RECENZE: Acer Predator Helios 500 (PH517-61) - 17'' herní notebook s AMD, Ryzen a Radeon Vega 56

5. 2. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Ceny, konfigurace a záruka

Testovaná konfigurace je jedinou nabízenou na ČR trhu. Stojí 54.989,- Kč s DPH, tedy stejně jako základní Intelovská konfigurace, která se liší především přítomností šestijádrového procesoru Intel Core i7-8750H a grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 1070 (8GB). Další změny se týkají poloviční kapacity SSD (256GB) a dvojnásobné kapacity plotnového disku (2TB).

Záruku má počítač standardní, dvouletou a opravu zajišťuje centrální servis v Brně. Převoz notebooku kurýrem hradí servis v rámci reklamace.

Závěr

17'' Acer Predator Helios 500 je v AMD verzi velmi zajímavým počítačem. Oproti Intelovské verzi má o něco nižší výkon procesoru na jedno jádro (při porovnání se stejně drahou konfigurací však jen o jednotky procent) a při provozu na baterii se osazený osmijádrový procesor neumí uskromnit ve spotřebě, takže při provozu na baterii dojde k vybití do dvou hodin i při velmi nenáročných činnostech. Na druhou stranu výkon při využití všech osmi jader je v určitých případech až o polovinu vyšší a grafická karta Radeon Vega 56 si ve výkonu nezadá s notebookovou verzí GeForce GTX 1070.

V poměru cena-výkon v případě herního nasazení pro Intelovské verzi nic nezískáte. Pokud však notebook slouží i pro výpočetně náročné činnosti, které umí využít všechna jádra, je verze s procesorem AMD zajímavější než všechny konfigurace s Intelem. V případě profesionálního nasazení je ovšem nutné obětovat rozhraní Thunderbolt.

Možnosti použití coby mobilní pracovní stanice se jistě nabízejí. Notebook je matný, přiměřeně pevný a nabízí velmi pohodlná vstupní zařízení. Pokud jde o chlazení, vede si dokonce lépe než možná všechny profesionální mobilní stanice, které jsou aktuálně na trhu, a to díky extrémní tichosti v zátěži i bez ní. Před nákupem tak některé odradí pro takové nasazení asi jen příliš herní vzhled.

Klady a zápory

+ výpočetní výkon nad úrovní nejlepších mobilních procesorů
+ nadstandardně tiché chlazení v klidu i v zátěži
+ pohodlná klávesnice a přesný touchpad

- méně než dvě hodiny výdrže na jedno nabití
- intenzivně svítící okrasné prvky (zejména hlavní vypínač)

Recenze

Diskuse