RECENZE: Acer Predator Triton 500 (PT515-51) - 15.6'' herní notebook, tenké provedení, RTX 2080 Max-Q

7. 3. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Klávesnice a ovládací prvky


Klávesnici předprodukčního vzorku schází české znaky a podle provedení klávesy Enter se jedná o US rozložení. Nicméně lze předpokládat, že základní prvky budu totožné i pro kusy určené do ČR. Ač se jedná o 15.6'' notebook, klávesnice je bez samostatného numerického bloku. Hráčské zaměření je poznat podle zvýraznění čtveřice kláves WASD, kurzorových šipek a speciální klávesy pro vyvolání aplikace PredatorSense, mají méně černé barvy na okrajích a vykrojení u spodních okrajů, díky tomu o něco více svítí.


Podsvícení je možno nastavit ve výše zmíněné aplikaci PredatorSense, ve třech svislých sekcích samostatně. K dispozici je RGB paleta barev. Základní jas lze ovládat klávesovou zkratkou ve čtyřech stupních, v aplikaci pak zle volit i jemnější rozestupy. Klávesnice umí svítit i v režimu BIOSu, podle toho, jak ji před tím nastavíte ve Windows.


Povrch tmavých kláves dobře kontrastuje s bílými popiskami (i bez podsvícení). Plocha kláves je zlehka prohloubena, podobně jako u externích klávesnic. Obzvláště oceňuji mezery mezi skupinkami kláves F1 - F12, je vidět, že když se chce, tak to jde, i u notebooků. Klávesnice má velký Backspace, 2x Alt i Ctrl a je zde i samostatná klávesa kontextové nabídky. Ins a Del jsou tam, kde je očekávám. Na pravém boku jsou klávesy pro pohotové ovládání hlasitosti. Naopak nejvíce mi vadí umístění hlavního vypínače do bloku kláves, vpravo nahoře, stále častější vlastnost nových modelů notebooků Acer, dle mého soudu zbytečná módní vlna. Umístění kláves Home a End bych raději viděl v kurzorových šipkách, společně s PgUp a PgDn (ty už tam jsou), klidně bych prohodil s ovládáním jasu displeje.


Další módní vlnou je jednolitý touchpad s integrovanými tlačítky. Jestli mačkáte levé nebo pravé se pozná podle umístění prstu na ploše touchpadu, potenciálně to může zlobit, obecně mi toto řešení vadí a preferuji samostatná tlačítka. Reakce touchpadu na pohyb prstu mi vyhovoval.

Na pracovní ploše stojí za zmínku ještě jeden prvek, je jím samostatné tlačítko, nad kterým je nápis TURBO. Slouží k pohotovému zapnutí maximálních otáček ventilátoru a tuto funkci oceňuji. Vadí mi na něm ovšem přílišný jas diody podsvícení, která svítí i když je režim TURBO vypnutý a dokáže být nepříjemná i při denním světle. Teoreticky by to mohlo jít vyřešit úpravou BIOSu nebo přidáním ovládání do aplikace PredatorSense.

Na notebooku jsou ještě další 3 indikační diody. Dvě na pravém boku, indikují připojení elektrického zdroje a dobíjení baterie. Poslední indikační dioda je vedle webkamery.

Recenze

Diskuse