RECENZE: Acer Predator Helios 500 (PH517-61) - 17'' herní notebook s AMD, Ryzen a Radeon Vega 56

5. 2. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Baterie

Akumulátor je stejný jako v Intelovské verzi – má 74 Wh. Rozdíl je však ve žravosti komponent, protože procesor určený pro stolní počítače neumí tak dobře snižovat svou spotřebu. Projevuje se to nejvíce při nenáročných činnostech.

  • Standardní* redakční měření při minimálním zatížení: 1 hod 47 min
  • Video z internetu přes WiFi, 100% jas LCD: 1 hod 22 min

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.

Při on-line kancelářské práci je výdrž podobná té, kterou jsme změřili standardním redakčním testem. Většina spotřeby se stejně týká procesoru a grafiky, takže změna jasu displeje se projeví pouze minimálně. Při nenáročných činnostech byste se vždy měli dostat alespoň na půl druhé hodiny výdrže. Je zajímavé, že pokud se obrazovka překresluje jen jednou za pár sekund a jinak je obraz statický, je možné při nečinnosti srazit spotřebu z průměrných 39 W na 28, čímž se výdrž prodlouží až na dvě a půl hodiny. To ovšem berte jako absolutní maximum, kterého lze dosáhnout.

K notebooku je přiložen stejný obří 330W napájecí adaptér (1,49 kg). Nabíjení je stejně rychlé jako následné vybíjení při on-line kancelářské práci. Provoz na baterii lze v tomto případě považovat za pouze nouzovou záležitost, baterie je zde spíše záložní zdroj, pro případ výpadku energie.

Recenze

Diskuse