Intel Menlow - ultra mobilní platforma?

16. 1. 2008 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Branislav Brna

Ultra mobilní zařízení vstupují tento rok již do své třetí generace, s čímž jde samozřejmě ruku v ruce i vývoj technologií pro ně určené. Toho si samozřejmě všiml Intel, který již v minulosti stanovil pevné základy hardwaru notebooků dneška a svůj úspěch se pokouší zopakovat i na nově vznikajícím poli. Jeho želízkem v ohni je platforma Menlow, kterou si dnes představíme.

Intel Menlow - ultra mobilní platforma?

Myšlenka ultra mobilního zařízení, které dokáže zastat všechny základní funkce standardního notebooku a při tom se vejde do náprsní kapsy, je tu s námi již celé dva roky. Za tu dobu překonala tato zařízení poměrně dlouhou cestu a od prvotního fiaska se již pomalu začínají přesouvat do segmentu trhu, který není určen jenom pro technologické nadšence, ale také běžné uživatele.

Důvodem pro prvotní neúspěch nebyla v tomto případě ani tak vysoká cena, kterou bohužel disponuje jakákoliv novinka ve světě techniky, nýbrž fakt, že první generace UMPC (Ultra Mobile Personal Computer) by se dala stěží nazvat mobilní a na slovíčko ultra se jaksi nechytala vůbec (tedy až na zmíněnou cenu). Viníkem celé této šlamastiky byl samozřejmě hardware, který v praxi sestává z běžných subnotebookových komponent, ale z pochopitelných důvodů (velikost UMPC) zde nelze použít stejně velkou baterii jako v notebooku, což vyústilo v bídnou výdrž zařízení a také jejich nepříliš lichotivé hmotnosti. Zkrátka a jednoduše při jejich uvedení nebyla na trhu dostatečně technologicky odladěná platforma pro jejich každodenní nasazení v reálném životě. Potenciál celé myšlenky ovšem velice rychle pochopila společnost Intel, která pro UMPC ještě v průběhu minulého roku uvedla derivát úspěšného Centrina, platformu s kódovým označením McCaslin. Tu čeká celá řada vylepšení, a tak se můžeme těšit na jejího nástupce s označením Menlow, na kterého se dnes podíváme trochu blíže.

Intel Menlow

Tato nová platforma, jejíž uvedení na trh je naplánováno na tento rok, je určená čistě pro UMPC a MID (Mobile Internet Device). Základ celé platformy, tak jak již u Intelu bývá zvykem, tvoří osvědčená trojkombinace CPU, čipsetu a Wi-Fi adaptéru pro komunikaci s okolním světem. Zatímco McCaslin připomínal se svými 90nm CPU (Stealey), čipsetem 945GU a ICH7U southbridgem spíše narychlo vytvořený slepenec vtěsnaný do přenosného balení, pro Menlow si Intel přichystal hned několik novinek, které by z něj měly udělat první opravdovou ultramobilní platformu.

Základ této platformy budou tvořit 45nm procesory s kódovým označením Silverthorne, které jsou v praxi hodně zjednodušenými Core 2 CPU s úplně předělanou architekturou, která je zaměřená především na šetření energie a zmenšení celkové velikosti čipu. Co se týče výkonu, Intel uvádí, že by se měl pohybovat na úrovni Pentia M se srovnatelnými frekvencemi - na nedávné výstavě CES byli k vidění zařízení obsahující tyto procesory s frekvencemi v rozmezí 600 MHz až 1,6 GHz, což je oproti dosavadním Stealey procesorům s frekvencemi 600 až 800 MHz sám o sobě velice hezký posun kupředu. Intel však nezůstal pouze u zvyšování výkonu a tyto nové procesory by měly být podle tvrzení až 10x úspornější než jejich předchůdci, což znamená, že by se jejich TDP měla pohybovat kolem 0,55-0,66 W. Teď je řeč samozřejmě o 600MHz modelu, nicméně Intel uvádí, že i nejvyšší modely by měly dosahovat mnohem menších TDP než 5,5 W.


45nm CPU Silverthorne

Další složkou platformy Menlow je čipset s kódovým označením Poulsbo, o kterém se zatím toho moc neví, nicméně jak můžete z fota níže vidět, je možné vzhledem k jeho velikosti předpokládat, že bude vyráběn 65nm výrobním procesem.


Čipset Poulsbo

V oblasti komunikace bude Menlow disponovat podporou Wi-Fi protokolu 802.11n a 3G sítí a v neposlední radě také WiMAXu (!).

Uplatnění aneb nač se můžeme těšit

Jak již bylo zmíněné výše, Menlow je určen jak pro UMPC, tak i MID. Zatímco se s UMPC již nějaký ten pátek můžete setkat, MID ještě pořád čekají na své oficiální uvedení na trh. Toho se snad dočkáme někdy v druhém kvartálu roku 2008 spolu s uvedením Menlow. Základní rozdíl mezi těmito zařízeními je v jejich směřování, které je diametrálně odlišné. Za UMPC je myšlenka plnohodnotného ultra přenosného PC se standardním operačním systémem (nejčastěji Windows) a pokud možno i hardwarovou klávesnicí.


Zařízení postavené na platformě Menlow

MID se na rozdíl od toho bude zaměřovat pouze na méně náročnější úkony, jakými jsou mobilní internet nebo přehrávání videa a hudby, případně navigaci přes GPS. Tomu bude odpovídat i jejich výbava – mělo by se jednat o tzv. small factor zařízení s 4'' až 6'' dotekovými displeji postavenými především na operačním systému Linux.


Mobile Internet Device - MID

Zákulisní informace taktéž připouštějí zajímavou možnost, že společnost Apple připravuje na této platformě svou vlastní verzi ultra mobilního zařízení. To by se mohlo objevit ještě v tomto roce, což je po úspěchu, který Apple zaznamenal se svým sexy iPhonem, logický krok.

Budoucnost

Jak už je u Intelu tradicí, námi popisovaná platforma ještě není ani uvedená na trh a už se připravuje její nástupce. Tím je konkrétně platforma s kódovým označeným Moorestown, jejíž uvedení je naplánováno na rok 2009. Tato platforma by se měla vyznačovat hlavně architekturou system-on-chip, kde budou CPU, grafická karta a paměťový řadič umístěny na jednom kusu křemíku, čímž by se podle Intelu mělo docílit ještě většího snížení spotřeby (tedy stejný princip, jako u konkurenčního AMD Swift), konkrétněji tby měla být spotřeba Moorestown opět 10x nižší než u dnes námi probírané sady Menlow.

Technologie

Diskuse