RECENZE: Acer Predator Helios 500 - 17'' herní notebook, Intel Core i9, GTX 1070, možnosti přetaktování

8. 8. 2018 06:17    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má standardní rozložení bez jakýchkoli výmyslů. Předností jsou velké kurzorové šipky s odsazením od ostatních kláves a vyhrazené klávesy pro pohyb v dokumentech v pravém horním rohu. Kéž by Acer používal identické rozložení i u neherních notebooků.

Mechanickým provedením jde o špičkovou klávesnici. Klávesy mají přesný stisk s perfektně rozlišitelným přechodem do zmáčknutého stavu. Díky tomu jsem si na klávesnici ani nemusel nijak zvykat a hned jsem byl schopný psát velmi rychle.

Podsvícení kláves je řešeno pomocí RGB diod s uživatelským nastavením barvy. Na rozdíl od jiných herních notebooků zde ovšem není možnost měnit si barvu pro jednotlivé klávesy. Klávesnice je rozdělena do tří segmentů, mezi kterými vzniká plynulý barevný přechod. Intenzita svícení je pouze jedna a režim podsvícení se přepíná klávesovou zkratkou Fn+F9. Na rozdíl od jiných notebooků od Aceru tato zkratka cykluje mezi čtyřmi stavy, které kombinují jednak zapnutí a vypnutí podsvícení klávesnice a jednak podsvícení okraje touchpadu.

V případě touchpadu není možné podsvícení nastavit. Svítí velmi intenzivní bledě modrou barvou a vnímal jsem jej jako rušivé i přes den. V noci z něj spíše přecházel zrak. Podle mě jde o zbytečnost, kterou lze naštěstí vypnout.

Nad klávesnicí jsou ještě další podsvícené prvky - kromě bledě modrého hlavního vypínače tu je ještě pětice programovatelných tlačítek a speciální tlačítko P, které přepíná funkci (barvu) těchto tlačítek. Na výběr jsou tři funkce pro každé tlačítko a vybranou funkci poznáte podle barvy těchto tlačítek (zelená, červená, modrá).

Pokud jde o svítící prvky, velké výhrady mám k trojici indikačních diod, které jsou v prostoru mezi klouby víka a míří přímo na uživatele velmi silným modrým světlem. U vlastního notebooku bych je musel přelepit, protože zejména za tlumeného osvětlení jsou mimořádně rušivé. Přitom minulé generace notebooků Predator měly příjemné indikační diody s oranžovým a temně červeným svícením.

Acer Predator Helios 500 - detail klávesnice, numerický blokAcer Predator Helios 500 - pracovní plochaAcer Predator Helios 500 - podsvícení klávesnice, indikační diody

Touchpad používá elektroniku od Synaptics a pracuje s integrovaným ovladačem ve Windows, určeným pro přesné touchpady. Snímání kurzoru je velmi rychlé, přesné a prakticky bez zpoždění. Díky tomu jsem neměl potřebu připojovat myš snad nikdy kromě hraní her.

Dotyková plocha touchpadu má hladký povrch, po kterém prst zlehka klouže a od okolí ji odděluje výrazné zapuštění. Potěší dvě samostatná mechanická tlačítka s nehlučným stiskem. Tak nějak si představuji ideální touchpad.

Recenze

Diskuse