NVIDIA Quadro FX2800M - specializovaná vyšší střední třída pro Open GL

5. 5. 2010 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: František Doupal

Kromě žravého modelu nejvyšší řady NVIDIA Quadro FX3800M se v nových business noteboocích setkáme často i s levnější variantou NVIDIA Quadro FX2800M. Rozdíly mezi oběma modely nejsou dramatické, a proto bude zajímavé sledovat, která karta se rozšíří více a zda budou uživatelé ochotni akceptovat o něco nižší výkon výměnou za menší spotřebu (a tedy i zahřívání) a lepší cenu.

NVIDIA Quadro FX2800M - specializovaná vyšší střední třída pro Open GL

NVIDIA Quadro FX2800M je levnější model odvozený z Quadro FX3800M, o kterém jste si mohli přečíst minulý týden v samostatném článku. Stejně jako on je určen do výkonných pracovních stanic pro profesionální uživatele z řad vývojářů, návrhářů, designérů, grafiků a jiných úzce zaměřených povolání. Tito lidé totiž využijí nejenom relativně vysoký výkon takovýchto karet, ale zejména jejich přizpůsobí pro speciální aplikace, které potřebují ke své práci.

Porovnání modelů řady NVIDIA Quadro

Z tabulky můžeme vidět, že rozdílů skutečně není mnoho. Za zmínku stojí zejména snížený počet stream procesorů (96 místo 128) a v důsledku toho snížení spotřeby (75 W místo 100 W). Z toho logicky vyplývá, že FX2800 nabídne i nižší, i když stále dostatečný výkon. Vlastnosti jako jsou paměť (1 GB DDR3 paměti připojené přes 256ti bitovou sběrnici s propustností 64 GB/s.) či podporované technologie a obrazové výstupy zůstávají stejné.

S FX2800M se stejně jako s její dražší variantou nesetkáme jen tak v ledajakých noteboocích. Své místo má spíše ve velkých pracovních stanicích, jejichž ceny začínají na několikanásobku ceny běžných notebooků určených pro běžné uživatele.

Lenovo ThinkPad W700

Do takovýchto počítačů jsou grafické řady NVIDIA Quadro směřovány. I model FX2800M by měl být brzy dostupný například jako součást výbavy pracovní stanice Lenovo ThinkPad W700 (W701). Že se nejedná o notebook pro běžné smrtelníky je zřejmé na první pohled díky speciálnímu menšímu displeji či grafickému tabletu u vybraných konfigurací. Cena tohoto modelu se pohybuje okolo 100 tisíce korun.

Rozdíl oproti běžným grafickým kartám

Zkusme v krátkosti nastínit, čím se tyto specializované karty liší od ostatních grafických karet. Rozdíly nehledejme v hardwaru, ten je z velké části nebo zcela totožný. Specialitou je spíše jinak naprogramovaný BIOS a ovladače, které jsou v tomto případě vyladěné ke spolupráci s technologií OpenGL, využívanou v profesionálních aplikacích, a nikoli pro DirectX, jež je využíváno ve většině ostatních programů a her. Pro některé aplikace jsou navíc k dispozici ještě různé softwarové moduly a doplňky, které dokáží dramaticky zrychlit chod a výkon.

Certifikované aplikace

Grafické karty NVIDIA Quadro se využívají na noteboocích (a samozřejmě i stolních pracovních stanicích) v celé řadě průmyslových odvětví. Kromě obligátní počítačové grafiky a zábavního průmyslu se jedná např. o strojírenství, architekturu, lékařskou vědu či energetiku.

A právě tito nároční uživatelé zcela jistě slyší na to, že je jimi využívaná aplikace certifikovaná pro použití s Quadro kartami. To jim často přináší celou řadu výhod, mezi které patří zejména vyšší rychlost či rozšířená funkcionalita.

Mezi velmi dobře podporované produkty patří např. software společností Adobe, Autodesk, Pinnacle či SolidWorks. Takovýchto progrmů je ale samozřejmě mnohem více a jejich kompletní přehled naleznete zde.

AutoCAD 2011

Testy

Protože se jedná o velmi aktuální model, nejsou zatím k dispozici výsledky testů ani jiná srovnání. Orientačně zde uvádíme alespoň výsledky převzaté z karty NVIDIA GeForce 9800M GT, se kterou sdílí Quadro FX2800M většinu hardwarových parametrů.

Test srovnávající výkon grafických karet v OpenGL aplikaci Cinebench R10:

Pro úplnost přikládáme také graf porovnávající dosažené výsledky z 3DMarku 06:

Konkurence

Konkurenci mohou kartám z řady NVIDIA Quadro tvořit opět pouze specializované a úzce zaměřené produkty jiných výrobců. V současné době se jedná pouze o grafické čipy z dílen společnosti AMD/ATI. Zmínit je možné např. modely AMD ATI FirePro M7740 nebo AMD Fire GL V5700.

Závěr

I když se nejedná o nejlepší produkt z řady, výkonu má stále dostatek a je stále velmi úzce zaměřeným produktem určeným do mobilních pracovních stanic se zaměřením na náročné profesionální uživatele, kteří dokáží využít všechny nabídnuté funkce a vlastnosti. Pořízení notebooku s takovouto kartou by mělo být dobře promyšleno. Počet počítačů s těmito čipy je totiž mnohem nižší než u obvyklých počítačů pro běžné uživatele, a navíc se často i ve srovnatelné konfiguraci prodávají mnohem dráž.

Zdroj: NVIDIA.com, notebookcheck.net

Technologie

Diskuse