Chipsety série Intel 5 - podvozek pro Arrandale

14. 4. 2010 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Bořek Kuzník

Spolu s novými procesory Core i3, i5 a i7 přišly i nové 'čipsety', které se již nemusí držet dlouho zažité koncepce dvou čipů. S nástupem procesorů Arrendale se tak 'Ibex Peak' čipy rozšiřují do všech segmentů trhu. Dnes se proto na ně zaměříme a zjistíme, co nového nám přinesou.

Chipsety série Intel 5 - podvozek pro Arrandale

O tom, co přesně jsou procesory s jádrem Arrandale zač, jste si mohli přečíst rozsáhlý článek "Procesory Intel 'Arrandale' - dostupnější Nehalem".

Dnes se podíváme na neméně důležitou část nových notebooků s Arrendale. Core i3/i5/i7 přináší novou koncepci v uspořádání desky - paměťový řadič, PCI Express propoje a případné integrované grafické jádro je integrováno do CPU, takže z čipové sady, doposud složené z northbridge (disponoval paměťovým řadičem, sběrnicí pro připojení dedikované grafické karty a případným integrovaným grafickým jádrem) a southbridge (obsluhuje komunikaci s periferiemi, jako jsou disky, LAN, audio, USB a pod.) zbyl u nových notebooků Intel pouze southbridge.

Detailně si to můžeme prohlédnout na níže uvedeném schématu.

Jako první spatřil světlo světa na konci roku 2009 model PM55, který byl odvozen od desktopového modelu P55. Jedná se o základ pro platformu Calpella. Tento čipset přináší nové technologie:

Intel® Management Engine Ignition Firmware support
Poskytuje základní funkce pro správu čipsetu.

Intel® Rapid Storage Technology (Intel® RST)
Umožňuje vytvořit tzv. Matrix RAID, který slouží ke kombinování několika RAID zapojení na jedné sadě disků. Například umožňuje pracovat s vyšším výkonem v zapojení RAID 0 současně v dalších segmentech disků mít bezpečnější zapojení RAID 5. Názorně je to vysvětleno na následujícím obrázku.

Notebooků s RAID 5 asi mnoho nepotkáme, ale koexistenci RAID 0 a RAID 1 u větších dvoudiskových notebooků si představit dovedu.

Intel® Rapid Recover Technology
Vychází z předchozí technologie při využití zapojení RAID 1 (mirroring). Takže zjednodušeně řečeno klonuje primární disk na disk záložní, a to jak v reálném čase, tak třeba jen na požádání.

Intel® High Definition Audio
Integrovaná audio podpora umožňuje HD prostorový zvuk a pokročilé funkce jako více zvukových proudů atd.

Déle čipset přináší až 14 USB 2.0 portů, 6 eSATA portů, 8 PCI-e slotů a integrovanou LAN.

Následovníkem měl být Intel PM57, jenž vychází ze svého sourozence P57 ze světa desktopů, jenže kvůli nedostatku poptávky ze strany spotřebitelů a také kvůli snížení počtu čipsetů v sérii (5 stačí), bylo od něj upuštěno.

Počátkem roku 2010 se objevují čipsety HM55 a HM57 spolu s 32nm procesory Arrandale, neboť přináší mnoho nových funkcí.

Intel® Flexible Display Interface
Rozhraní pro nezávislé řízení integrované grafické karty a přepínání na grafiku dedikovanou.

Support for High Definition Multimedia Interface (HDMI), DisplayPort and DVI
HDMI poskytuje nekomprimované HD video a multikanálový zvuk v jednom kabelu. Podporuje všechny formáty včetně HD 720p, 1080i a 1080p. Podpora rozhraní DisplayPort je až do rozlišení 2560 x 1600.

Intel® Anti-Theft Technology
Technologie, která znemožní zneužití dat při ztrátě nebo krádeži notebooku. Může být použita i bez připojení k internetu a zůstává na disku i po přeformátování. Tato technologie dokáže blokovat citlivá data i při přesunu jednotky na jiný systém.

Ostatní technologie jsou stejné jako u předchozího modelu, jen USB konektorů je pouze 12 a eSATA 4.

Intel HM57 je stejný jako předchůdce, navíc vrací počty portu USB na 14 a eSATA na 6. Také oproti předchůdci přidává podporu FIS, což je pokročilejší multiplikátor portů.

Jako poslední jsou k mání čipsety QS57 a QM57, které zaujmou zejména v bussines segmentu. Jsou velice podobné čipsetu HM57, ale přidávají tyto nové funkce:

Intel® Core™ vPro™ processor family
Používá procesory Intel ® vPro ™ Core, jenž umožňuje využít asistované zabezpečení a správu PC, což zvýší schopnost udržovat, spravovat a chránit práci na notebooku.

Intel® Active Management Technology (Intel® AMT)
AMT umožňuje omezenou vzdálenou správu PC přes LAN na hardwarové úrovni – bez interakce s OS. Jde tak například zapnout či vypnout PC a pod.

Intel® Remote PC Assist Technology (Intel® RPAT)
Rozšiřuje výhody Intel ® vPro ™ Core o možnost vzdálené správy přes internet. Tato technologie umožňuje provádět rychlé volání o pomoc, pokud narazíme na technický problém s PC i v případě OS, sítě, software nebo nějaké aplikace. Díky této technologii je počítač udržován stále v aktuálním stavu bez škodlivého software či jiných běžných nepříjemných jevů.

Intel® Trusted Execution Technology
Další technologie pro zvýšení bezpečnosti práce na počítači. Jedná se o univerzální rozšíření Intel procesorů a čipových sad pro zvýšenou bezpečnost digitálních kanceláří. Obsahuje možnosti zabezpečení měřením startu a ochrannými výpočty. Tato technologie poskytuje hardwarové záložní mechanizmy, které pomáhají chránit proti software útokům a chrání důvěrnost a integritu dat na HDD nebo vytvořené na klientském PC.

Intel® Virtualization Technology (Intel® VT)
Umožňuje sloučit několik prostředí do jednoho PC díky virtualizaci. Díky Intel vPRO zabudované do PC lze vzdáleně spravovat IT systémy a zároveň vysoce zabezpečuje a vizualizuje IT služby koncovým uživatelům.

Model QS57 je shodný s modelem QM57 co se týká technologií, ale má menší rozměry (22x20mm) a spotřeba energie je redukovaná z 3,5W na 3,2W.

Nakonec jsem si nechal možnost Firmware update. U těchto čipsetů je možné dohrát do budoucna funkce, které pro něj budou vytvořeny, jelikož každý z čipsetů má určitou kapacitu paměti, kam se firmware nahrává. Například modely QS a QM s 8 MB mají veškeré funkce této architektury a jejich firmware zabírá pouze 5 MB, takže je ještě dostatek prostoru na vylepšení a dohrání dalších funkcí.

Nakonec bych rád přidal tabulku, která veškeré vlastnosti této platformy přehledně shrne.

Osobně mě velice zaujaly sliby Intelu u bussines edice QM 57 s možnostmi zabezpečení, která je jen nepatrně dražší (8 dolarů), než model HM55, jenž bude zřejmě nejprodávanější. Ovšem otázkou zůstává, jak se tyto funkce budou chovat v reálných situacích.

Technologie

Diskuse