Palm - historie, současnost a budoucnost legendy

4. 8. 2010 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: František Doupal

Společnost Palm zná pravděpodobně každý. Mnozí se určitě setkali také alespoň s jedním z jejích přístrojů. Mnozí je určitě také používali nebo dokonce ještě používají. Palm jako první dokázal mezi běžné uživatele rozšířit reálně použitelné kapesní počítače PDA, kterým se díky jejich velké oblibě začalo říkat podle názvu jejich výrobce, stál i za rozšířením chytrých telefonů. I přes bohatou a slavnou minulost se však jméno legendárního amerického výrobce v poslední době spíše než kvůli ní samotné skloňuje ve spojitosti s jejím pohlcením IT gigantem Hewlett-Packard.

Palm - historie, současnost a budoucnost legendy

Známý americký výrobce kapesních počítačů a později chytrých telefonů má v celém světě obrovské jméno. Bez jakýchkoli pochyb jej lze označit za legendu ve svém oboru. Nutno však přiznat, že ekonomické výsledky v posledních letech nebyly dobré a stále reálněji se hovořilo o hrozbě bankrotu. Prodej byl možná jediným řešením jak se mu vyhnout. O novém vlastníkovi se spekulovalo již dlouho, vítězem se nakonec stalo americké HP, které Palm v dubnu letošního roku získalo za více než 1 miliardu USD.

Cena je to skutečně vysoká, nesmíme ale zapomínat na to, že Palm vlastní atraktivní systém webOS, velké množství patentů, zaměstnává řadu talentovaných lidí, má obrovské zkušenosti s vývojem chytrých telefonů (kde se naopak HP nikdy příliš nedařilo), distribuční smlouvy s operátory po celém světě a stále i velkou skupinu fanoušků a vývojářů ochotných vyvíjet software.

Historie
Společnost Palm byla pod názvem Palm Computing, Inc. založena roku 1992 Jeffem Hawkinsem a jeho spolupracovníky, z nichž nejznámější jsou Donna Dubinsky a Ed Colligan. Všichni již měli v této oblasti určité zkušenosti z dřívější doby, přesto byl rozjezd společnosti pomalejší a začal spoluprací na handheldech ostatních výrobců (Tandy, Casio apod.). Palm stál také za systém rozpoznávání ručně psaného písma (Graffiti) komerčně nepříliš úspěšného přístroje Apple Newton.

První kapesní počítač prodávaný pod logem Palmu (se systémem PalmOS) se jmenoval Pilot 1000 (zahájení prodeje v roce 1996), odkud již byl jen krok ke známému označení Palm-Pilot, potažmo Palm, které se od té doby na dlouho používalo jako označení pro přístroje typu PDA bez ohledu na výrobce, použitý operační systém apod.

Palm Pilot 1000

V roce 1995 je Palm pohlcen mnohem větší U.S. Robotics Corp. I ta však brzy přichází o svou samostatnost a v roce 1997 je pohlcena známým 3Com. Palm se stává její součástí, což se nelíbí bývalým zakladatelům. Hawkins, Dubinski a Colligan tak odcházejí a zakládají Handspring, který ještě sehraje v budoucnosti Palmu výraznou roli.

V roce 2000 získává Palm po primárním úpisu akcií samostatnost. Na růžích však ustláno rozhodně nemá. Jeho operační systém PalmOS začíná v souboji s konkurenčními platformami ztrácet, navíc docházejí finanční prostředky. Akcie rychle ztrácejí na hodnotě (z původních 95,06 USD se propadly až na minimum 6,50 USD).

V roce 2002 dochází k rozdělení na dvě části - hardwarovou divizi Palm a softwarovou divizi PalmSource, která má na starosti systém PalmOS, může s ním volně nakládat a licencovat ho dalším zájemcům.

V roce 2003 se Palm spojuje s již dříve zmiňovaným Handspringem a vzniká palmOne, Inc. Handspring od svého založení uvedl na trh několik velmi zajímavých přístrojů, z nichž některé dokázaly v různých ohledech předčít i modely samotného Palmu. Nabízeny byly také za velmi slušné ceny. Tím hlavním, na čem lidé v Handspringu ale pracovali, byl chytrý telefon s názvem Treo, který se stal klíčový i pro budoucnost samotného Palmu. (Ještě dříve byl pro modely výrobce k dispozici speciální rozšiřující telefonní modul Visor Phone umožňující telefonování i z běžných PDA).

Palm Tungsten T3

V roce 2005 je PalmSource pohlcen společností Access, která se specializuje na mobilní přístroje a webové technologie.

V roce 2006 Palm již musí uznat, že se svým současným operačním systémem PalmOS nemůže konkurovat, podle nejrůznějších prohlášení pracuje na nové verzi systému (PalmOS 6, který byl dokonce představen, ale nikdy nebyl reálně nasazen), a představuje Treo 700w, což byl první přístroj Palmu s operačním systémem Windows Mobile od Microsoftu, který býval po dlouhou dobu největší konkurencí.

V témže roce také získává Palm zpět plná práva na zdrojový kód systému PalmOS Garnet (PalmOS 5). Z toho vyplývá možnost si libovolně upravovat software podle svých potřeb a také oproštění se od placení licencí.

V roce 2007 vstupuje do Palmu investiční skupina Elevation Partners. Její jednorázová investice v hodnotě 325 milionů USD dost možná rozhodla o jeho přežití.

V roce 2008 byl po 12ti letech zastaven vývoj a prodej klasických PDA bez telefonního modulu.

V roce 2009 je konečně po mnohaletém vývoji a několikerém odkládání představen nový operační systém nazvaný webOS a současně s ním také první chytrý telefon s tímto systémem nazvaný Palm Pre.

Rok 2010 - Palmu se finančně nedaří, prodeje telefonů nejsou takové, jaké si vedení představuje. Téměř neustále se spekuluje o tom, kdo Palm získá. Hovoří se o velkých hráčích, mezi které patřila např. i Nokia, Motorola, Apple, Google, RIM či HTC. Bylo zřejmé, že pokud má být Palm konkurenceschopný, bude potřebovat (finanční) pomoc. Spekulace nebraly konce.

Vše v dubnu ukončil Hewlett-Packard, který Palm včetně jeho operačního systému webOS získal za více než 1 miliardu USD.

PalmOS
PalmOS je (byl) operační systém vyvinutý speciálně pro zařízení ovládaná dotykovým displejem, který disponoval rozhraním pro rozpoznávání ručně psaných znaků. Ve svých počátcích se jednalo o velmi nenáročnou platformu schopnou běhu na přístrojích s černobílými displeji, několika málo megabajty paměti a velmi slabými procesory. Výhodou operačního systému PalmOS bylo vždy velmi intuitivní ovládání, svižný chod, propracované aplikace pro organizaci času a obrovská uživatelská základna, díky které bylo pro Palm vždy k dispozici obrovské množství softwaru i nejrůznějšího příslušenství. Silnou stránkou původních přístrojů bývala také velmi dobrá výdrž baterií.

K zadávání textů je možné využít systém rozpoznávání ručně psaného písma Graffiti, softwarovou klávesnici a u některých modelů hardwarovou klávesnici umístěnou pod displejem. K některým modelům je možné také dokoupit klávesnici externí připojenou přes systémový konektor nebo bezdrátově přes Bluetooth.

Postupem času byl PalmOS nucen dospívat a naučit se pracovat s multimédii a moderními komunikačními technologiemi (Wi-Fi, Bluetooth, GSM). Modernějším přístrojům pak nečinilo potíže ani přehrávání hudby či videa nebo hraní graficky náročných her. Pro Palmy byly dostupné aplikace ze všech myslitelných (i nemyslitelných) oblastí lidské činnosti. Chybět nemohla také práce s dokumenty, internetový prohlížeč či e-mailový klient. Palm měl u svých přístrojů také vždy dobře zvládnutou synchronizaci s počítačem a zálohování paměti. Samozřejmostí byla podpora paměťových karet.

PalmOS vyhovoval také uživatelům, kteří si své přístroje rádi upravují podle svých požadavků. Pro systém existovalo velké množství nejrůznějších patchů, hacků nebo úprav, existovaly nejrůznější způsoby, jak upravovat celé ROM s operačním systémem, bylo možné měnit frekvence procesoru apod.

PalmOne Treo 650

Postupem času však začal systém PalmOS zastarávat a Palm nebyl schopen reagovat na vývoj konkurence, kterou táhly zejména platformy Windows Mobile a Symbian. Nejvíce se Palmu vyčítala absence multitaskingu (přestože bylo např. možné na pozadí poslouchat muziku nebo stahovat elektronickou poštu), neschopnost do systému integrovat podporu rychlých datových přenosů, slabší možnosti zabezpečení či méně kvalitní internetový prohlížeč, který nestačil na požadavky doby.

Mezi vestavěné aplikace patřily např. kalendář, kontakty, úkoly, poznámky, kalkulačka, diktafon, internetový prohlížeč, e-mailový klient, kreslení, přehrávač videa, přehrávač hudby, prohlížeč a editor dokumentů či program pro práci s fotografiemi.

Nejznámější přístroje se systémem PalmOS:

  • Pilot, PalmPilot
  • Palm III - střední třída určená pro běžné uživatele
  • Palm IIIc - první Palm s barevným displejem
  • Palm V, Vx - stylové kapesní počítače vyšší třídy s kvalitním kovovým tělem
  • Palm Treo 650 - snad nejznámější model série Treo, který na svou dobu disponoval skvělou výbavou a dalšími dobrými vlastnostmi, začínal se prodávat za velmi vysokou cenu
  • Palm Centro - chytrý telefon nabízený za výhodnou cenu, který se stal jedním z nejprodávanějších přístrojů Palmu poslední doby
  • Palm m100, m105, m125, m130 - série levnějších kapesních počítačů pro běžné uživatele
  • Palm Zire (Zire, Zire 72, 72s) - zpočátku ty nejlevnější dostupné kapesní počítače, postupem času však získávaly na kvalitě i výbavě
  • Palm Tungsten (C, T, T2, T3, T5, E, E2, TX, W) - střední třída dobře vybavených kapesních počítačů s barevnými displeji a multimediální výbavou
  • Palm LifeDrive - na svou dobu nadčasový multimediální handheld vybavený 4 GB pevným diskem (Hitachi Microdrive), v té době obrovskou paměť však pohřbily nevhodné vlastnosti pevného disku, přístroj se nikdy příliš neuchytil

WebOS
Jen ve stručnosti si nastiňme informace o nástupci systému Palm OS se jménem webOS. Jak již název napovídá, nový systém bude mít hodně společného s webem. WebOS je založený na linuxovém jádře doplněném o řadu technologií včetně webových standardů HTML5, Ajax, JavaScript a CSS. Ovládání probíhá skrze moderní dotykové rozhraní s podporu gest. Celý systém je velmi silně orientován na on-line technologie a obsahuje podporu celé řady moderních služeb včetně Facebooku, LinkedIn, Gmailu a dalších. Nabízí propracované možnosti synchronizace. Skvělé provedení multitaskingu mu může závidět i konkurence. V současné době se začínají objevovat i 3D hry a náročnější aplikace.

Palm Pre

WebOS je moderní platforma pro chytré telefony, které nechybí nic podstatného a která se stále velmi rychle vyvíjí. Samozřejmě, že má i své neduhy, ale s finančními možnostmi HP a zkušenostmi Palmu by mohly stále rychleji mizet.

Podrobnější informace o systému webOS můžete nalézt v článku webOS - operační systém od mobilů po netbooky.

Přístroje se systémem webOS:

  • Pre, Pre Plus
  • Pixi, Pixi Plus

Budoucnost?
Budoucnost je zatím nejistá. Jistí si jí nejsou možná ani samotní lidé v Palmu a HP. Telefony s logem Palm se však zatím prodávají, systém webOS se vyvíjí dál. Otázkou je, co bude dál. Systém webOS zůstane zachován téměř jistě, právě ten byl totiž důvodem, proč HP vůbec Palm kupoval. Podle nejrůznějších zpráv jej plánuje nasazovat kromě chytrých telefonů také v přístrojích typu tablet (HP Slate), netboocích a možná i řadě jiných zařízení (hovořilo se např. i o multifunkčních tiskárnách). Na ta si však budeme muset počkat minimálně do příštího roku.

Technologie

Diskuse