RECENZE: Acer Aspire 5 A515-52 - 15.6'' notebook na doma, do malé kanceláře, i pro občasné hraní

8. 12. 2018 20:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Klávesnice a ovládací prvky


Klávesnice je stejná jako u modelu Acer Swift 3 SF315-52. Černé klávesy mají bílé popisky, které jsou dobře vidět i v šeru, pokud je už velká tma, je k dispozici jeden stupeň bílého podsvícení (automaticky funguje i v režimu BIOSu). Největším škraloupem je rozložení numerického bloku, který má kvůli zúžení jen malý Enter i nulu, funkce sčítání a odečítání jsou přesunuty do horní řady a teprve nad nimi je násobení a dělení. Posouvání v dokumentech (Home, END, PgUp, PgDn) je dostupné jen přes numerický blok, u některých modelů dává Acer tyto funkce na kurzorové šipky (+Fn), což mě osobně vyhovuje více. Líbí se mi velký dvouřádkový Enter (hlavní) a velký Backspace, Klávesy Ins a Del jsou na svém místě, kurzorové šipky do stran mají příjemnou velikost. Oceňuji rovněž samostatnou klávesu kontextové nabídky. F1 - F12 jsou bez mezer, ale prioritu původních nebo multimediálních (změnu účinku +Fn) lze přepnout v BIOSu (občas na to výrobci zapomínají). Klávesnice se díky měkkému plastovému tělu viditelně prohýbá, ale psalo se mi na ní dobře, i náročnější kolega (na klávesnice) konstatoval, že psaní je ok. Na numerický blok si musíte chvíli zvykat (pokud máte zkušenost s jiným), pro pohotové výpočty je lepší takový než žádný.


Touchpad o rozměrech 116 x 79 mm je opět v módním jednolitém provedení s virtuálními tlačítky, alespoň že je stisk mikrospínače příjemný a tichý, až do výšky cca 60%. Osobně preferuji samostatná tlačítka, je to praktičtější a 100% to eliminuje možnost odskočení kurzoru při stisku. Reakce touchpadu na pohyb prstu jsou pohotové, jedná se o průměrný touchpad odpovídající kategorii modelu tohoto notebooku.

Indikační diody jsou na notebooku dvě (další u webcam, viz níže). Obe jsou umístěny na pravém boku notebooku, poblíž napájecího konektoru a indikují stav nabíjení a stav chodu notebooku (zapnuto / režim spánku).

Recenze

Diskuse