RECENZE: Acer Aspire 5810T - milník dostupné mobility

2. 6. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Výrobce u nové řady Acer Aspire Timeline deklaruje vyšší mobilitu dosaženou použitím nových technologií Intel spojených s vlastními úpravami z výzkumných laboratoří Acer. Notebook je na první pohled tenčí než jeho předchůdci a dostal novou klávesnici. Na druhý pohled má sice běžnou baterii, ale s jednou takovou baterií vydrží pracovat nebývale dlouho. Na třetí pohled je dostupný za ceny pod 20 tis. Kč bez DPH, přestože nabízí parametry mobility doposud vlastní spíše notebookům z vyšších cenových sfér. Směle lze tedy říci, že Acer přinesl další milník do historie notebookového trhu.

Acer Aspire 5810T - milník dostupné mobility

TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.cz

Acer uvedl na český trh stylový notebook s neobvyklou kombinací tenkého designu a dlouhé výdrže, a jako první dokázal přinést výhody levnější ULV platformy koncovým uživatelům. Protože Aspire 5810T přináší prvky, které se v minulosti vyskytovaly jen u drahých notebooků, i do cenového segmentu dostupného většině uživatelů, rozhodli jsme se udělit notebooku ocenění TIP redakce.

Základní popis

Preference uživatelů při výběru přenosného počítače jsou různé, někteří upřednostňují výkon, jiní odolnost nebo výdrž a pro některé je rozhodující originální design. Snaha skloubit více z těchto požadavků je ale mnohdy komplikovaná a drahá. V dnešní recenzi se proto podíváme, jak dopadlo tohle úsilí v podání největšího modelu nové řady Timeline firmy Acer.

Vzhled se podobně jako u nedávno testovaného modelu Acer Aspire 3935 výrazně odlišuje ve všech směrech od designu Gemstone, který u notebooků řady Aspire převládal. Výrobce upustil od lesklých plastů a počítač celkově vizuálně zeštíhlel. Víko displeje a horní část základny nově pokrývá šedostříbrná slitina s matným povrchem a jiný je také design klávesnice. Nový vzhled se mi osobně líbí, je dalším důkazem, že i decentní provedení bez lesklých ploch může vypadat dostatečně atraktivně.

Displej se při otevírání vysouvá na zadní stranu, tento způsob uchycení umožňuje maximální otevření do úhlu okolo 130°. Pevnost mechanického zpracování je na dobré úrovni, ačkoliv je víko díky použitému LED podsvícení velmi tenké, po zatlačení se téměř neprohýbá a neobjevuje se barevné vlnění v obraze. Kvalitní je rovněž zpracování základny, která zůstává pevná i při uchopení notebooku za roh.

Vzhledem k velikosti úhlopříčky měl výrobce dostatek prostoru pro umístění konektorů, na přední stranu umístil univerzální čtečku paměťových karet, naopak na zadní straně se nachází po celé délce jen baterie. Na pravém boku se pak nachází optická mechanika, dále jeden USB port, konektor ethernetu a vstup pro napájení. Na opačné straně najdete dvojici audiokonektorů, dva USB porty, HDMI, analogový VGA výstup, výdech chlazení a úplně vzadu poslední USB. Rozmístění je bezproblémové, potěší umístění zvukového výstupu po straně. Ve výbavě dost postrádám ExpressCard slot, který výrobce tentokrát a potěšila by i kombinace jednoho USB s eSATA portem.

Rozměry notebooku (378 x 259 x 25-30 mm) jsou s výjimkou výšky podobné jako u jiných 15,6 " notebooků, ovšem právě tenké provedení je z hlediska designu velmi přitažlivé. Mobilitu také zvyšuje v dané třídě nízká hmotnost počítače - 2,42 kg, notebooky s podobnou úhlopříčkou jsou obvykle výrazně těžší. K počítači se navíc dodává malý 65 W napájecí zdroj.

Klávesnice a ovládací prvky

Jak už bylo zmíněno, nové je také provedení klávesnice, mezi jednotlivými klávesami jsou větší mezery. Výrobce zvolil rozložení s krátkým levým shiftem a dvouřádkovým enterem, klávesnice také disponuje plnohodnotným numerickým blokem. Klávesy jsou v černém provedení, popisky pak mají bílou barvu a najdeme zde také zeleně označené slovenské znaky. Psaní je pohodlné a bezproblémové, menší poznámku bych měl jen k velikosti kurzorových šipek, které by mohly být větší. Nezvyklá je také absence diod stavu zámků klávesnice, na zmáčknutí CapsLocku vás upozorní jen krátké softwarové hlášení v rohu displeje.

Vyhrazena jsou pouze některá funkční tlačítka vpravo nad klávesnicí, kde je umístěna trojice dotykových senzorů, ty slouží k aktivaci bezdrátové sítě, spuštění zálohovacího software a zapnutí režimu PowerSmart. Dále se zde najdete tlačítko pro vysunutí optické mechaniky. Ovládání přehrávače, hlasitosti, jasu displeje a ostatních funkcí je realizováno výhradně prostřednictvím Fn zkratek.

Touchpad Synaptics je díky použití numerického bloku posunutý mírně doleva, obě jeho tlačítka jsou pak spojená do jednoho bloku. Vedle touchpadu najdete také malé tlačítko, kterým ho lze deaktivovat. Ovládání kurzoru je pohodlné a bezproblémové, stejně jako stisk tlačítek. Zvláštností dotykové plochy je podpora doteku více prsty, jednoduchými gesty tak se tak můžete pohybovat zpět a vpřed v historii prohlížeče nebo stránkách dokumentu, případně si zvětšit jejich obsah, nebo otáčet fotografie. Nahrazení kliknutí pravého nebo prostředního tlačítka pomocí dotyku několika prsty ale možné není.

Hlavní HW parametry

Jednou z nejzajímavějších částí notebooku je použitá platforma CULV, kterou Intel oznámil teprve nedávno a notebooky řady Acer Aspire Timeline ji využívají jako jedny z prvních. Cílem této platformy je podobně jako u Atomu, používaného v mininoteboocích, snaha snížit spotřebu energie. Výhodou při srovnání s Atomem je především fakt že se jedná o plnohodnotné procesory Core 2 Duo (Solo), které svým výkonem tak výrazně nezaostávají. Platforma CULV tedy využívá stejné procesory, které byly donedávna k vidění pouze v drahých firemních subnoteboocích. Více se můžete dočíst v našem článku "Intel CULV - pro tenké notebooky".

Testovaná konfigurace je osazena dvoujádrovým procesorem Core 2 Duo SU9400 pracujícím na frekvenci 1,4 GHz (800MHz FSB) a vybaveným 3 MB L2 Cache. Jak už bylo řečeno, hlavní výhodou procesoru je nízká spotřeba, maximální TDP činí jen 10 W. Zejména při srovnání s procesory C2D označené písmeny T (TDP 35 W) a P (TDP 25 W) je rozdíl patrný na první pohled. Společně s ULV procesory se používá i úspornější čipová sada s označením GS45, která disponuje integrovaným grafickým jádrem.

Úsporná platforma je doplněna dostatečným množstvím paměti, výrobce osadil notebook dvojicí 2 GB modulů, tentokrát se jedná a novější typ DDR3-1066. Stejně jako u většiny současných notebooků je omezením předinstalovaný 32-bitový operační systém, který umí využít pouze 3 GB paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 19 277
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 12 498

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 34 331
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 21 937

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 274
  • Rendering (Multiple CPU): 475
  • Multiprocessor Speedup: 1,73

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 4,6
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 4,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2381 MB/s

Výkon procesoru sice je o něco nižší než u běžných verzí Core 2 Duo, na druhou stranu při srovnání s Atomem je stále více než dvojnásobný. Při běžné práci na jeho výkonnostní limit prakticky nenarazíte a náročnější přehrávání HD filmů zvládne notebook také bez problémů.

Příjemným překvapením je také 2,5" pevný disk od Western Digital, který disponuje nadprůměrnou kapacitou 500 GB. Ostatní parametry disku jsou standardní, otáčí se rychlostí 5400 ot./min, je vybaven 8 MB vyrovnávací pamětí a rozhraním SATA. Výkon, především rychlost sekvenčního čtení, je lehce nadprůměrný.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 149,97 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 63,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,97 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,6

Úzký profil si vynutil použití tenčí optické mechaniky, jedná se ale o plnohodnotnou Super Multi mechaniku, která podporuje čtení i zápis všech běžných CD a DVD médií. Jedinou zvláštností je umístění tlačítka pro vysouvání, to se nachází nad klávesnicí, nikoliv přímo na mechanice, jak je obvyklé.

Notebook je vybaven standardními možnostmi připojení, k dispozici je gigabitový ethernet, bezdrátový adaptér Intel WiFi Link 5100 (podporuje standardy a/b/g/draft-n) a nechybí ani dnes už samozřejmé Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Acer Aspire 5810T je dalším notebookem, u kterého se prosadil širokoúhlý formát 16:9. Je vybaven 15,6 " displejem s HD Ready (1366x768) rozlišením, lesklým povrchem a LED podsvícením. Barevné podání displeje lehce převyšuje obvyklý průměr, na druhou stranu pozorovací úhly příliš neoslní podobně jako u většiny notebooků.

Zobrazení zajišťuje integrované grafické jádro GMA 4500MHD, které díky úsporné verzi čipsetu pracuje na snížených frekvencích a má ještě nižší výkon než obvykle. Stejně jako u ostatních integrovaných řešení je k dispozici jen sdílená paměť, výhodou této grafické karty je nejen nízká spotřeba, ale také schopnost akcelerovat přehrávání videa.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 4243
  • 3DMark 03: 1854
  • 3DMark 05: 985
  • 3DMark 06: 700

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 321
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 748
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 971
  • OpenGL Speedup: 3,03

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,2
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,3


Grafický výkon příliš neoslní, na druhou stranu je dostatečný pro běžnou práci a přehrávání videa. Starší hry zvládne ve většině případů integrované GPU také.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Přestože je notebook zaměřený více na vzhled a nízkou spotřebu, nezůstala stranou ani základní multimediální výbava. Nejméně tenký design prospěl reproduktorům, ty se nacházejí nad klávesnicí a jsou poměrně malé. Svým podáním příliš neoslní, zvuk je plochý a nevýrazný, pro poslech hudby nebo sledování filmů se nehodí. Testovaný kus navíc trpěl zvláštní vadou, z pravého reproduktoru se občas náhodně ozývalo praskání a šumění, jednalo se zjevně o hardwarovou chybu, zvuky se z reproduktoru ozývaly i po ztlumení hlasitosti nebo připojení sluchátek.

Z audiokonektorů je k dispozici obvyklý výstup na sluchátka kombinovaný s digitálním S/PDIF, vstup pro mikrofon a zvuk lze vyvést samozřejmě také pomocí HDMI konektoru.

Zajímavá je integrovaná webkamerka, která umí v maximálním rozlišení 1280x720 pořizovat nejen fotografie, ale také plnohodnotné video.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Úsporné komponenty většinou nejsou příliš náročné na chlazení, ovšem v případě tenkého notebooku lze lehce narazit na komplikace s nedostatkem místa. Musím uznat, že Acer se s tímto problémem vypořádal velmi dobře, větráček chladícího systému se sice točí neustále, ale je prakticky neslyšný. Velmi příjemné je, že se hlučnost nezvyšuje ani v zátěži.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 26,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,1°C
  • klávesnice vlevo = 29,6°C
  • klávesnice vpravo = 28,1°C
  • spodek maximum = 33,5°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 33,1°C
  • napájecí adaptér = 34,7°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 26,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,4°C
  • klávesnice vlevo = 33,5°C
  • klávesnice vpravo = 28,9°C
  • spodek maximum = 35,9°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 39,8°C
  • napájecí adaptér = 43,2°C

teplota okolí při měření: 23°C

Notebook zůstává při používání velmi chladný, procesor se příliš nezahřívá a chlazení je efektivní. K nízkým teplotám přispívá i nová technologie Intelu, která má zabraňovat pronikání tepla na spodní stranu notebooku. V tomto případě se osvědčila, ani při používání notebooku v klíně se zahřívání nezvýšilo.

Baterie

Notebook je v základu vybaven nadprůměrně velkou šestičlánkovou baterií s kapacitou 63 Wh. Díky úsporné platformě tak notebook dosáhl v našem standardním redakčním testu* opravdu vynikající výdrže – 8 hodin a 38 minut. Na dobrém výsledku má zásluhu i funkce PowerSmart, která umí po stisku tlačítka v rámci úspory energie odpojit i optickou mechaniku. Při běžném surfování s aktivní Wi-Fi se výdrž pohybuje okolo 6 hodin.

Volitelné baterie s větší kapacitou k dispozici nejsou, většině uživatelů ale u tohoto notebooku nebudou chybět.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 28 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 34 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 49 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 22 W

Vzhledem k vyšší kapacitě baterie se notebook nabíjí trochu déle, na 90% kapacity se dostane za 2 a půl hodiny.

BIOS a zabezpečení

Protože notebook není směřovaný do firemního prostředí, disponuje pouze základními možnostmi zabezpečení v podobě standardních hesel, TPM čip nebo čtečku otisků by uživatel čekal marně.

Strohé jsou i možnosti nastavení BIOSu, kromě nastavení bootování lze změnit jen režim SATA řadiče.

Příslušenství

Výrobce k notebooku nedodává žádné zvláštní příslušenství, v krabici tak najdete pouze papírové manuály. Předinstalovaný je systém Windows Vista Home Premium ve 32-bitové verzi, záložní média si muže uživatel vytvořit sám.

Součástí systému jsou některé užitečné systémové utility a obvyklé programy pro práci s DVD, na druhou stranu se nevyhnete také nejrůznějším předinstalovaným trialverzím, které jen zpomalují systém.

Ceny a záruka

V současné době jsou na českém trhu dostupné dvě konfigurace. Testovaná 5810T-944G50Mn (Core 2 Duo SU9400, 4 GB RAM, 500 GB HDD, HD Ready) má doporučenou koncovou cenu 21 390 Kč bez DPH (25 454 Kč s DPH), k dispozici je také levnější 5810T-354G32Mn (Core 2 Solo SU3500, 4 GB RAM, 320 GB HDD, HD Ready) za 16 290 Kč bez DPH (19 385 Kč s DPH). Levnější konfigurace se liší především procesorem, který je pouze jednojádrový. Řada Aspire Timeline nabízí v podobném designu také menší 13,3" a 14,8" verze.

Poskytovaná záruka je standardní dvouletá zasláním do servisního střediska, volitelně ji lze rozšířit a prodloužit pomocí Acer Advantage.

Závěr

Acer Aspire 5810T je příjemnou změnou na trhu notebooků. Ukazuje, že se i stylový design obejde bez lesklých materiálů a nemusí být zároveň drahý. Ještě příjemnějším překvapením je však použitá ULV platforma, notebooky pro domácí uživatele se většinou soustředí na výkon a ne nízkou spotřebu. Aspire 5810T je proto ideální volbou pro uživatele, kteří preferují dlouhou výdrž, ale zároveň je nepřitahuje vzhled (a cena) notebooků určených do firemního prostředí. Za zmínku stojí rovněž konstrukce, díky které není notebook hlučný ani se příliš nezahřívá, a zpracování které je v poměru k ceně notebooku na dobré úrovni.

Tenký a stylový vzhled si na druhou stranu vyžádal i některé ústupky, jako malé reproduktory anebo hůře ovladatelné kurzorové šipky klávesnice. Některým uživatelům může chybět ExpressCard slot.

Klady a zápory

+ tenké a přitom pevné provedení
+ velmi dlouhá výdrž provozu na jednu baterii
+ nová klávesnice se samostatnou numerickou sekcí

- horší reproduktory
- chybí slot ExpressCard

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer Aspire 5810T

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire 5810T (944G50MN)
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo SU9400 (1,4 GHz, 3 MB L2, 800 Mhz FSB)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (2x 2048)
  • HDD (GB): 500 (WDC WD5000BEVT-22ZAT0, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (TSSTcorp CDDVDW TS-U633A)
  • LCD: 15,6" TFT
  • LCD rozlišení: HD Ready (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA 4500MHD
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Atheros AR8131)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 5100 (a/b/g/Draft-N)
  • Zvuková karta: Realtek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Home Premium (32bit,CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 63 Wh / 8h 38min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT/SPDIF, 1x SD/MMC/MS/XD, D-Sub, HDMI, 4xUSB
  • Rozměry: 378 x 259 x 25-30 mm
  • Hmotnost (kg): 2,43
Recenze

Diskuse