RECENZE: Acer Predator Triton 500 (PT515-51) - 15.6'' herní notebook, tenké provedení, RTX 2080 Max-Q

7. 3. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Chlazení a provozní hluk


Chlazení notebooku je tvořeno třemi ventilátory, jeden z nich, ten osamocený, má kovové lopatky. K ventilátorům vede celkem 5 heatpipe (rozvod tepla), z toho jedna je sdílená, vede přes CPU i GPU ke všem ventilátorům. Žebrování, profukovaná ventilátory, jsou celkem 4, dvě směřují dozadu a dvě na boky, na každý bok jedno.


Chlazení celkově, i vzhledem k tloušťce notebooku a jeho výkonu, hodnotím velmi kladně. Acer si s ním dal viditelně práci a je to znát. Čekal jsem hlučnější projev a vyšší teploty na povrchu, naštěstí to je jinak, viz další odstavce.

hodina provozu - mírná zátěž (dokumenty, internet, video)

V mírné zátěži pracuje notebook tiše, tělo je zlehka prohřáté, ale teploty jsou celkově velmi dobře snesitelné. Ventilátory se točí v rozmezí 2000 až 3000 RPM (otáček za minutu), takže jsou slyšet spíše v tichu nebo vůbec.

*touchpad: 29 °C
*levá strana pod klávesnicí: 29 °C
*pravá strana pod klávesnicí: 30 °C
*klávesnice vlevo: 31 °C
*klávesnice vpravo: 31 °C
*spodek maximum: 34 °C (vzadu uprostřed)
*výdech chlazení: 37 °C
*napájecí adaptér: 35 °C

hodina provozu - vysoká zátěž

Proudění vzduchu z ventilátorů je sice zřetelně slyšet (automatický režim), ale jen s lehkým nádechem svištění. Tělo notebooku je prohřáté znatelněji, nejméně na ploše pod klávesnicí. Prostor mezi klávesami je už znatelně teplejší, ale samotné klávesy jsou v pohodě. Nepříjemné to začíná být na okrajích vedle klávesnice a nejvíce spodek, vzadu už může být nepříjemně horký.

Stisk výše zmíněného speciálního tlačítka "TURBO", okamžitě roztočí ventilátory na maximum, pak už ale začíná být proudění vzduchu dlouhodobě rušivé, chlazení se ovšem znatelně zlepší. Chlazení lze také měřitelně zefektivnit usnadněním přívodu vzduchu ke spodku notebooku, chladicí podložkou nebo prostým podložením zadních rohů notebooku, potažmo se tím mohou snížit i otáčky ventilátoru a tedy i hlučnost. Rychlost otáčení ventilátorů lze i ručně nastavit v již zmíněné ovládací aplikaci PredatorSense.

  • touchpad: 33 °C
  • levá strana pod klávesnicí: 33 °C
  • pravá strana pod klávesnicí: 34 °C
  • klávesnice vlevo: 42 °C
  • klávesnice vpravo: 43 °C
  • spodek maximum: 47 °C (vzadu uprostred)
  • výdech chlazení: 64 °C grafika
  • napájecí adaptér: 42 °C

teplota okolí při měření: 25 °C
(testy prováděny a teploty měřeny při 100% nabité baterii, aby její zahřátí z dobíjení neovlivňovalo hodnoty)

Recenze

Diskuse