RECENZE: Asus TUF Gaming FX705 - 17.3'' herní notebook, nový procesor AMD Ryzen, nová grafika NVIDIA

29. 6. 2019 18:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Klávesnice


Jako první upoutají pozornost klávesy WASD s opačným použitím barev, oproti zbytku klávesnice a jiný tvar mezerníku, typický pro herní notebooky Asus. Bílé popisky na černých klávesách dobře kontrastují i v šeru. Pro větší tmu je k dispozici podsvícení, které má 3 základní stupně intenzity a lze nastavit jeho libovolnou barvu, pro všechny klávesy stejnou.


Klávesnice s numerickým blokem má poměrně standardní rozložení. Líbí se mi především znatelné rozložení kláves F1-F12 do bloků po čtyřech, jako u standardní externí klávesnice, Asus se v tomto ohledu snaží a stejný prvek má poslední dobou hned v několika modelech notebooků. Klávesi Alt a Ctrl jsou na obou stranách mezerníku, je zde i samostatná klávesa kontextové nabídky. Uvítal bych vysoký Enter a rozdělení kláves Home+End a Del+Ins do samostaných kláves, naopak Pause a PrtSc by klidně mohly být jako druhotné funkce spolu s Fn. Kurzorové šipky jsou zakomponovány do spodního levého okraje numerického bloku, ale pro lepší nahmátnutí vystupují z okraje hlavního bloku kláves. Celkově se mi s klávesnicí pracovalo dobře.


Touchpad

Odezva touchpadu má trochu zpoždění za pohybem prstu a tlačítka jsou opět módně integrována do spodního okraje touchpadu. Osobně preferuji samostatná tlačítka touchpadu, i když musím uznat, že odskok kurzoru při stisku je ovladačem ošetřen dobře, ale právě proto možná dochází ke výše zmíněnému zpoždění reakce kurzoru na pohyb. Reakce touchpadu na stisk je příjemný, s jemným klapnutím. Celkové rozměry touchpadu jsou 105 x 74 mm, tato velikost naprosto vyhovuje a dostačuje, k hernímu notebooku bude ve většině případů připojena externí myš.

Indikační diody a další ovládací prvky

Hlavní vypínač je vpravo nad numerickým blokem, má příjemnou odezvu na stisk, ale zbytečně hluboký chod, prst často zavadí o okraje kolem tlačítka, naštěstí jde o zanedbatelnou drobnost, díky nízké frekvenci používání. Ve vypínači je červená dioda pro indikaci zapnutí notebooku nebo režimu spánku.

Hlavní sada indikačních diod je v pravé horní půlce pracovní plochy nad klávesnicí, jsou 4 a jejich symboly, vytlačené do povrchu, jsou dobře čitelné jen za dobrého světla, běžný jev u mnoha notebooků. Viditelné jsou i při zavřeném notebooku, díky výše zmíněnému vykrojení ve spodní hraně víka. Orientovat se lze snadno dle první diody zleva, svítí bíle, vždy když je notebook zapnutý. Další v pořadí je indikace dobíjení baterie, svítí červeně, když se baterie dobíjí a bíle pokud je baterie nabodá a notebook je připojen k elektrické sít, svítí i při vypnutém notebooku. Následuje indikace práce datového úložiště (SSD nebo HDD), opět bílá barva. Poslední vpravo je indikace aktivovaného režimu "V Letadle", opět bílá dioda. Indikační dioda je dále v klávese CapsLock, indikuje její aktivaci, opět červenou diodou, bez ohledu na nastaví barvy podsvícení klávesnice. Že je notebook zapnutý lze poznat i podle loga Asus na vnější straně víka notebooku, svítí tlumeně žluto-oranžovou barvou.

Recenze

Diskuse