Microsoft Works - 4. Databáze, kalendář a závěrečné hodnocení

12. 11. 2008 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: František Doupal

Dnes se podíváme na poslední ze tří klíčových aplikací balíku Works - tedy Databáze - a představíme si také aplikaci Kalendář. V samotném závěru si shrneme největší klady a zápory celých Works a podíváme se na celkovou použitelnost tohoto balíku kancelářských programů.

Microsoft Works - 4. Databáze, kalendář a závěrečné hodnocení

Po úvodním díle, který nás seznamoval s problematikou Works (viz. Microsoft Works - 1. Co umí jednodušší příbuzný Office), druhém díle, ve které jsme se blíže podívali na textový editor (viz. Microsoft Works - 2. Textový editor sady Works) a třetím dílu o tabulkovém kalkulátoru (viz. Microsoft Works - 3. Tabulkový kalkulátor sady Works) se dnes podíváme na databázovou aplikaci, kalendář a na úplný závěr se podíváme na největší klady a zápory celého balíčku a jeho praktickou použitelnost.

Každý jistě tuší, co to databáze jsou. Na rozdíl od prostých tabulek se jedná o provázané seznamy údajů s určitými pravidly a definovanými vztahy. Hodit se mohou pro mnoho věcí, od organizování osobních údajů - např. různých sbírek, knih, DVD či pracovních záležitostí - až po provázané databáze materiálu, výrobků a položek ve skladu. Každý si jistě dosadí to své.

Tvorba databáze

Při prvním spuštění jste vyzváni k vytvoření šablony nebo otevření již nějaké existující databáze, kterou máte uloženu. My se samozřejmě podíváme na první variantu, tedy tvorbu nové databáze.

microsoft-works-vyber-poli.gif

Databázi musíme naplnit údaji, které budeme pro větší pohodlí ukládat do různých polí, z nichž každé může mít nastaveno typ dat, který v nich bude používán, a samozřejmě také formát.

Jednotlivá pole mohou obsahovat informace a položky následujících typů:

  • Obecné
  • Text
  • Číslo
  • Měna
  • Procenta
  • Exponenciální hodnota
  • Počáteční nuly
  • Zlomek
  • Logická hodnota
  • Datum
  • Čas
  • Serializované

Nabídka položek je tedy poměrně bohatá. Myslím, že by nikoho neměla téměř nijak omezovat. Samozřejmostí je, že pro každý z výše zmíněných typů je možné použít ještě vlastní, jemnější a podrobnější nastavení (např. počet desetinných míst, formáty zobrazení apod.).

Jako jedinou nevýhodu zde tedy vidím nemožnost do databáze přiřadit k jednotlivým položkám obrázky, které se mohou někdy také hodit.

Formuláře
Programu nechybí ani možnost využití formulářů. Pokud by snad někdo nevěděl, co to takový formulář je, tak vězte, že se jedná o grafické rozhraní pro vkládání a editaci záznamů z databáze. Jednotlivé údaje si zde můžete libovolně uspořádat, vyberete si přesně informace, které vás zajímají. Formulářů si můžete vytvořit libovolné množství a každý může zobrazovat např. jen určité informace, zabírat jen určitou část dat z databáze apod. Pokud si tedy dáte čas, je možné sestavit funkční a elegantně vyhlížející formulář.

Ukázka již hotového formuláře

Sestavy
V programu pochopitelně nechybí ani sestavy. Sestavy jsou zjednodušeně řečeno výtahy z databáze, jejich zobrazení i obsah si můžete libovolně nadefinovat a hodí se pro přehlednější výstupy, zejména pro tisk.

Filtry
Zejména při použití rozsáhlejších databází se určitě hodí možnost filtrování záznamů. Ta zde také nechybí. Práce s filtry je intuitivní. V nabídce pro vytváření filtrů můžete využít možnost Jednoduchého filtru a Filtru s použitím vzorce. Jednoduchý filtr se zakládá na práci s jednotlivými položkami, které se dávají např. do rovnosti nebo zda dané pole obsahuje či neobsahuje některý údaj, který nás zajímá. Při použití filtru se vzorcem je možné k filtrování položek vepsat matematický vzorec.

Nastavení filtrů

Podporované formáty souborů
Pokud jste četli první a druhý díl našeho seriálu, je vám zřejmě jasné, že ani zde nedojde k žádnému překvapení a program bude využívat svůj vlastní, proprietární formát - zde je to formát *.wdb. Omezeně je možné pracovat se soubory *.txt nebo *.csv, s čímkoli jiným máte, alespoň v současné verzi aplikace, smůlu.

Databáze - závěr
Databáze z balíku Microsoft Works jsou zajímavou a dobře použitelnou aplikací s jednou znatelnou nevýhodou. Pokud znáte například Access a "něco" Vám ve výběru funkcí stále chybí, tak máte pravdu. V programu Databáze není možné dělat dotazy, takže na složitější operace nad databázemi (o SQL skriptech nemluvě) můžete zapomenout. Nabídka funkcí je tak dostatečná pro začínající uživatele, kterým je také tento program určen. Myslím také, že u tohoto typu aplikace ani nebude příliš vadit nepříliš rozšířený formát souborů, protože u databází, kam tento program směřuje (zejména pro osobní uživatele, ne v podniku), se spíše počítá s osobním užitím pro různé evidence apod., takže jejich šíření mezi další uživatele, kde tato nekompatibilita vadí, není zase tak časté.

Kalendář
Krátký pohled si jistě zaslouží také jedna z doplňkových aplikací - Kalendář. Nabízí přehledné zobrazení událostí v měsíčním, týdenním a samozřejmě také podrobném denním pohledu a nechybí podpora práce s více kalendáři (užitečné např. pro separátní udržování osobního a pracovního kalendář, pokud si nechcete soukromé a pracovní schůzky míchat mezi sebe). Program dokonce podporuje základní možnosti synchronizace s kapesními počítači Windows Mobile a PalmOS.

Pohled na kalendář

Nové schůzce můžete přiřadit popis, místo konání, datum a čas zahájení a konce, připomenutí, kategorii, opakování, určit kalendář, do kterého bude patřit a nechybí ani možnost připsání textové poznámky. Události mohou být také v případě potřeby zaneseny do více kalendářů současně, což se může hodit např. v momentě, kdy hledáte volný čas pro plánování dalších událostí. Podobně poslouží také možnost zobrazení obou kalendářů současně.

Nechybí ani možnost exportu či importu událostí, kde jsme se konečně dočkali standardních souborových formátů iCalendar a vCalendar. Užitečná je také podpora několika režimů tisku, kdy si přesně určíte, jak budou tištěné události uspořádány.

Závěrečný pohled na kancelářský balík Microsoft Works
Dostáváme se k úplnému závěru našeho seriálu, kdy si krátce zrekapitulujeme největší přínosy a samozřejmě také kompromisy celého balíčku aplikací Microsoft Works.

Na Works je nutné pohlížet trochu jinak, než na klasický plnohodnotný software či než na plnohodnotný Microsoft Office plný nejnovějších funkcí. Works je určen jako sada programů pro nenáročné, začínající uživatele, případně pro uživatele, kteří opravdu jen potřebují jednou za čas napsat dopis či vytvořit tabulku. Ti tak nejspíš ocení jednoduché ovládání a vůbec celkový přístup, který Works používá. Zejména při použití “Spouštěče” úloh je ovládání a přístup ke všem funkcím a součástím balíku opravdu velmi intuitivní.

Balík Microsoft Works je možné sehnat v plné ceně za zhruba 1400 Kč včetně daně - ale jak jsem již zmiňoval v úvodním článku seriálu, k velkému množství notebooků je dodáván v ceně, takže by byla škoda ho alespoň nevyzkoušet. Je to také velmi dobrá volba a možnost pro uživatele, kteří chtějí využívat kancelářské aplikace a nechtějí jít cestou “kradených Office”. Samozřejmě, existuje hodně alternativ ať již různé zvýhodněné edice např. pro studenty a domácnosti, nebo alternativní balíky kancelářského software, jako je např. OpenOffice. Podstatné je, že uživatel má možnost volby.

Microsoft Works je tedy rozumně použitelný balíček kancelářských aplikací, který jste možná také ke svému notebooku rovněž dostali. A protože se říká “darovanému koni na zuby nehleď”, myslím, že stojí za to ho alespoň vyzkoušet (i když to slovo "darované" je v případě čehokoliv "zdarma k notebooku" velmi relativní). Uvidíte, možná, že vám bude vyhovovat...

Ostatní

Diskuse