AMD Mobility Radeon HD 6970M - sesadí krále z trůnu?

9. 3. 2011 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Přetahovaná o nejvýkonnější mobilní grafickou kartu sice nevzbuzuje tolik zájmu, jako je tomu u desktopových karet, snad že nejsou tak často v noteboocích k vidění, ale koruna pro nejsilnějšího je pořád žádaná. Dnes si představíme Dauphina od AMD, kartu Mobility Radeon HD 6970M a její slabší odvozeninu, Mobility Radeon HD 6950M.

AMD Mobility Radeon HD 6970M - sesadí krále z trůnu?

Jak je u těch nejvýkonnějších karet obvyklé, i Mobility Radeon HD 6970M vychází z desktopové karty HD 6850, a od toho se také odvíjí její základní charakteristiky. A jak ty dobré, tedy vysoký výkon i v nejnáročnějších aplikacích, tak ty špatné, především vysoká spotřeba a tvorba odpadního tepla. Hned na počátek také uvedu základní a vlastně jediný rozdíl mezi oběma kartami od AMD, a tím je rychlost jádra, která je u MR 6950M přesně o 100 MHz nižší, všechny ostatní specifikace včetně třeba rychlosti paměti jsou pro obě karty zcela stejné. A ode všech starších Radeonů se tyto liší ještě jednou věcí – jmenovkou. Určitě jste si všimli, že článek je nadepsán jako AMD, to proto že firma chce více razit své jméno a spojovat je s úspěšnými produkty. A musíme připustit, že Radeony si v bitvě s grafikami od NVIDIA vedou rozhodně lépe, než procesory AMD proti konkurentům od Intelu.


AMD odložilo značku ATI a mírně pozměnilo grafiku označení svých výrobků.

Zatímco samotná karta je nová, na výrobním procesu se nic nezměnilo. 5D architektura jader je stejná jako u Radeonů pětkové řady, 40nm výrobní proces také, ale transistory přibyly, výkon se zvedl, a tak je jasné, že ani TDP nezůstalo beze změn. Dosahuje až 100 W, což už je pořádná porce vyzářeného tepla, takže tomu musí být přizpůsobena také šasi notebooků, chladící systém a v neposlední řadě i napájení. Schovat tuhle krasavici do 15'' notebooku bude tedy téměř nemožné a nejspíše se s ní budeme setkávat u velkých DTR přístrojů.

Karta samozřejmě podporuje všechny nejnovější standardy, i když zde bude výpočet podobný jako u předchůdců, neboť se toho od té doby mnoho nezměnilo: DirectX 11, Shader Model 5. Jádro s kódovým jménem Blackcomb XT má 960 pipelines taktovaných stejně jako jádro na 680 MHz. Oproti předchůdci,Radeonu 5870M, je to o 160 pipelines víc a o pouhých 20 MHz méně. Přibylo i 8 texturovacích jednotek (aktuálně 48), Stencil ROP jednotek je 128 a kolorovacích jednotek 32. Paměti jsou připojeny přes 256bitovou sběrnici, a jsou typu GDDR5, tedy nejlepší dostupné. Taktovány jsou na 900 MHz. Připojit lze celé 2 GB, takže i při vysokých nárocích na dodávání dat nebude procesor karty zbytečně zahálet. Samozřejmě ovšem záleží na výrobci, Kolik paměti bude ochoten osadit, v přístrojích, které tuto kartu budou obsahovat, už ale výrobce snad na nějaký ten GB hledět nebude. A trochu obdivu si určitě zaslouží i souhrnná čísla: 1700 milionů tranzistorů vyprodukuje hrubý výkon 1,3 TFLOP.

Dále se podíváme na výkon karet v benchmarkových testech a ve hrách. Musím připomenout, že na konkrétní výsledky má vliv i výkon ostatních součástí počítače, zejména procesoru.

Podle nezávislého serveru notebookcheck.com dosáhne karta AMD Mobility Radeon HD 6970M (a HD 6950M) v testu 3DMark06 na průměrných 17 041 (13 719) bodů, v testu 3DMark05 pak 21 881 (18 466), v 3DMark03 už 56 223 (49 008).

Ve hrách jsou údaje následující (nastavení s vysokými detaily a rozlišením):

  • Risen (2009) – 60 fps
  • Crysis (2007) – 67 fps
  • Battlefield: Bad Company 2 (2010) – 83 fps
  • Mafia II (2010) – 67 fps

(V testech notebookcheck.net karta nestačila pouze na jedinou hru, Metro 2033 v ultra nastavení, pro MR HD 6950 nejsou herní benchmarky k dispozici.)
Pozn.: jako plynulá hratelnost se hodnotí výsledky větší než 25 fps.

Zatímco u minulé generace zvolilo za jednu z nejpropagovanějších vlastností marketingové oddělení AMD schopnosti v obecných výpočtech, u šestkové řady kolem toho tolik humbuku nedělá. Je to nejspíš tím, že ani zde se technologie požadované příliš nezměnily a karta umí vlastně totéž, co předchůdci, „pouze“ o něco rychleji. Podporovány jsou tedy Direct Compute 11 i OpenCL 1.1, takže s konkurencí drží krok bez obtíží.

Naopak díky desktopovému původu se zase může chlubit o něco lepšími vlastnostmi v rámci schopností přehrávat multimédia, resp. video a zvuk. UVD 3, jak akceleraci videa u AMD nazývají, umí formáty MPEG-2, -4 AVC/H.264 a i part 2 (DivX, Xvid), VC-1, MVC a také Adobe Flash, dále AMD HD3D, tedy zobrazování 3D obsahu z Blu-ray včetně stereoskopického hraní. Plně využívá maximálních rozlišení výstupů DVI i DisplayPort (2560 x 1600), HDMI (1920 x 1200) i VGA (2048 x 1536) a teoreticky ke kartě lze připojit až 6 monitorů, ovšem málokterý výrobce vám nadělí tolik portů po obvodu vašeho notebooku. Přes digitální výstupy je samozřejmě přenášena i hudba ve vysokém rozlišení a prostorovém uspořádání až 7.1 ve formátech AC-3, AAC, Dolby TrueHD a DTS Master Audio.

Na závěr zbývá rozhodnout, zda si tahle karta může přivlastnit titul Nejvýkonnější na trhu. Odpověď zní, že nemůže. Výbava i výkony jsou na samotné špičce, ale podle žebříčku notebookcheck.com zůstává „pouze“ na druhém stupínku, neboť před ní zůstává NVIDIA GeForce GTX 485M. Přesto jde o splněný sen, většinu her si zahrajete v nejvyšších detailech i na externích monitorech s vysokým rozlišením a ještě vám zbude výkonový rezerva na pár let dopředu.

Technologie

Diskuse