RECENZE: Acer Aspire 5 A515-52 - 15.6'' notebook na doma, do malé kanceláře, i pro občasné hraní

8. 12. 2018 20:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Baterie


Jak je dnes běžným zvykem, u domácích notebooků určitě, baterie je integrována do těla notebooku, a vyměnit ji lze jen rozebráním (opět viz výše, Rozborka). Jedná se o standardní Li-Ion technologii. Výrobce udává minimální kapacitu 46 Wh, baterie se hlásí s téměř 49 Wh a při opotřebení 3.6 % v době testu, měla 47 Wh. Při měření maximání výdrže s minimální spotřebou, vydržel notebooku dodávat potřebnou energii přes 12 hodin. Náročnější test s přehráváním videa přes WiFi a s plným jasem displeje to bylo téměř 5 hodin. Při běžném pracovním vytížení tak můžete čekat něco mezi tím. Hraní her může výdrž razantně snížit, v takovém případě je lepší být připojen k napájení.

  • standardní* redakční měření při minimální zátěži: 12 hod 14 min
  • video z internetu přes WiFi, 100% jas LCD: 4 hod 44 min

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.

Napájení notebooku


Malý externí zdroj o rozměrech 95 x 51 x 25 mm váží 314 g a dává 65 W. Klasický kulatý konektor má pravoúhlé zakončení, vstup do notebooku je v pravém zadním rohu, kabel tak směřuje optimálně dozadu a prostor vpravo vedle notebooku máte volný pro případnou manipulaci s externí myší. Indikace v blízkosti elektrického vstupu svítí oranžově, pokud se baterie dobíjí, nebo modře, pokud je baterie plně nabitá, uživatel tak má lepší přehled o stavu nabíjení (pokud je notebook vypnutý), někteří výrobci už dnes tuto jednoduchou a praktickou funkci vynechávají.

Recenze

Diskuse