedenu kapacitu 90 Wh. Sama baterie hlásí cílovou kapacitu 90.1 a aktuální maximální 90.6 Wh, v testovaném kuse aktuálně 0% opotřebení po 10-ti cyklech nabíjení. Ve standardním* redakčním testu, maximální výdrže při minimální spotřebě, dosáhl notebook času přesně osm a půl hodiny. Realističtější test vytížení, přehrávání videa přes Wi-Fi, s plným jasem LCD, ukázal necelé 4 hodiny. Při takto výkonném notebooku jsou to obvyklé hodnoty. Při hraní her je zde baterii třeba vnímat spíše jako záložní zdroj energie a počítat s nutností připojení k elektrické síti.

  • standardní* redakční měření při minimální zátěži: 8 hod 30 min
  • video z internetu přes Wi-Fi, 100% jas LCD: 3 hod 51 min

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na datové úložiště každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.

Napájení notebooku

Napájené notebooku zajišťuje 230 x 85 x 36 mm velký zdroj, který spolu s kabely váží 1,2 kg. Zdroj dává 330 W a k notebooku se připojuje tradičním kulatým konektorem, na zadní straně notebooku. Indikace připojení zdroje a dobíjení baterie je umístěna na pravém boku notebooku viz výše v recenzi. Notebook lze nabíjet i pomocí USB-C nabíječky (max. 65W, není součástí balení) což se může hodit na cestách kdy je notebook využíván primárně pro práci s dokumenty a internetem kdy slabší zdroj stačí a přitom zabere výrazně méně místa v přepravním zavazadle.

Recenze

Diskuse