RECENZE: ASUS Zephyrus S (GX502) - 15.6'' tenký herní notebook, poslouží i jako solidní pracovní stanice

21. 8. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Baterie


Baterie je integrovaná v přední části základny a má překvapivě vysokou kapacitu – celých 76 Wh. Díky tomu je možné dosáhnout dobré výdrže i při osazení tak výkonných komponent. V klidovém stavu s polovičním jasem, zapnutou Wi-Fi a vypnutým grafickým čipem od NVIDIE se spotřeba pohybuje okolo 10 wattů. S vypnutým displejem dokonce jen sedm. Jakmile však začnete něco (byť nenáročného) dělat, počítejte s průměrem okolo 13 wattů (5-6 hodin výdrže). Pokud z nějakého důvodu bude napájen i dedikovaný grafický čip, bude spotřeba vždy minimálně o 10 wattů vyšší.

  • Standardní* redakční měření při minimálním zatížení: 6 hod 37 min
  • Video z internetu přes WiFi, 100% jas LCD: 3 hod 55 min

[I| * Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.]

Napájení notebooku


Přibalený napájecí adaptér je opravdová cihlička (rozměry 175 x 75 x 32 mm). Dohromady s přívodním kabelem váží rovnou 800 g. Není vůbec divu, když má výkon plných 230 W, aby uživil notebook v zátěži při současném nabíjení baterie. K tomuto adaptéru mám jednu výhradu – integrovaný kabel od adaptéru k notebooku je téměř o polovinu kratší než u jiných notebooků, což vede k tomu, že pak zdroj musí překážet někde na stole, protože od země už kabel nedosáhne.


Pokud stejně jako já potřebujete výkonný notebook také často přenášet, jistě oceníte možnost napájet a nabíjet počítač také pomocí portu USB-C. ASUS nabízí jako volitelné příslušenství malý 65W napájecí adaptér zakončený právě konektorem USB-C. V nabídce má také malý USB-C power pack (externí baterii) pro prodloužení výdrže. Na podobné příslušenství jsem zvyklý pouze u business notebooků. Jeho přítomnost u čistě herního stroje je poněkud překvapivá. Podtrhuje však použitelnost takového notebooku coby univerzálního řešení nejen na hry, ale také na práci.

Konektor USB-C lze použít také pro rychlé nabíjení dalších zařízení.

Recenze

Diskuse