RECENZE: Acer TravelMate 6595TG - štíhlý pracant

6. 10. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Acer uvádí na trh aktualizovanou řadu firemních notebooků TravelMate. Ta nově přináší upravený vzhled s tenčím provedením, procesory poslední platformy Intelu nebo aktualizovanou nabídku dokování. 15,6'' zástupce, kterého si představíme blíže, dále nabízí zajímavou nabídku rozhraní nebo pokročilé možnosti zabezpečení důležité pro firemní prostředí.

Acer TravelMate 6595TG - štíhlý pracant

Základní popis

Nový zástupce řady TravelMate s úhlopříčkou 15,6 " navazuje na směr, se kterým přišla už minulá generace reprezentovaná modelem Acer TravelMate 6594g. U notebooků určených především do firemního prostředí je i nadále kladen důraz na čistý jednoduchý design s pevnými liniemi a ještě tenčí provedení počítače. Navíc díky změnám některých ovládacích prvků, lehce odlišné povrchové úpravě víka a dalším detailům působí celkový vzhled novějšího notebooku vyspělejším a vyváženějším dojmem.

Vnější stranu víka pokrývá černá slitina s viditelným broušeným vzorem a stejný materiál ve světlejším odstínu je použit i pro ozdobný pruh nad klávesnicí. Základna tvořená z velké části černými plasty má navzdory úzkému provedení perfektní vyztužení a při silném zatlačení nebo ne zcela šetrném uchopení za roh se ani o kousek neprohne.

Víko počítače je relativně tenké a při zatlačení lehce pruží, ale chrání displej dostatečně, aby se ani při silnějším tlaku nevlnily barvy v obraze.
Díky přiměřené tuhosti pantů lze víko otevřít i jednou rukou, v zavřeném stavu ho potom jistí magnet. Uchycení sice neumožňuje vyklopit displej do úplné roviny, ale maximální úhel otevření dosahující 160° bude většině uživatelů stačit.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Nabídkou rozhraní se testovaný model určitě řadí k těm vybavenějším, na levém boku se nachází slot pro SmartCard karty společně s úzkým slotem ExpressCard, následuje kombinovaný USB/eSATA port, analogový VGA výstup a vzadu za výdechem chlazení je umístěn HDMI výstup společně s konektorem napájení. Na opačném boku uživatel najde trojici USB portů (z nichž jeden podporuje rychlý standard 3.0), optickou mechaniku a nezbytný konektor Ethernetu. Zbývající audiokonektory pro připojení sluchátek a mikrofonu se společně s čtečkou paměťových karet (SD/MMC/MS/xD) nachází na přední části notebooku.

Výbava zahrnuje prakticky všechna moderní rozhraní, která by mohl uživatel u pracovního notebooku vyžadovat, nicméně pro náročnější zůstává ještě možnost rozšířit nabídku připojením dokovací stanice díky souhrnnému dokovacímu konektoru na spodní straně. Ta nabízí navíc DVI výstup, DisplayPort a mimo jiné také další USB porty v nejrychlejším standardu (více o kompatibilní dokovací stanici jsme psali nedávno v článku "Acer ProDock - dokování pro řadu TravelMate").

Rozměry notebooku 382 x 253 x 25-31 mm se při srovnání s předchozím modelem docela liší, nejvýraznější je asi tenčí provedení současné generace. Nový model je také vybaven šestičlánkovou baterií, která nevyčuhuje ven z těla počítače. Hmotnost počítače je 2,60 kg, v dané velikostní kategorii ji lze označit jako mírně lepší průměr.

Společně s notebookem se dodává standardní 90W zdroj nevybočující z obvyklých velikostních poměrů.

Klávesnice a ovládací prvky

Jednou ze změn je i mírně upravená klávesnice, oproti dřívějšímu provedení jde rozhodně o krok vpřed, klávesy mají velmi příjemný stisk a jasnou odezvu při psaní. Píše se tak na ní mnohem lépe než na klávesnicích některých modelů konkurence, která začala i ve firemním segmentu prosazovat chiclet provedení a v praxi se tento krok neukázal jako zcela ideální. Pochvalu si zaslouží i drobná změna rozložení, základ vyhází z klasického rozmístění se zkráceným Shiftem, dvouřádkovým Enterem a numerickým blokem, ovšem na rozdíl od předchozí generace vystupují kurzorové šipky z bloku klávesnice a díky tomu mají rozumnou velikost pro pohodlné ovládání. Je otázkou, zda by jejich dostupnost ještě více nezlepšilo vypuštění pro Acer obvyklých vyhrazených kláves se znaky € a \$.

Nad klávesnicí je umístěn malý panel s ovládacími tlačítky, první slouží pro ruční ovládání úsporného režimu při běhu na baterii, druhé spouští na Linuxu založený systém pro rychlé zpřístupnění webu a několika dalších funkcí bez zapínání Windows, třetí spouští zálohování a čtvrté ztlumí mikrofon. Poslední tlačítko ovládá napájení, nahradilo tak nezvyklý posuvný spínač ze staršího modelu, který nebyl příliš praktický a navíc měl hodně jasné modré podsvícení.
Funkce jako ovládání hlasitosti nebo jasu displeje samozřejmě zajišťují obvyklé Fn zkratky.

Ovládání kurzoru zajišťoval u testovaného modelu pouze touchpad, dotyková tyčinka jako sekundární možnost ovládání byla tentokráte vypuštěna. Touchpad se příjemně používá, má dostatečně velkou plochu a netrpí žádnými prodlevami. Významného zlepšení se dočkala i ovládací tlačítka, která mají nově delší dráhu, mnohem pohodlnější stisk a nejsou tak hlučná. Uprostřed mezi tlačítky se nachází čtečka otisku prstů.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Srdcem počítače je dvoujádrový procesor Core i7-2620M, mezi současnými dvoujádrovými modely společnosti Intel se jedná o jeden z nejvýkonnějších. CPU pracuje na základní frekvenci 2,7 GHz (ta se při použití Turbo Boostu zvyšuje až na 3,4 GHz) a nechybí Hyper-Threading umožňující zpracování 4 vláken současně. Poměrně široká je i nabídka podporovaných instrukci a technologií, nechybí proto rozšířená podpora virtualizace (VT-x i VT-d) nebo akcelerace AES šifrování.

CPU-Z

specifikace čipu

Notebook je osazen jedním paměťovým modulem typu DDR3 pracujícím na frekvenci 1333 MHz, druhý paměťový slot je volný pro případné další rozšíření.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 56 180
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 102

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 118 235
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 59 567

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5406
  • Rendering (Multiple CPU): 11 504
  • Multiprocessor Speedup: 2,13

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 3,07 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 1,24 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,48

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 7,1
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6092 MB/s

Pevný disk notebooku pochází od společnosti Western Digital a nabízí kapacitu 500 GB. Jeho plotny se otáčí rychlostí 7200 ot./min a ačkoliv výkon nedosahuje možností SSD, mezi disky klasické konstrukce patří jednoznačně k těm lepším.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 107,33 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 95,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,67 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Optická mechanika podporující čtení i zápis všech běžných DVD je umístěna ve výměnné šachtě. Pojistka umožňující její vysunutí se nachází na spodní straně.

Možnosti konektivity jsou reprezentovány gigabitovým drátovým Ethernetem, dále samozřejmě nechybí bezdrátový adaptér, který v tomto případě podporuje všechny standardy (a/b/g/n) včetně těch v pásmu 5 GHz. Pro připojení mobilních zařízení a bezdrátových periferií je k dispozici Bluetooth ve verzi 2.1.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Počítač disponuje 15,6 " displejem s dnes běžným základním rozlišením 1366x768 - jiné v nabídce tohoto modelu nenajdete. Barevné podání a pozorovací úhly panelu jsou zlehka nad obvyklým průměrem. Příjemná je matná povrchová úprava praktičtější při cestování a potěšující je i dostatečně velký jas regulovatelný v 10 stupních.

Primární grafickou kartou je Intel GMA HD3000 integrovaná v procesoru, kterou notebook využívá při běžné činnosti. S ní ovšem spolupracuje dedikovaná NVIDIA GeForce GT 540M, která se díky technologii Optimus zapojuje pouze při náročnějších úlohách a ve 3D. Přepínání funguje automaticky bez zásahu uživatele a díky absenci jakékoliv prodlevy ho nezaznamenáte. Dedikovaný grafický čip patří mezi zástupce nižší střední třídy, je vybaven 128bitovou sběrnicí a 1 GB vlastní paměti typu DDR3.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

GPU-Z

Samotný notebook nabízí analogový VGA výstup a digitální HDMI, pro monitory s rozlišením vyšším než 1920x1200 si ale bude muset uživatel pořídit dock, který je vybaven i DisplayPortem zvládajícím i tato náročnější zobrazení. Wi-Fi adaptér navíc umožňuje bezdrátový přenos obrazu do televize prostřednictvím technologie Intel WiDi, pro jeho použití je ale nutné pořízení dalšího zařízení zajišťujícího přenos ze strany televize.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 20 544
  • 3DMark 05: 12 958
  • 3DMark 06: 8860
  • 3DMark 11: P993 (Graphics: 887, Physics: 3860)

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 5775

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,8
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,6

S.T.A.L.K.E.R
Stalker: Call of Pripyat
(1366x768, EFD Light, Medium, 1xAA, 0xAF)

S.T.A.L.K.E.R
Stalker: Call of Pripyat
(1366x768, EFD Light (DX11), Ultra, 1xAA, 0xAF)

Grafická karta zvládá i moderní hry, nicméně výkonu vybavenějších modelů s pamětí typu GDDR5 nedosahuje. Hrát lze bez větších problémů v nativním rozlišení displeje, nicméně u náročnějších titulů bude nezbytné stáhnout úroveň detailů na střední úroveň. Akceleraci videa zvládá i samotné integrované GPU, které navíc umí v kombinaci s podporovaným software značně urychlit také kódování při konverzi videa.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Multimediální výbava u pracovních notebooků obvykle nepatří mezi nejvyšší prioritu, setkat se proto můžete pouze s klasickým výstupem na sluchátka a vstupem pro mikrofon. Díky HDMI portu lze pochopitelně vyvést zvuk i digitálně.

Slabší jsou bohužel i na poměry pracovního modelu reproduktory. Základní ozvučení sice zvládnou, ovšem jinak kvalita podání značně zaostává, a to i v rámci srovnatelných notebooků, které se nechlubí žádným vylepšeným audiosystémem.

Žádnému notebooku už dnes nechybí webkamera, typ osazený v testovaném počítači umí pořizovat obrázky v rozlišení 1,3 Mpx.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Co se týče možností zabezpečení, nepostrádá notebook nic z výbavy obvyklé u většiny firemních modelů. Nabízí proto TPM čip, přihlašování do systému pomocí čtečky otisku prstů, čtečku SmartCard karet nebo možnost šifrovat vybraná data. Dostupná je také příprava pro volitelné zabezpečení v případě krádeže díky technologii Intel Anti Theft. Po zakoupení příslušné služby tak jde na dálku notebook zablokovat nebo smazat citlivá data.

Chlazení a provozní hluk

Chladící systém má velký výdech na levé straně notebooku, dovnitř se vzduch nasává několika průduchy na spodní straně. Nastavení větráčku je přímo ukázkové, v nízké zátěži se netočí vůbec a jediný hluk tak vydávají plotny pevného disku, slyšitelné ovšem jen ve velmi tiché místnosti. V zátěži je pochopitelně chlazení v provozu neustále, nicméně jeho hlučnost se pohybuje na tak nízké úrovni, ji přesáhnou některé konkurenční notebooky i při nečinnosti.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,8°C
  • klávesnice vlevo = 29,8°C
  • klávesnice vpravo = 28,3°C
  • spodek maximum = 34,0°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 32,6°C
  • napájecí adaptér = 31,5°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 35,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,6°C
  • klávesnice vlevo = 34,2°C
  • klávesnice vpravo = 30,9°C
  • spodek maximum = 37,3°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 47,2°C
  • napájecí adaptér = 50,8°C

teplota okolí při měření: 24°C

Navzdory pouze občasnému spouštění chlazení je při nenáročné práci ukázkově chladný. Při vyšším zatížení se teploty pochopitelně o něco zvýší, stále ovšem patří mezi nadstandardně nízké.

Baterie

Šestičlánková baterie dodávaná s notebookem nabízí relativně vysokou kapacitu 66 Wh. V našem standardním redakčním testu udržela počítač v provozu 7 hodin a 9 minut. Při nenáročné kancelářské práci s aktivním Wi-Fi připojením se výdrž obvykle pohybuje okolo solidních 6 hodin. Samozřejmě výdrž lze výrazněji prodloužit pořízením větší devítičlánkové baterie, která ovšem bude přesahovat ven z notebooku směrem dolů a dozadu.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 14 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 32 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 77 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 87 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 18 W

Nabíjení baterie je pozvolnější na 90% své kapacity se dostane po třech hodinách, na úplné nabití si potom počkáte minimálně další hodinu a půl.

BIOS

Nastavení BIOSu jsou dostupná po stisknutí klávesy F2 při startu počítače. Možnosti odpovídají firemnímu zaměření notebooku, odděleně lze deaktivovat prakticky všechna dostupná rozhraní, zablokovat můžete také použití Ethernetu, Wi-Fi, Bluetooth nebo vypnout integrovanou zvukovou kartu. Důležité je také nastavení grafických karet, pokud vám z nějakého důvodu nevyhovuje přepínání, lze trvale aktivovat pouze dedikovanou část. Poslední méně obvyklá položka slouží pro nastavení nabíjení připojených USB zařízení ve vypnutém stavu, zbývající možnosti se už týkají jen obvyklého pořadí bootování.

Příslušenství

Notebook se dodává s předinstalovaným operačním systémem Windows 7 Professional, na rozdíl od předcházející generace už je podobně jako u většiny současných notebooků v 64bitové verzi, neblokuje tedy využití celé kapacity operační paměti. Součástí systému jsou bohužel jako obvykle kromě systémových utilit i různé zkušební verze antivirů a další, většinou zbytečný software, nicméně je ho alespoň méně než je zvykem u multimediálních modelů.

Z nadstandardního příslušenství je nejzajímavější dokovací stanice, která umožňuje rozšířit výbavu notebooku především o další USB porty a širší nabídku videovýstupů.

Ceny a záruka

V současnosti se na českém trhu prodává notebook pouze v testované konfiguraci TravelMate 6595TG - 2624G50Mikk za doporučenou cenu 23 325 Kč bez DPH (27 990 Kč s DPH. Notebook disponuje dvouletou zárukou typu CAR, volitelně ji lze prodloužit až na 3 roky a rozšířit o službu on-site.

Závěr

Acer Travelmate 6595TG patří určitě mezi notebooky, které splní náročné požadavky pro provoz ve firemním prostředí. Pohodlná klávesnice, výbava porty, dostatečně pevné tělo počítače a tiché efektivní chlazení potěší jednoznačně každého. Pro profesionální uživatele pak bude důležitá slušná výdrž při běhu na baterii, možnost dokování nebo pokročilé zabezpečení.

Mezi drobné nevýhody patří ne zcela ideální reproduktory a pomalejší nabíjení baterie. Výrobce by určitě potěšil také větší nabídkou konfigurací s možností volby lepší výbavy, jako je 3G modem nebo displeje s vyšším rozlišením.

Klady a zápory

+ nabídka rozhraní
+ dobrá výdrž baterie
+ tiché a efektivní chlazení

- horší reproduktory
- pomalejší nabíjení

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer TravelMate 6595TG

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer TravelMate 6595TG - 2624G50Mikk
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-2620M (2,70 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x 4096)
  • HDD (GB): 500 (WDC WD5000BPKT-22PK4T0, SATA-II, 7200 rpm, 16 MB cache)
  • DVD: DVD-RW (MATSHITADVD-RAM UJ8A2AS)
  • LCD: 15,6" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Nvidia GeForce GT 540M (1024 MB DDR3) + Intel GMA HD 3000 (IGP)
  • 3G modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Intel 82579LM)
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6205 AGN (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 66 Wh / 7h 9min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x SD/MMC/MS/xD, D-Sub, HDMI, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, 1x USB/eSata, ExpressCard/34, SmartCard, dokovací konektor
  • Rozměry: 382 x 253 x 31 mm
  • Hmotnost (kg): 2,60
Recenze

Diskuse