RECENZE: Acer Swift 7 (SF714-52T) - 14'', tenký, lehký a tichý notebook pro nejnáročnější cestování

3. 9. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Tomáš Valenta

Klávesnice


Pracovní ploše notebooku dominuje pětiřadá ostrůvková klávesnice. Mechanismus kláves má velmi nízký stisk, který činí cca 0,9 mm. Mezerník je oproti ostatním klávesám vyšší asi o 0,5 mm pro lepší hmatovou orientaci (a fakticky je palcům o něco ''blíž''). Klávesy mají spíše malou tuhost a tvrdé dorazy. Psaní doprovází klapavé zvuky, je vcelku tiché, klávesnice rozhodně patří mezi ty méně hlučné. Mechanismus přesto není úplně bez chyb. Při psaní tohoto textu se mi stávalo, že některé klávesy nereagovaly na stisk po celé své ploše. Typicky se mi to stávalo u ''šipek'', které nerozpoznaly stisk, pokud jsem je zmáčkl na okraji dané klávesy. To ubírá na jistotě psaní.


Je patrné, že výrobce potřeboval co nejvíce místa uvnitř notebooku. Tenké tělo si tak vyžádalo použití klávesnice s redukovaným počtem kláves. Svrchní řada kláves (F1-F12 atd.) se přesunula na řádek s čísly, rychlé funkce (režim spánku, vypínač bezdrátových sítí, vypínač touchpadu atd.) se nachází v písmenové části klávesnice. Backspace se dělí o místo s klávesou Del, CapsLock se zmenšil na úkor středníku. Na rozložení se dá zvyknout, v rámci omezených možností je to vlastně vymyšleno dobře, konzervativně pojatí uživatelé se ale porozhlédnou asi trochu někde jinde.


Klávesnice je vybavená podsvícením s jediným stupněm intenzity. Svit spod kláves je rovnoměrně rozložený, a prosvítá do očí, až když se na notebook díváte z velkého úhlu.

Touchpad

Většinu plochy opěrky dlaní pod klávesnicí zabírá velmi velký touchpad s úhlopříčkou 14,8 cm. Touchpad je oproti okolní ploše mírně zapuštěný. Dle specifikace výrobce se jedná o skleněný touchpad (Corning Gorilla Glass), takže by si měl poradit i s případnými menšími škrábanci. Povrch má hladký, jemný na dotek. Integrované tlačítko je tužší na dotek, hlubka stisku je cca 1,1 mm. Reakce na dotek je rychlá a přesná, ovládání kurzoru bylo bezchybné. Drobné potíže jsem občas měl s gesty, kdy notebook občas rozpoznal pohyb dotyk prstů jako dotyk tří.

Notebook lze ovládat také dotykovým displeje, viz dále v recenzi.

Indikační diody a další ovládací prvky

Na těle notebooku nalezneme pouze několik indikačních diod. Dvě se nachází na levém boku (indkátor zapnutí notebooku svítí modře, indikátor nabíjení oranžově při nabíjení, modře, pokud je notebook úplně nabitý). Třetí dioda se nachází na výklopném modulu webkamery a svítí zelenožlutým světlem, což je příjemné za tmy, kdy tolik neoslňuje.

Po levé straně klávesnice nalezneme hlavní vypínač, který je kombinovaný se čtečkou otisku prstu. Notebook lze zapnout, a zároveň se přihlásit otiskem, jediným stiskem.

Recenze

Diskuse