Nvidia Tegra 2 - konkurence iPadu

7. 4. 2010 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jiří Vaněk

Nová generace čipu Tegra - jak je oficiálně tento čip nazýván - je následovníkem čipu NVIDIA Tegra, který byl představen v roce 2008. Nová verze podporuje akceleraci Flash 10.1, přehrávání až 1080p videí a podporu 3D dotykových rozhraní. Pojďme se podívat, co vše systém pro zařízení konkurující například novému iPadu od Apple umí.

Nvidia Tegra 2 - konkurence iPadu

Stejně jako u předchozí generace se i u nové Tegry jedná o SoC (System-on-Chip) tj. "celý počítač" v jednom čipu. Tento nový čip je také znám pod pojmem Tegra 2 a je primárně určen do tabletů, čteček elektronických knih, TV boxů, automobilů, smartphonů a dalších zařízení požadujících nízkou spotřebu a přijatelně vysoký výkon. Nová Tegra je proto vyráběna v továrnách TSMC 40nm výrobním procesem a její výkon je až 4x vyšší než u předchozí generace.

Procesor

Výpočetní výkon obstarává dvoujádrový ARM procesor Cortex-A9 MPCore s taktem až 1 GHz a podporou 32bit pamětí LP-DDR2, který se bude především starat o vykreslování webových stránek.

Z důvodu použití procesoru s architekturou ARM, která je nekompatibilní s x86 architekturou (tudíž na něm nelze provozovat klasické Windows nebo Linux), budou přístroje vybavené novou Tegrou používat pravděpodobně systém Windows Mobile, Android, upravené distribuce Linuxu či podobné OS.

Grafický čip

Ultra low power grafický čip od NVIDIA disponuje programovatelnými pixel a vertex shadery, podporuje standard OpenGL ES 2.0 a dosahuje 2x většího 3D výkonu než předchozí generace těchto čipů.

Tegra nové generace
Blokové schéma Tegry nové generace

Multimédia

Toto řešení umožňuje dekódování videa ve vysokém rozlišení (1080p) kódovaných pomocí H.264, VC-1 nebo MPEG-4 kodeků. Dále díky němu lze také zpracovávat videa ve vysokém rozlišení pomocí H.264 (tj do tohoto formátu třeba i ukládat videa nahrávaná). Podporuje také velké množství audio formátů včetně AAC, AMR, WMA, a MP3. U nové generace byla také zlepšena akcelerace zpracování obrázků ve formátu JPEG.
K tomuto čipu lze připojit až 12megapixelový snímač, pro který jsou k dispozici pokročilé funkce úpravy obrazu (AWB, AF, AE,...).

Nová Tegra taktéž podporuje nativní zobrazení na 2 displeje.

Jako obrazové výstupy lze použít:

  • HDMI 1.3 s rozlišením do 1080p (1920x1080)
  • TV výstup se standardy NTSC/ PAL
  • Analogový výstup s rozlišením do UXGA (1600x1200)
  • Digitální výstup s rozlišením do WSXGA+ (1680x1050)

Jako vždy záleží pouze na výrobci, zda výstupy osadí či nikoliv.

Spotřeba:

Jelikož jsou tyto čipy určeny především do malých mobilních zařízení, jsou zde kladeny vysoké nároky na odebíranou energii. Nízké spotřeby je docíleno 40nm výrobním procesem, dynamickým snižováním frekvence a napětí, díky čemuž dokáží zařízení s těmito čipy přehrávat Full-HD videa s rozlišením 1080p po dobu až 16 hodin nebo přehrávat hudbu po dobu až 140 hodin (téměř 6 dnů).

Spotřeba Tegry 2
Výdrž zařízení s Tegrou nové generace v porovnání s ostatními řešeními

Produkty s Tegrou

Nová Tegra byla oficiálně představena na CES 2010 v Las Vegas, kde byla představeny i první zařízení, která budou tento čip obsahovat, včetně tabletů od firem Compal, MSI a Foxconn, které zaujaly svojí výbavou (SSD, 3G, Wi-Fi, mobilní TV). Dostupnost produktů vybavených tímto čipem se odhaduje na třetí čtvrtletí tohoto roku.

tablet Compalu
Tablet představený na CES 2010 používající Nvidia Tegra nové generace

Prosadí se?

Použití nových čipů je velmi široké od multimediálních přehrávačů přes mobilní telefony až po tablety. Protože Tegra 1 byla použita v přehrávačích Zune HD, je možné, že i nová generace Tegry bude použita u budoucích přehrávačů Zune. Toto řešení je prakticky přímou konkurencí čipu A4, který se používá v iPadech od Applu. Přestože byl iPad přijat velmi dobře a do doby, než se zařízení s Tegrou objeví na trhu, bude mít pravděpodobně dostatek času získat si pozici na trhu, umožní nová generace Tegry výrobcům produkovat zařízení, která jsou poháněna zavedenými OS (Android, Windows Mobile) a která umožňují mnohem lepší konektivitu (USB porty, fotoaparáty, webkamery, čtečky karet) a pravděpodobně i mnohem vyšší výkon (3D, podpora Flash, akcelerace Flash 10.1).

Otázkou je, jestli mohou lepší funkce u Tegry 2 významněji ohrozit marketing a formu zpracování Apple; každopádně je ale dobré, že je zde více než dobrý "podvozek" pro případné konkurenty.

Zdroj: nvidia.com, anandtech.com, pcmag.com

Technologie

Diskuse