Firma Lucid chystá univerzální externí grafickou kartu pro notebooky

12. 9. 2012 09:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Idea výkonné externí grafické karty pro notebooky je stará mnoho let - celá řada (nejen) hráčů by uvítala možnost proměnit svůj mobilní notebook na mašinu s pořádným 3D výkonem jednoduchým připojením externí grafické karty; odpadla by tak 'nutnost' pořizování drahých a nemobilních gamerských notebooků či značkových workstation, naopak přibyla by možnost upgradu grafické karty bez nutnosti výměny celého notebooku.

Firma Lucid chystá univerzální externí grafickou kartu pro notebooky

Výrobci notebooků proto v tomto směru občas vyvinuly nějaké aktivity a tak mohl náš server přinést celou řadu praktických testů těchto řešení. Od experimentů ATI i NVIDIA s grafikami připojovanými přes proprietární konektor (použité například v AMILO Graphic Booster od Fujitsu v roce 2008), přes univerzálně koncipovaný ASUS XG Station (2008) připojovaný pomocí pomalého ExpressCardu až po dock k notebooku SONY VAIO Z21 s výkonnější grafickou kartou, připojený pomocí Thunderboltu (2011). Žádné z těchto řešení však nebylo v praxi použitelné univerzálně, protože bylo použitelné buď pouze pro konkrétní produkt (SONY, Fujitsu) a nebo bylo pomalé a přes teoretickou univerzálnost nefunkční s většinou notebooků (ASUS).
Je škoda, že univerzální řešení zde již dávno není, když je Thunderbolt na trhu již přes rok… tento konektor totiž představuje externí připojení nativní PCI Express 2.0 x4 sběrnice, což si o dedikovanou grafiku přímo říká. Nyní se do těchto nebezpečných vod vydává firma Lucid, která na Intel Developer Fóru představila ranou verzi dedikované grafické karty připojené pomocí rozhraní Thunderbolt. Grafika (Radeon ze série 6700) umožnila zvednout průměrný framerate pokusného systému v testu 3D Mark 06 z 28 fps při použití integrované Intel HD 4000 na 89 při použití externího řešení. Ošetřeno je i náhodné odpojení Thunderbolt konektoru v průběhu používání externí grafiky – daný program spadne a uživatel je vrácen zpět na plochu, nedojde však k BSOD či není nutné provést restart systému.

Bohužel se však stále jednalo pouze o experimentální vzorek a není určené ani přibližné datum uvedení produktu na trh; firma pouze konstatovala, že vyvýjená verze bude kompatibilní např. se současnými Ultrabooky s Thunderboltem. Popřejme tak vývojářům z Lucid hodně štěstí, abychom se konečně dočkali funkčních externích grafických karet pro naše notebooky.

Zdroj: laptopmag

Krátké zprávy

Diskuse