RECENZE: Acer Switch 7 Black Edition - výkonný 2 v 1 tablet / notebook pro práci i občasné hraní

1. 11. 2018 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Chlazení a provozní hluk

Notebook / tablet má pasivní chlazení, bez pohyblivých částí, proto pracuje za všech okolností zcela tiše. V odnímatelné klávesnici jsou jen diody podsvícení, proto má vždy teplotu okolí.

hodina provozu - mírná zátěž (dokumenty, internet, video)

Tablet je trochu více prohřátý v pravé polovině, zepředu i zezadu, teplota je příjemná i při držení v ruce.

  • vlevo: 30 °C
  • vpravo: 31 °C
  • napájecí adaptér: 32 °C

hodina provozu - vysoká zátěž

Notebook se prohřeje výrazněji, především na zadní straně, kde už je nepříjemně horký pro práci v ruce. Takovéto vytížení se ovšem předpokládá se zapojeným napájecím zdrojem a postavením tabletu na stůl.

  • vlevo (vpředu / vzadu): 35 / 38 °C
  • vpravo (vpředu / vzadu): 36 / 39 °C
  • napájecí adaptér: 34 °C

teplota okolí při měření: 25 °C
(testy prováděny a teploty měřeny při 100% nabité baterii, aby její zahřátí z dobíjení neovlivňovalo hodnoty)

Vytížení jednoho jádra CPU

Pasivní chlazení se pochopitelně projevuje na plynulosti výkonu. Oproti notebookům s ventilátorem je potřeba pracovat s výkonem opatrněji a častěji snižovat takt, i při práci jednoho jádra. Jak je vidět na grafu, procesor dokáže chvilkově pracovat i na maximální tak 4 GHz, to se hodí pro rychlé zpracování krátkých operací a rychlou reakci na pokyny uživatele. Při delším zatížení klesne maximum dosažitelného taktu po první cca minutě na 3.3 až 3.4 Ghz. V průměru se dlouhodobě takt dokáže držet kolem frekvence 3 GHz. Teplota jádra se přitom v grafu nedostala přes 90 °C, tablet je zjevně nastaven s ohledem na životnost svoji i uživatelovi dlaně.


Vytížení všech logických jader CPU

Při zapojení všech jader se procesor na chvilku dostane přes 3 GHz, ale po pár vteřinách se stabilizuje kolem hodnoty 2 až 2.2 GHz. Graf je mnohem stabilnější, protože teploty se drží preventivně níže mezi hodnotami 60 a 70 °C. I v úvodní špičce sotva dosáhne na 80 °C.


Vytížení CPU + 3D GPU

Po krátké úvodní špičce dokázal procesor i grafika běžet téměř 3 minuty stabilně na frekvencích 2.6 GHz (CPU) a 800 MHz (GPU). Jejich teploty ale pomalu stoupaly až k hranici, kdy se sytém rozhodl je regulovat častějšími změnami taktů, u pasivního chlazení je to jediná možnost. Teplota GPU se téměř přesně stabilizovala kolem hodnoty 58°C, teplota CPU lehce oscilovala kolem 60°C. Výkyvy frekvence CPU, byly dále výrazně vyšší než u GPU, procesor se totiž dokáže při vyšší frekvenci zahřát výrazně rychleji než grafické jádro, jak je vidět i v úvodu grafu.


Recenze

Diskuse