RECENZE: Acer Predator Helios 500 - 17'' herní notebook, Intel Core i9, GTX 1070, možnosti přetaktování

8. 8. 2018 06:17    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Nová generace herních notebooků Helios 500 navazuje na první model z řady Predator. Jde o velké stroje s kvalitním chlazením a možností přetaktování. V testované konfiguraci je osazen dokonce nejvyšší z nabízených procesorů - šestijádrové Core i9.

Acer Predator Helios 500 - 17'' herní notebook, Intel Core i9, GTX 1070, možnosti přetaktování

Základní popis

Predator Helios 500 s úhlopříčkou displeje 17,3" nelze ani v nejmenším označit za malý a nezachrání ho ani tloušťka celého stroje. Je to prostě poctivý tradiční herní notebook, kde prioritou jsou výkon a schopnost uchladit se při dlouhém hraní nejnáročnějších her, a tomu je podřízeno vše. Včetně rozměrů.

Matné tělo s tvrdými plasty je příjemné na dotyk a zvolená povrchová úprava odolává mastnotě i viditelným otiskům. Matný je mimochodem také displej. Dá se říct, že z hlediska praktičnosti povrchů si Helios 500 nezadá s pracovními notebooky.

Výhrady nemám ani k mechanickému provedení. Na povrchu je sice počítač plastový, nicméně základna vykazuje takovou tuhost, že klidně můžete zvednout otevřený notebook za její roh, aniž by došlo k prohnutí. Vzhledem k vyšší hmotnosti je ovšem takový úkon nepříjemnou zátěži pro zápěstí a nejspíš si jej většina uživatelů odpustí. Víko je tenké a mírně poddajné. Při tlačení na vnější stranu však nedochází k barevným artefaktům na displeji. Celkově hodnotím zpracování a mechanickou odolnost jako velmi dobré.

Acer Predator Helios 500 - maximální úhel otevření
Acer Predator Helios 500 - maximální úhel otevření

Víko lze otevřít maximálně do úhlu 135 °, což není při tak velké úhlopříčce limitující. Otevření počítače je možné provést pohodlně jedním prstem, aniž by se základna zvedala spolu s víkem. U tak těžkých notebooků jde o očekávaný výsledek.

Acer Predator Helios 500 - levý bok s konektory
Acer Predator Helios 500 - levý bok s konektory
Acer Predator Helios 500 - pravý bok s konektory
Acer Predator Helios 500 - pravý bok s konektory

Konektorová výbava zahrnuje všechno potřebné s výjimkou čtečky paměťových karet. Na levém boku najdete dvojici rozhraní Thunderbolt 3, jedno klasické USB 3.0 a konektor pro připojení do sítě LAN. Na pravém boku jsou pro změnu dva samostatné konektory pro připojení reproduktorů a mikrofonu spolu s dvojicí USB 3.0. Výčet konektorů zakončují obrazové výstupy HDMI a DisplayPort v plné velikosti a zdířka napájení na zadní straně.

Rozměry počítače jsou v zavřeném stavu 428 x 309 x 48,5 mm. Tloušťka počítače je značně nadprůměrná – existují však i tlustější herní notebooky. Zde oceňuji, že se tělo počítače vpředu ztenčuje, aby nebyla přední hrana základny tak vysoká a netlačila při používání do rukou. Díky tomu jsem ve výsledku nevnímal tloušťku přístroje jako ergonomický problém.

Hmotnost počítače 3,76 kg patří rozhodně k vyšším. Pokud se k tomu připočte ještě gigantický napájecí adaptér s výkonem přes 300 W, který má dohromady s přívodním kabelem dalších 1,49 kg, rozhodně nejde o ten typ počítače, který si běžně lidé dobrovolně volí pro každodenní nošení.

Recenze

Diskuse