NVIDIA GeForce GTX 760M – vyšší střední třída hlavně pro hry

17. 7. 2013 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Vývoj i marketing jdou rychle kupředu a máme tu opět novou, ''sedmičkovou'' řadu grafických procesorů. Model GeForce GTX 760M patří do vyšší střední třídy a nabídne výkon, který sice není nejlepší na trhu, ale na většinu nejnovějších her postačí a hlavně nabízí uživatelům zajímavý poměr ceny, výkonu a spotřeby, tím zajímavější, čím více jde o výkon. Na druhou stranu ale stále jde o kartu kterou lze používat a chladit i v normálních velikostních kategoriích notebooků.

NVIDIA GeForce GTX 760M – vyšší střední třída hlavně pro hry

GeForce GTX 760M, to je přesná hrana mezi mobilními grafikami střední a vyšší třídy. Má ještě normální požadavky, lze ji namontovat bez velkých úprav do 15'' počítačů, při jejím používání vám bude stačit běžný 90W zdroj. Baterii notebooku sice se svou spotřebou na úrovni 55 W připraví o energii docela rychle, ale od toho jsou přepínací systémy, na plný výkon ve hrách stejně obvykle používáme notebook v místech, kde se můžeme soustředit, a to bývá obvykle někde, kde elektrická síť dostupná je.

Kartu jsme již testovali v reálném notebooku Acer Aspire V3

Intel už pár let využívá svůj tick-tock režim a každý rok vydává novou generaci procesorů s jasně deklarovanými změnami, jednou v použité architektuře, podruhé ve výrobním procesu, vždycky v nějakých optimalizacích. Většinou nešetří propagačními materiály, vysvětlivkami, grafy... V tomhle výrobci grafik výrazně pokulhávají. Důvod je nejspíše v tom, že u nich žádný tick-tock režim ve vývoji nefunguje, nové architektury se vyvíjejí o něco déle, s výrobním procesem se také nehýbe tolik, ale výrobci potřebují každou sezónu nové a ještě lepší karty, aby mohli obnovovat svou nabídku. Řekl bych, že GTX 760M je přesně jednou z karet, která i když nebyla prostě jen přejmenována, spadá do kategorie „nová kvůli trhu“ od svého předchůdce se sice liší použitým jádrem s dvojnásobným počtem shaderů, ale výkony jak v syntetických benchmarcích, tak ve hrách jsou prakticky totožné a u některých výsledků spíše pod hranicí statistické chyby.

Je vyráběna 28nm technologií, která je nejpokročilejší, jakou si na volném trhu koupíte, lépe je na tom jen Intel se svými soukromými výrobními 22nm kapacitami. Výkonově je srovnatelná s AMD Radeonem HD 7870M. Používá jádro GK106 vystavěné na architektuře Fermi.

SMX bloky, které jsou v podstatě jednotlivými CUDA jádry, jejichž spolupráce se trošku podobá vícejádrovým CPU, mohou být deaktivovány, a tím dochází ke snížení poštu shaderů v té které kartě, a tím škálování výkonu. Každý SMX blok s architekturou Kepler má 192 shaderů laděných na 657 MHz stejně jako centrální jádro, v NVIDIA GeForce GT 760M je aktivních bloků pět, tedy 768 shaderů. Paměťový systém má 128bitovou sběrnici a rychlost pamětí je 1000 MHz, podporuje paměti GDDR5, ovšem kvůli relativně úzké sběrnici není podle benchmarků výkon takový, na jaký jsme při osazení GDDR5 pamětí u karet s širší sběrnicí pamětí zvyklí. To je dost škoda. Paměti mohou být až 2 GB, sdílenou paměť už tato karta samozřejmě nepoužívá. Podobně jako CPU mají už i GPU s architekturou Kepler možnost tzv. Turbo modu, ve kterém se umí přetaktovat zhruba o 15%, pokud to povoluje chlazení.

Co se týče těch důležitých technologií, karta podporuje DirectX 11 Shader model 5.0, pak také přepínání Optimus (které ovšem problematizuje možnost připojení více monitorů), CUDA (pro obecné/negrafické výpočty), PhysX, 3D Vision a 3DTV Play. 

NVIDIA GeForce GT 760M zvládne obsluhovat až 4 displeje s rozlišením 3840x2160 pixelů, ovšem pouze přes DisplayPort a HDMI. Protože při propojení přes Optimus s integrovanou kartou, které bývá docela populární, se o vykreslování obrazu stará pouze integrovaná grafika (nejčastěji Intel HD 4000, brzy HD 4600), minimálně o jeden displej přijdete, navíc v cenové kategorii, kam je GeForce GT 760M určena, málokdy najdete tolik portů, takže tato krásná vlastnost bude vyhrazena především notebookům s vyššími modely, případně těm bez využívání Optimu. Navíc karta s 2 GB DDR3 paměti má TDP celých 55 W, takže další důvod i pro uživatele, proč si Optimus s možností přepínat s mnohem nenáročnější integrovanou grafikou přát.

Podle nezávislého serveru notebookcheck.net dosáhne karta NVIDIA GeForce GTX 760M v testu 3DMark06 na průměrných 18 014 bodů, v testu 3DMark05 pak 22 852. 3DMark Vantage dává výsledek 11 757 bodů (při 1280 x 1024), Cinebench R11.5 56,2 bodu. Následující tabulka popisuje výkon při vysokém nastavení a rozlišení 1024 x 768: 

• Crysis 3 (2013): 34

• Call of Duty: Black Ops 2 (2012): 57,6 fps 

• Need for Speed: Most Wanted (2012): 43,2 fps 

• Diablo III (2012): 94 fps 

• FIFA 13 (2012): 292 fps 

• Anno 2070 (2011): 49 fps 

• TES V: Skyrim (2011): 57 fps

Pozn.: Jako plynulá hratelnost se hodnotí výsledky větší než 25 fps, ovšem udávaná fps jsou průměrná, což znamená, že při průměru 25 fps dochází v náročných scénách k nedostatečnému vykreslování obrazu – trhání.

Co se týče multimediálních a 2D vlastností, je výbava pro všechny karty této generace zatím stejná, totiž PureVideo HD páté generace, o nichž se můžete také dočíst  zde.

NVIDIA GeForce GT 760M je karta pro střední třídu notebooků. Produkuje opravdu spoustu výkonu, který je dnes použitelný pouze ve hrách, patří do střední třídy i v rámci spotřeby – notebook si určitě dneska může dovolit uchladit pár extra Wattů navíc, přestože třeba bude malinko hlučnější – výbuchy a křik nepřátel obvykle trochu svištění hravě překryjí. I na neustálé obměny modelů karet různých výrobců jsme si zvykli, i na to, že s novým modelem přibude troška výkonu v benchmarcích, i když na dalších charakteristikách karty se to dvě až tři generace neprojeví.

Technologie

Diskuse