ATI Mobility Radeon HD 4870 X2 - s CrossFire na vrchol

29. 4. 2009 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Aleš Lalík

Pomyslný vrchol současné nabídky mobilních grafik AMD/ATI tvoří Mobility Radeon HD 4870 X2, sestávající ze dvou samostatných karet vzájemně propojených pomocí CrossFire a přinášející dostatečný výkon i pro moderní hry ve vysokém rozlišení. Ve výčtu specifikací jsou k dispozici rovněž technologie jako UVD 2 pro akceleraci videa nebo ATI Stream pro výpočty použitím GPU.

ATI Mobility Radeon HD 4870 X2 - s CrossFire na vrchol

Výkonu grafických karet není nikdy nazbyt, jelikož zítřejší herní tituly mohou být výrazně náročnější, než je tomu v případě těch aktuálních. Jednou z možností navýšení grafického výkonu je osazení dvojice grafických čipů, jež budou vzájemně propojeny patřičnou technologií umožňující jejich spolupráci. To je případ modelu AMD/ATI Mobility Radeon HD 4870 X2, špičky současné nabídky mobilních grafických karet tohoto výrobce. Zatímco u stolní karty s obdobným názvem AMD/ATI Radeon HD 4870 X2 jsou na jednom PCB (Printed Circuit Board; plošný spoj) osazeny dva grafické čipy, mobilní verze je klasicky složená ze dvou samostatných PCB, resp. karet vzájemně propojených technologií CrossFire.

Čip každé ATI Mobility Radeon HD 4870 obsahuje přibližně 956 milionů tranzistorů a je vyráběn 55nm procesem. V jádře se nachází 800 stream procesorů a jeho pracovní frekvence je 550 MHz. V případě pamětí mohou výrobci osadit buď typ GDDR3 nebo novější (a dražší) GDDR5, paměťová sběrnice je v obou případech 256bitová. Frekvence GDDR3 pamětí je v základu 850 MHz. Z herních technologií je podporován Microsoft DirectX 10.1 včetně Shader Model 4.1.

Dále nechybí ani hardwarová akcelerace přehrávaného videa ve formátech H.264, VC-1 a MPEG-2, zajišťovaná čipem UVD 2. Tato druhá generace čipu UVD přináší plnou podporu akcelerace dvou video streamů zároveň, přičemž spadá pod technologii ATI Avivo HD starající se o vylepšení videa několika funkcemi (např. upscaling DVD, vylepšení barev atd.). AMD nyní pracuje na možnosti akcelerovat na svých grafických kartách i fyzikální výpočty používané v moderních hrách. Poslední technologií je ATI Stream, umožňující nechat grafické karty ATI zpracovávat speciálně pro ně napsané programy, jedná se tedy o obdobu technologie NVIDIA CUDA.

karta řady ATI Mobility Radeon HD 4800

V případě ATI Mobility Radeon HD 4870 X2 je možné připojit interní displej notebooku skrze rozhraní LVDS (Low-voltage differential signaling), pro externí monitory jsou určeny HDMI, dva dual-link DVI výstupy a DisplayPort. Maximální rozlišení monitoru je v případě dvou posledně jmenovaných rozhraní 2560 x 1600 bodů, zatímco u HDMI je to pouze 1920 x 1200 bodů. Pro připojení monitoru s analogovým vstupem je připraven VGA výstup, podporující maximální rozlišení 2048 x 1536 bodů. Volba osazení notebooku konkrétní kombinací výstupů záleží na jeho výrobci.

Samotná high-endová karta má dosti vysokou spotřebu a zahřívání, ovšem v případě dvojice takových karet je jasné, že mohou být použity jen u dostatečně velkého notebooku s patřičným chlazením. Maximální spotřeba jedné ATI Mobility Radeon HD 4870 by měla dosáhnout 65 W, ovšem není jasné, zdali se jedná o hodnotu pro celou kartu nebo jen samotné grafické jádro. V tom případě by bylo nutné připočíst ještě další komponenty, například paměti.

U dvojice karet je nutné tuto hodnotu zdvojnásobit, proto se u notebooků s ATI Mobility Radeon HD 4870 X2 nedá očekávat dlouhá výdrž na baterii ani tichý chod při vysokém zatížení. Ke slovu zde přijde technologie ATI PowerPlay, starající se o správu napájení karet a upravující frekvence i napětí podle aktuální zátěže.

notebook ASUS W90
Notebook ASUS W90 s ATI Mobility Radeon HD 4870 X2

Výkon

S ATI Mobility Radeon HD 4870 X2 jste se mohli na našem serveru setkat v nedávné recenzi skutečně herního notebooku "ASUS W90 - CrossFire v akci". Výkon HD 4870 X2 stačí ke hraní i moderních her, z výkonnostního hlediska by toto řešení od ATI mohla v současnosti předstihnout snad jen kombinace NVIDIA GeForce GTX 280M SLI.

porovnání výsledků v 3DMark 05

porovnání výsledků v 3DMark 06

Závěr

Také u ATI Mobility Radeon HD 4870 X2 platí pravidlo, že nabídka notebooků s high-end grafickými kartami je poměrně skromná. Prozatím je s tímto řešením na trhu dostupný pouze zmiňovaný ASUS W90, další výrobci neoznámili nasazení této dvojice karet ve svých noteboocích.

Zdroj: notebookcheck.net, ati.amd.com

Technologie

Diskuse