RECENZE: Acer Aspire 5 A515-52 - 15.6'' notebook na doma, do malé kanceláře, i pro občasné hraní

8. 12. 2018 20:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Jednoduchý velký notebook, s velkým rozpětím konfigurací i cen, je vhodný do domácnosti nebo do kanceláře, pro malé podnikatele. Od nejnižší konfigurace nabízí obstojný výkon nejnovější řady mobilních procesorů Intel a SSD pro svižnou práci s dokumenty, zpracování agendy pro malou firmu nebo prohlížení internetu. Vyšší konfigurace nabízejí i základní dedikované grafické čipy NVIDIA, vhodné pro občasnou zábavu u počítačových her.

Acer Aspire 5 A515-52 - 15.6'' notebook na doma, do malé kanceláře, i pro občasné hraní

Základní popis

Vyráběn je ve třech barevných provedeních, červená, černá a světle šedá, což je i případ testovaného kusu. Na pracovní ploše je nanesena barva, která připomíná kovový vzhled, ve skutečnosti je celá vnější základna z plastu. Uvnitř jsou kovové výztuhy, tenký plát plechu je v oblasti klávesnice a touchpadu, tím je zvýšena tuhost konstrukce. Na spodku notebooku jsou 3 gumové nohy, jedna dlouhá přes celou zadní část a dvě krátké v předních rozích, zlepšují stabilitu na kluzkých površích, jako třeba sklo. Oceňuji malý plastový výstupek pod touchpadem, který zabraňuje prohýbání notebooku, další podobné by se hodily ještě na bocích a uprostřed spodního krytu notebooku. Tělo se při zvýšeném tlaku snadno prohne, při běžném ohleduplném používání by však měl notebook vydržet dlouho.


Víko notebooku lze díky plastovému výstupku na čele otevřít snadno jedním prstem, je ale tak "lehký", že druhou rukou je třeba přidržet základnu, jinak se zvedá ze stolu. Tuhost kloubů je optimální, kovové uchycení je na vnějších stranách. Maximální úhel otevření lehce přesahuje plných 180°, optimální polohu pro použití si tak najde každý. Vnější strana víka je z broušeného hliníku, oproti základně je to opravdu kov, který zvyšuje tuhost víka a odolnost displeje při přenášení v zavazadle.


Rozložení fyzických rozhraní je rozděleno na oba boky notebooku. Vlevo odzadu je to Kensington Lock, LAN RJ-45 (výklopný spodek), HDMI, USB-A, USB-C a čtečka SD karet. Připojená SD karta vyčuhuje z poloviny ven, lze ji tedy snadno vyjmout, což je potřeba udělat před přenášením, jinak by se mohla poškodit karta i notebook. Na pravém boky odzadu je napájecí konektor, 2x USB-A a kombinovaný audio jack.



Celkové rozměry zavřeného notebooku jsou 364 x 248 x 21 mm, výrobce opět (dělá to tak většina) uvádí šířku bez gumových nožiček (18 mm), naopak váhu uvádí vyšší (1.9 kg) než jakou jsem naměřil (1.67 kg), a to jsem testoval nejvybavenější konfiguraci, ovšem bez HDD, což přibližně může udělat oněch cca 200 g. S dobrým batohem, s vlastním polstrovaným oddílem pro notebook, si umím představit i každodenní přenášení, je ale potřeba dbát na zvýšenou opatrnost při manipulaci, plastové tělo notebooku je měkčí než bývají kovová.

Recenze

Diskuse