RECENZE: Asus TUF Gaming FX705 - 17.3'' herní notebook, nový procesor AMD Ryzen, nová grafika NVIDIA

29. 6. 2019 18:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Univerzální herní notebook pro základní až středně náročné hraní. Nabízí procesory AMD i Intel a grafické karty NVIDIA i AMD. Při zajímavých cenách nabízí velký displej se zachováním slušné mobility. Vzhledově se jedná o šedý průměr, výkonem ale může překvapit.

Asus TUF Gaming FX705 - 17.3'' herní notebook, nový procesor AMD Ryzen, nová grafika NVIDIA

Základní popis

Notebook mírně klame tělem, vypadá, jakoby jeho základna byla vyrobena z kovu, ve skutečnosti se jedná o plasty, ale Asus dbal na pevnost a docela se mu to povedlo, plasty jsou navíc lehčí než kov. Pracovní plocha notebooku se tváři, jako by byla z broušeného kovu, výrazné prolisy zvyšují pevnost velké plochy v okolí klávesnice. Odolnost proti prohýbání při práci zvyšují plastové výstupky na spodku základny, dva u krajů vzadu a další tři po středové linii od zadku k čelu notebooku, k tomu má notebook 4 klasické gumové podložky v rozích a jednu výraznou podlouhlou přibližně ve středu notebooku. K úplné dokonalosti mi schází snad jen další dva výstupku na středech boků, ale tam jsou tlaky rukou minimální, takže mi jejich absence vadí jen málo. Plast na spodní straně základny je již zcela patrný


Znatelné prolisy jsou i na vnější straně víka notebooku, od rohu směrem ke středu, opět kvůli zvýšení tuhosti, tentokrát ovšem opravdu kovového materiálu, tenkého plátu hliníku. Střed víka se snadno prohne při tlaku, ale celkově, při slušném zacházení, je myslím displej chráněn dostatečně. Víko je mezi panty vykrojené, to je vidět jen při zavřeném notebook, při otevření se uživateli vykrojení skryje za notebook. Panty jsou tuhé tak, že k samotnému otevření notebooku jsou potřeba obě ruce, jednou se otevírá víko, druhou se přidržuje základna, jinak by se zvedala. Maximální úhel otevření notebooku je přibližně 140°.


Rozložení fyzických rozhraní je tradičně na bocích, respektive na jednom, na levém. Odzadu je napájecí konektor, LAN RJ-45, HDMI 2.0, 1x USB-A 2.0, 2x USB-A 3.0 a jeden duální audio jack. Nabídka rozhraní je tedy skromná, ale v zásadě je zde vše potřebné. Schází mi snad jen čtečka SD karet a někomu jinému bude možná chybět USB-C rozhraní. Na pravém boku notebooku, v zadním rohu, je otvor pro Kensingtonský zámek. Uvnitř notebooku jsou pochopitelně bezdrátové sítě WiFi a Bluetooth.



S celkovými rozměry 400 x 279 x 29 / 26 mm a vahou 2.64 kg (testovaná konfigurace) se notebook celkem přibližuje některým notebookům s menší úhlopříčkou 15.6'' z dob několika málo let zpět. Tento efekt je možný i díky tenkým rámečkům na bocích displeje. Celková pevnost notebooku je dostatečně vysoká na časté nošení v kvalitním batohu, při váze pod 3 kg klidně i každodenní. Celkově se tedy jedná o solidně mobilní notebook s velkým displejem.

Recenze

Diskuse