RECENZE: Acer Predator Helios 500 (PH517-61) - 17'' herní notebook s AMD, Ryzen a Radeon Vega 56

5. 2. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Herní notebooky vyšší třídy postavené na platformě AMD dnes prakticky neexistují. Helios 500 je velkou výjimkou – nabízí desktopový osmijádrový AMD Ryzen, výkonný Radeon a 144Hz displej s technologií FreeSync. Výpočetní výkon nabízí daleko vyšší než nejrychlejší mobilní procesory od Intelu.

Acer Predator Helios 500 (PH517-61) - 17'' herní notebook s AMD, Ryzen a Radeon Vega 56

Základní popis

Helios 500 jsme již jednou v redakci měli. Šlo o variantu postavenou na procesorech Intel (konkrétně Core i9) a grafickém čipu vyšší třídy NVIDIA GeForce GTX 1070. Dnes testovaný počítač vypadá na první pohled úplně stejně – jiné jsou vlastně jen malé informační samolepky. Šasi počítače je identické, stejně tak i klávesnice, touchpad, reproduktory a baterie. Skutečný rozdíl se skrývá až ve vnitřní elektronice zařízení. Jde tedy o ideální podmínky pro srovnání obou platforem.

V této recenzi se budu věnovat pouze rozdílům této AMD varianty. Doporučuji tedy začít přečtením původní recenze Acer Predator Helios 500 (Intel).

Ač rozložení portů zůstalo identické, jistý rozdíl ve výbavě je patrný. Týká se dvojice portů USB-C, které na rozdíl od Intelovské verze nejsou kombinované s rozhraním Thunderbolt 3. Je to dáno chybějící podporou v řešení od AMD kvůli licenčním poplatkům a nejspíš se to změní až s příští generací procesorů.

Rozměry počítače se nezměnily – v zavřeném stavu jsme naměřili opět 428 x 309 x 48,5 mm. Rozdíl je ve vyšší hmotnosti – 3,86 kg. Není divu, větší procesor si vyžádal větší chlazení.

Recenze

Diskuse