RECENZE: ASUS ZenBook Pro UX550VE - tenký a pevný notebook s vysokým výkonem, výborné reproduktory

10. 4. 2018 06:30    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

15,6“ ZenBook Pro v sobě kombinuje vlastnosti správného výkonného stroje na cesty - nabízí silný grafický čip, 45W procesor, IPS displej a kvalitní audio. Přitom si ovšem dokáže zachovat velmi tenké provedení a dlouhou výdrž na jedno nabití.

ASUS ZenBook Pro UX550VE - tenký a pevný notebook s vysokým výkonem, výborné reproduktory

Základní popis

Výběr univerzálního výkonného stroje na cesty nebývá zrovna jednoduchý. Zvláště pak pokud patříte mezi náročné zákazníky. ASUS se v této kategorii vyskytuje již delší dobu se svými ZenBooky. 15,6“ ZenBook Pro má všechny ingredience, které by z něj mohly vytvořit ideálního zástupce této třídy.


ASUS vsadil na černě lakované kovové provedení se stříbrnou linkou po obvodu. Notebook je celý matný s výjimkou lesklého překryvu dotykového displeje. Díky tenkému provedení a zaobleným rohům tento stroj působí elegantně a přitom decentně. Jediným výraznějším prvkem tak zůstává bíle podsvícené logo ASUS uprostřed víka (využívá podsvícení od displeje).

Na lakovaných kovových površích zůstávají po delší práci mapy potu. Díky černé barvě to naštěstí obvykle není tak viditelné. Přesto však jde o jeden z těch strojů, u kterých dá větší práci, aby pořád vypadaly čistě.

Odolnost je naopak příkladná. Kovové tělo se při manipulaci nekroutí a klávesnice má stabilní podklad, aby při práci nedocházelo k jejímu prohýbání. Výbornou tuhost vykazuje i víko, které se ubrání kroucení za rohy.


Notebook je možné otevřít jednou rukou přibližně do úhlu 70 °. Dále už klouby kladou příliš velký odpor a základna se začne zvedat spolu s víkem. Vzhledem k nízkým gumovým nožičkám, pak rychle začněte škrábat ostrou kovovou zadní hranu o stůl. Maximální úhel otevření je 135 °.


Minimální tloušťka si vyžádala kompromis v chybějícím konektoru pro připojení do počítačové sítě LAN. Jinak je ovšem výbava velmi slušná. Na levém boku najdete dvě rozhraní Thunderbolt 3.0 (v provedení USB-C), výstup HDMI 2.0 v plné velikosti a zdířku napájení. Pravý bok přidává ještě dvojici USB 3.0, čtečku paměťových karet micro-SD a kombinovaný zvukový vstup/výstup.

Oba konektory Thunderbolt 3.0 v sobě mají zapojené všechny čtyři linky PCIe. Podporují také přenos obrazu typu DisplayPort a pochopitelně fungují i v režimu USB 3.1 (Gen1). Chybí pouze možnost přes tyto konektory nabíjet notebook.

Samotný notebook má v zavřeném stavu rozměry 365 x 241 x 22,5 mm. Ve srovnání s mnohými konkurenty nabízí menší tloušťku a relativně tenké rámečky okolo displeje. Hmotnost počítače 1,94 kg je také dobrá, ale vzhledem k celokovovému provedení se už od konkurence příliš neliší.

Napájecí adaptér má výkon 120 W. Není to žádný drobeček, naopak je to pořádná cihla (180 x 75 x 25 mm), která dohromady s třížilovým přívodním kabelem znamená dalších 568 g.

Klávesnice a ovládací prvky

ASUS se rozhodl neosadit samostatný numerický blok (chybí i zástupný numerický překryv), následuje tak trend třídy tenkých výkonných strojů. Na rozdíl od konkurentů má ovšem klávesnice tohoto notebooku samostatné klávesy pro pohyb v dokumentech (PageUp, Home,…). Rozložení klávesnice v této podobě jsem dosud netestoval na žádném jiném notebooku od ASUSu – odlišností je přítomnost druhé klávesy Fn v pravém spodním rohu. Tato klávesa má úplně stejnou funkci jako Fn vlevo a poslouží především uživatelům, kteří potřebují vyvolat jednou rukou funkce Fn na pravé části horní řady kláves (F8-F12). Stejné rozložení kláves má, kolegou nedávno testovaný, Asus VivoBook S15 S510U.


Fn lze použít také v kombinaci s kurzorovými šipkami, byť to není naznačeno popiskami. Při držení Fn se šipky chovají jako funkce pro pohyb v dokumentech, což je v určitých případech velmi praktické.

Slabinou klávesnice je hlavní vypínač v pravém horním rohu. Snadno se stane, že o něj omylem zavadíte, a výrobce se tomu nesnažil předejít ani nutností vypínač alespoň dvě sekundy podržet. Stačí letmý dotyk a notebook se ve výchozím režimu uspí. Funkce vypínače jsem si proto musel v rámci ochrany duševního zdraví deaktivovat v operačním systému.


Mechanika kláves je dobrá a nabízí přijatelnou hmatovou odezvu na stisk. Klávesy jsou možná trochu tužší, ale s trochou snahy lze psát relativně tiše, pouze za doprovodu tlumeného dunivého klapání.

Bílé podsvícení klávesnice lze regulovat ve třech stupních intenzity, případně úplně vypnout. Diody při jakémkoli jiném jasu než maximálním blikají pomocí PWM na nízké frekvenci 60 Hz.


Přímo na klávesnici lze najít bílé indikační diody u hlavního vypínače, přepínání do leteckého režimu a zámku Caps Lock. Dále má základna už jen dvě diody na předku – z nich podle svícení a barvy můžete vyčíst, zda je notebook zapnutý (uspaný) a zda se baterie nabíjí (nebo už je nabitá).

Touchpad není vycentrovaný pod psací část klávesnice a je vůči ní mírně vpravo. Sem tam se mi proto při psaní stávalo, že jsem o něj zavadil částí dlaně a pohnul kurzorem. Filtrování dotyků naštěstí funguje dostatečně na to, aby nebyly vyhodnoceny jako stisk tlačítka.

Dotyková plocha je mírně zapuštěná a od okolí se liší mnohem hladším povrchem. Elektronika ELAN nabízí, oproti dřívějším notebookům od ASUSu, rychlejší reakce na pohyb prstu. Ve výchozím nastavení je nicméně nutné urazit prstem větší vzdálenost, abyste kurzor dostali tam, kam potřebujete.

Integrované tlačítko v dotykové ploše při stisku možná zbytečně hlasitě cvaká. Tuhost je nicméně optimální a mačkání je pohodlné téměř přes celou výšku touchpadu.

Hlavní HW parametry

Notebook je postaven na výkonných čtyřjádrových procesorech 7. generace Intel Core s TDP 45 W. V testované konfiguraci je osazen model Core i7-7700HQ s výchozím taktem 2,8 GHz a režimem TurboBoost až do 3,8 GHz.


Operační paměť má v testované konfiguraci kapacitu 8 GB a není uživatelsky rozšířitelná. Čipy jsou připájeny přímo na desce a bez ohledu na konfiguraci vždy zapojeny v režimu dual-channel a využívají plné šířky paměťové sběrnice (128 bitů).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 85260
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18782

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 354802
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 121309

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,83 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 8,08 pts
  • Multiprocessor Speedup: 4,41

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 162 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 736 cb
  • Multiprocessor Speedup: 4,54

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 13756 MB/s

Plnou frekvenci turba dokáže počítač využít pouze při zátěži jednoho jádra. V plné zátěži všech jader procesoru se takt po čase pohybuje okolo 2,9 GHz. Situace se zhorší v případě, že k plné zátěži procesoru přidáte také zátěž grafického čipu, neboť notebook se snaží nepřekročit na vnitřních komponentách teplotu 80 °C. Takt se v takovou chvíli sníží na pouhých 1,8 GHz.

V případě běžných programů a her obvykle nedochází k tak intenzivní zátěži. Zkusil jsem proto zátěž dvou jader procesoru v kombinaci s grafikou (FurMark) a dostal se na průměrných 2,3 GHz. Pro ověření jsem zkusil hodinu hrát GTA V a průměrný takt byl ještě o kousek vyšší – 2,4 GHz.

Dá se říct, že chlazení má rezervy. Pokud máte v plánu notebook často naplno vytěžovat a chcete dostat z procesoru maximum, nebude tento ideální volbou. Na druhou stranu zátěž generovaná běžnými programy a hrami není tak velká a notebook stále ještě poskytuje velmi slušný výkon. Berte to jako kompromis daný minimální tloušťkou základny.

Uvnitř notebooku je místo pouze na SSD, které patří mezi několik vyměnitelných komponent díky osazení ve slotu M.2 (dále je možné vyměnit bezdrátový adaptér a baterii). Samotné SSD od Micronu má kapacitu 512 GB a s počítačem komunikuje po sběrnici SATA (6Gb/s). Rychlost čipů nicméně není příliš velká a výsledky měření výkonu jsou pod průměrem SSD připojených na sběrnici SATA. Poněkud zvláštně se SSD chovalo při delším kopírování dat do jiného počítače – čtení se po čase zpomalilo na 30-40 MB/s a dle operačního systému byl disk využitý na 100 % (zatímco ostatní komponenty se flákaly).


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 340 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,14 ms

Spojení se světem zajišťuje dvoupásmová bezdrátová karta od Intelu, která se stará o Wi-Fi (včetně /AC) i Bluetooth 4.2.

Displej a grafika

15,6“ displej má dotykovou vrstvu a celý je překrytý lesklým skleněným povrchem. Všechny konfigurace mají displej s rozlišením full-HD (1920x1080) a maticí IPS. Obraz má velmi mírný nádech do žluté, nicméně nabízí dobré barevné podání a slušný kontrast. Hodí se pro kancelářskou práci i hraní her.

Svítivost displeje je nadprůměrná a podsvícení nabízí široké možnosti nastavení jasu. Pokud je jas nad 30 %, probíhá regulace podsvícení lineárně bez použití PWM. Až nižšího jasu je dosahováno pomocí PWM mezi vypnutým podsvícením a nejnižší lineárně regulovanou hodnotou. Toto PWM má vysokou ergonomickou frekvenci 25 kHz, takže nebude problém ani pro jedince s citlivějším zrakem.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: IPS
  • Počet barev: 16,7 miliónu (8bit eDP)
  • Světlost: 300 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 178° horizontálně, 178° vertikálně
  • Kontrast: 700:1
  • Odezva: 14 ms (typická)
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je Innolux N156HCE-EN1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Základní grafiku obsluhuje integrované jádro Intel HD 630. Při potřebě výkonu se může aktivovat dedikovaný čip vyšší střední třídy – NVIDIA GeForce 1050 Ti s 4 GB vlastní paměti (128bit GDDR5). Ve srovnání se standardní GeForce 1050 nabízí verze Ti 48 texturovacích jednotek (místo 40), 768 shaderů (místo 640) a vyšší takty jádra.

Externí monitory je možné připojit prostřednictvím výstupů HDMI a Thunderbolt. V případě výstupů Thunderbolt, které pracují s přenosem obrazu typu DisplayPort, je možné pracovat s rozlišením 4K při obnovovací frekvenci 60 Hz. V případě výstupu HDMI je stejné rozlišení dostupné maximálně s obnovovací frekvencí 30 Hz (kvůli omezení integrované grafiky). Thunderbolt také podporuje možnost řetězení více monitorů na jeden port při sdílení jeho přenosového pásma.

Maximálně lze k notebooku připojit tři externí monitory v režimu rozšířené plochy. V takovém případě však musí být interní displej neaktivní.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P9070 (Graphics: 9395, Physics: 8364)
  • Fire Strike (DX11): 6665 (Graphics: 7589, Physics: 10699)
  • Time Spy (DX12): 2369 (Graphics: 2209, Physics: 4024)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 39,48 fps
  • Cinebench R15: 48,54 fps

SPEC viewperf 12.1 / 1900x1060 (fps)

  • 3ds Max (3dsmax-05): 66,50
  • CATIA (catia-04): 24,80
  • Creo (creo-01): 16,20
  • Energy (energy-01): 3,70
  • Maya (maya-04): 23,87
  • Medical (medical-01): 17,28
  • Showcase (showcase-01): 35,01
  • Siemens NX (snx-02): 4,51
  • Solidworks (sw-03): 27,38

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 96,5 fps

Grafické řešení poskytuje dostatek výkonu pro slušné hraní dnešních her v plném rozlišení displeje notebooku a je vhodným řešením pro občasné hráče, kterým nejde vždy o maximální detaily. Výkon je o 20 % vyšší proti GTX 1050 (bez Ti) a dokonce 1,7x vyšší ve srovnání s předchozí generací grafik používaných v tenkých 15,6“ noteboocích (GeForce GTX 960M).

Multimedia

Integrovaný zvukový systém je vybaven čtveřicí reproduktorů Harman Kardon, kde boční reproduktory směřují ze základny nahoru, zatímco přední míří do země. Zvuk je před posláním do reproduktorů ještě vylepšován softwarovým rozšířením, u kterého mě potěšilo, že se při připojení sluchátek umí automaticky deaktivovat.

Výsledný zvukový projev výrazně předčil má očekávání. Je velmi vyvážený a snaží se na poměry notebooků až nečekaně dobře také o reprodukci hloubek. S výjimkou několika málo tlustých herních notebooků jsem už dlouho neměl notebook, který by tak dobře hrál.

Webkamera je spolu s duálním mikrofonem umístěna ve víku nad displejem. Webkamera mě překvapila podobně jako reproduktory – jen opačným směrem. Tak nízkou kvalitu snímání vídám jen zřídka. Obraz z kamery vypadal jako roztažený z nějakého velmi nízkého rozlišení (320x240?) za pomoci různých filtrů. Výsledek je špatný i z pohledu nízkých očekávání u notebookových webkamer.

Zabezpečení

Počítač nabízí standardní zabezpečení pomocí hesel firmware (spuštění, nastavení) a bezpečnostního čipu TPM 2.0. V operačním systému si lze přihlašování ulehčit čtečkou otisku prstů, která je integrovaná v pravém horním rohu touchpadu. Čtečka je obsluhována přímo operačním systémem a firmware s ní zabezpečit nelze.

Z firmware lze zablokovat jednotlivá integrovaná zařízení a rozhraní. Konkrétně: Wi-Fi, zvukový čip, čtečku paměťových karet, USB obecně, externí porty USB, Bluetooth, čtečku otisků a webkameru.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je vybaveno dvojicí heatpipe, z nichž každá vede k vlastnímu chladiči a ventilátoru, nicméně obě jsou nataženy přes procesor i grafický čip. Chlazení obou komponent je tedy v podstatě sdílené, takže když jedna nepracuje, druhá může běžet rychleji.


Ventilátory se točí většinu času, a to i při kancelářské práci. V takové situaci nicméně pracují v nízkých otáčkách a notebook je velmi tichý. Ke zvýšení otáček dochází až při alespoň desítky sekund trvajícím intenzivním vytížení (je jedno jestli procesoru, nebo grafiky). V zátěži jsou ventilátory svou hlučností někde na úrovni lepšího průměru pro středně tlusté notebooky s GeForce GTX 1050 (Ti) a 45W procesorem a mají pouze velmi mírně pískavý nádech. Mnozí konkurenti v rámci třídy jsou na tom s hlučností hůře, a to přestože tento patří k nejtenčím zástupcům.

Radost při kancelářské práci může kazit občasné přerušované pískání na vysoké frekvenci, které jde pravděpodobně od SSD. Vzhledem k tomu, že podobný problém měli i zahraniční redakce, nejspíš nejde jen o vadu kusu.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,2°C
  • klávesnice vlevo = 31,1°C
  • klávesnice vpravo = 30,9°C
  • spodek maximum = 33,3°C
  • výdech chlazení = 33,1°C
  • napájecí adaptér = 20,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,6°C
  • klávesnice vlevo = 40,6°C
  • klávesnice vpravo = 43,7°C
  • spodek maximum = 45,7°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 51,8°C
  • napájecí adaptér = 39,0°C

teplota okolí při měření: 25°C

Vzhledem k neustálému běhu ventilátoru se uvnitř počítače nezdržuje teplo a při kancelářské práci se povrch vůbec nezahřívá. Při dlouhodobé zátěži je klávesnice vlažná a více tepla je až v prostoru za ní. Spodek je v takovém případě horký především v pravém zadním rohu. Většímu ohřívání brání logika chlazení, která omezuje výkon komponent po dosažení určité teploty – notebook se snaží držet procesor i grafický čip na teplotách dlouhodobě ne vyšších než 80 °C.


Baterie

Uvnitř počítače je integrovaná velká Li-Pol baterie s kapacitou 74 Wh. V našem standardním* redakčním testu s ní notebook vydržel 12 hodin a 10 minut. Spotřeba se v takové situaci pohybuje okolo 5,8 W.

Realističtější údaj pro on-line kancelářskou práci s polovičním jasem je mezi sedmi a osmi hodinami na jedno nabití, což je stále výborná hodnota s ohledem na výkon. Relativně náročnější využití s nárazovými zátěžemi jednoho jádra notebook zvládl po dobu čtyř hodin, než se baterie vybila.


Notebook disponuje rychlým nabíjením baterie, což se projevuje schopností nabít prázdnou baterii na 90 % za pouhou hodinu.

BIOS

Firmware AMI má grafické nastavení, které je v základním módu animované a vypadá jako nějaký terminál ze špionážních filmů. Je zde ovšem také pokročilý mód, který má klasickou strukturu. V nastavení najdete následující volby:

Pokročilé

  • vypnutí touchpadu
  • vypnutí probouzení po otevření víka
  • vypnutí podpory hardwarové virtualizace (VT-x, VT-d)
  • vypnutí podpory hardwarového šifrování AES NI
  • aktivace podpory pro zavádění operačního systému ze sítě
  • vypnutí podpory USB ve starých systémech (emulace PS/2 klávesnice/myši a úložných zařízení)
  • nastavení základní vyhrazené paměti pro sdílenou grafiku (standardně 64 MB, lze změnit na 32 MB)
  • nastavení zabezpečení portů Thuderbolt (uživatelská autorizace, bezpečné připojení, pouze přenos obrazu)

Operační systém lze zavést v režimu BIOS i UEFI (včetně SecureBoot). Z prostředí firmware lze také vyvolat aktualizaci firmwaru s možností vyhledat soubor s novým firmwarem i na FAT/NTFS discích.

Příslušenství

Notebook je dodáván spolu se 120W napájecím adaptérem a přívodním kabelem určeným pro naši zemi. Na disku je předinstalovaný operační systém Windows 10 Home (64bit) a jeho obnova do továrního nastavení je spolu s ním na hlavním diskovém oddílu.

Instalace systému od výrobce obsahuje větší množství bloatware a nechybí ani zkušební verze antiviru.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí 39.990,- Kč s DPH a patří do středu v rámci nabídky pro ČR. Nejvyšší stojí o čtyři tisíce více a liší se dvojnásobnou kapacitou operační paměti (16 GB) a vyšší edicí operačního systému (Windows 10 Pro). Nižší varianty se mohou lišit slabším grafickým čipem (GTX 1050 bez Ti). Nicméně nejnižší konfigurace i tak není s cenou příliš daleko od testované – rozdíl jsou pouhé dva tisíce.

Všechny konfigurace mají v základu dvouletou záruku s opravou v autorizovaných servisech. Pro ČR a Slovensko je centrální servis v Ostravě a hradí přepravu kurýrem v rámci reklamace.

Závěr

Mezi tenkými všestrannými notebooky má ASUS UX550V své místo a neměl by vypadnout z hledáčku všem těm, kteří hledají univerzální stroj s dobrými reproduktory, dlouhou výdrží na baterie a vyšším výkonem. Navzdory tenkému provedení je zachována slušná konektorová výbava a při častých cestách potěší také odolná konstrukce. Výraznější slabinou počítače je ve výsledku pouze omezování výkonu v zátěži a v případě testovaného kusu také občasné jemné vysokofrekvenční pískání (pravděpodobně) od SSD. V ostatních parametrech jde ovšem o značně nadprůměrný notebook, který by si, nebýt těchto malých neduhů, zasloužil ocenění tip redakce.

Klady a zápory

+ skvělé reproduktory Harman Kardon
+ dlouhá výdrž na baterii
+ pevné kovové provedení

- omezování výkonu při intenzivní zátěži
- občasné pískání, pravděpodobně od SSD

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS ZenBook Pro UX550VE
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-7700HQ (2,80/3,80 GHz, 6 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR4-2400 (on-board)
  • SSD (GB): 512 (Micron_1100_MTFDDAV512TBN, SATA, M.2)
  • HDD (GB): -
  • ODD: -
  • LCD: 15,6" TFT/IPS (lesklý)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti (4GB, 128bit GDDR5) + Intel 630 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 8265 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (ELAN/precision)
  • Software: Windows 10 Home (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Pol 74 Wh / 12h 10min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, micro-SD XC, 2x USB 3.0, 2x USB-C/Thunderbolt3, HDMI
  • Rozměry: 365 x 241 x 22,5 mm
  • Hmotnost (kg): 1,94
Recenze

Diskuse