SiS M671 - základní čipset pro mobilní low-end

22. 8. 2007 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Janeček

Na trhu čipsetů pro mobilní počítače je v současnosti situace velmi jednoduchá. Převážná většina notebooků využívá služeb kralujícího Intelu, k čipsetu ostatních výrobců se přistupuje jen ve výjimečných případech a i tak zde není mnoho voleb. Jednou z mála alternativ, kterou můžeme potkat v některém z cenově orientovaných notebooků, je M671 s integrovaným grafickým jádrem od tchaiwanské firmy SiS.

SiS M671 - základní čipset pro mobilní low-end

Ačkoliv se společnost SiS pohybuje mezi výrobci čipsetů velmi dlouhou dobu (z hlediska moderního počítačového věku by se dalo říci "odpradávna"), vždy spolu s VIA nabízela čipsety určené do levnějších notebooků a pro nenáročné zákazníky (to platí i na poli desktopů, ačkoliv zde byla jeden čas vnímána jako výrobce vysoce výkonných čipsetů). Již nějaký čas však jsou oba tito výrobci hluboko ve stínu Intelu, z konkurence se více prosazuje spíše AMD (ATI) a NVIDIA.

SiS nabízí čipové sady pro procesory AMD i Intel. Model M671 je určen pro počítače postavené na 'intelech', má integrovanou grafickou kartu (vlastní výroba SiS) a samozřejmě nabízí nezbytné šetřící technologie. V nabídce již je i novější varianta M672, ta se liší snad jen inovovanou grafikou (v jejím označení je '+'). My jsme již notebook s M671 k testování měli (Umax VisionBook 7200WXN), takže na praktické zkušenosti se můžete podívat v jeho recenzi.

A teď se pojďme podívat, co vše tedy SiS M671 nabízí. Důležitou informací jsou podporované procesory, v tomto případě jsou to Intel Core 2 Duo a potom starší procesory Pentium D a Pentium 4. Maximální frekvence FSB je 800 MHz (současné maximum u notebooků) a čipset podporuje 64bitové procesory. Ve specifikacích naleznete označení SiS HyperStreaming Technology, což je proprietární technologie SiS zvyšující celkovou propustnost systému a spravující toky dat. Do jaké míry je to pravda nelze říct.


Schéma čipsetu M671.

Operační paměť DDR2 je podporována v maximální kapacitě 4 GB (2 GB na modul) a může mít frekvenci 400, 533 a 667 MHz (též současné maximum). Paměťový řadič je pouze jednokanálový (single channel), takže použitím dvou modulů bohužel nezískáte vyšší výkon. V našem syntetickém testu i přes použití DDR2-667 pamětí nedokázal přenést více než 857 MB/s. Pro srovnání, u aktuálního konkurenta od Intelu, čipsetu PM965, jsme ve většině testovaných notebooků naměřili téměř trojnásobné (!) hodnoty...

Integrovaná grafická karta má označení SiS Mirage 3, dokáže si nasdílet maximálně 256 MB operační paměti, má HD rozhraní pro televizi a podporuje technologie DirectX 9 (v případě Mirage 3+ potom "dokonce" DirectX 9b a Shader Model 2.0) a OpenGL 1.5. Dále má 16 texturovacích jednotek (žádný vertex shader), vyhlazovací a TnL (Transform and Lighting) technologie a pracuje na frekvenci 250 MHz. Její 3D výkon je na úrovni integrovaných grafik z dob dávno minulých. Náš test s prvním ovladačem pro Windows Vista přinesl pouze skóre 976 bodů v 3D Mark 2001, což je někde na úrovni technologií roku 2002-3. Na internetu jsou ovšem k mání i výsledky přes 1300 bodů. Každopádně dnešní standard integrovaných grafik v 3D Mark 2001 se pohybuje okolo 5500 bodů, nehledě na "detail", že konkurenční IGP jsou schopna i běhu novějších testů :-). Čipset nabízí také PCI Express slot pro dedikovanou grafiku.

Jižní můstek SiS968, který obstarává komunikaci s ostatními zařízeními, je se severním můstkem propojen sběrnicí MuTIOL 1G (Multi-threaded I/O Link Layer). MuTIOL 1G je proprietární 16bitová obousměrná sběrnice na frekvenci 533 MHz s teoretickou šířkou pásma až 1 GB/s.


Schéma sběrnice MuTIOL 1G.

A co tedy jižní můstek nabízí? Jsou to dva sloty PCI Express x1 (specifikace 1.1), šest klasických PCI slotů, dohromady 8 USB 2.0/1.1 portů (jeden EHCI USB 2.0 řadič a dva OHCI USB 1.1 řadiče), Serial ATA řadič (dva nezávislé porty SATA 2.5 - 300 MB/s, specifikace AHCI 1.1) podporující RAID (RAID 0/1, JBOD), jeden IDE kanál ATA 100/133 a sériové rozhraní.

V čipsetu dále naleznete integrovanou zvukovou kartu HD Audio v1.0 (192 kHz, 7.1, Dolby Digital) a integrovanou síťovou kartu SiS196 podporující rychlost až 1 Gb/s. Z šetřících specifikací jsou podporovány ACPI 3.0 a APM 1.2.

Taková je tedy čipová sada SiS M671. Výrobci notebooků ji využívají zejména u svých nejnižších modelových řad, které si zákazníci kupují kvůli jejich poměru cena/výkon. Pro tento segment čipset nabízí vše potřebné, ať už je to podpora nejnovějších typů procesorů a operačních pamětí nebo integrované grafické jádro s podporou Windows Vista. Výkon (pouze jednokanálového) paměťového řadiče a také nikterak převratného integrovaného grafického řešení je sice v porovnání s konkurencí na hranici bídy, avšak pro běžnou práci postačí. Jako positivní tak můžeme brát i fakt, že to nejpodstatnější, tj.hrubý výkon procesoru testovaného notebooku, byl stejný jako u notebooků se stejným CPU a jiným čipsetem.

Technologie

Diskuse