RECENZE: ASUS Zephyrus S (GX502) - 15.6'' tenký herní notebook, poslouží i jako solidní pracovní stanice

21. 8. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Herní notebooky se v posledních generacích zbavují nevkusu a jejich vzhled se stává decentnějším. Když se k tomu připočtou vlastnosti jako výkonný hardware, propracované chlazení a kvalitní vstupní zařízení, rázem takový notebook nemusí nutně sloužit jen na hry. Testovaný 15,6''Zephyrus S má v sobě šestijádrový procesor Core i7, grafický čip RTX 2070 a 144Hz IPS displej.

ASUS Zephyrus S (GX502) - 15.6'' tenký herní notebook, poslouží i jako solidní pracovní stanice


TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.cz

15.6'' hernímu notebooku ASUS Zephyrus S (GX502) jsme se rozhodli udělit ocenění TIP redakce NOTEBOOK.cz.


Základní popis

Zephyrus S patří do kategorie kompaktních herních notebooků, které jsou nyní tak oblíbené. Až na několik vzhledových prvků by se klidně mohl schovat mezi ''obyčejné'' notebooky. Že je uvnitř opravdu výkonný grafický čip, prozradí spíše velký napájecí adaptér a čtveřice výdechů chlazení.


Tenký rámeček okolo displeje umožňuje snížit půdorysné rozměry na 360 x 252 mm, což je méně než u některých kancelářských notebooků se stejnou úhlopříčkou displeje. Taktéž tloušťka je 20-22 mm je velmi dobrá a notebooky s plnou konektorovou výbavou už nebývají o moc tenčí. Z hlediska přenosnosti si počítač vede dobře a lze jej doporučit i pro častější nošení – váží totiž jen 2,06 kg.


Základna i víko používají magneziové slitiny, které počítači dodávají potřebnou tuhost. Základna jako taková se neprohýbá vůbec. U víka samozřejmě dochází k určité poddajnosti, pokud jej chytnete za rohy, ale displej jako takový je dobře chráněn proti tlaku na vnější stranu víka. S ohledem na konstrukci bych se nebál častého nošení.


Povrch notebooku je příjemný na dotyk a díky tomu, že není hliníkový, nemá takovou tepelnou vodivost, aby studil do rukou. Použité matné povrchy si zaslouží pochvalu i za to, že na nich není vidět každý otisk prstu.


Víko počítače lze otevřít maximálně v úhlu necelých 135 °C a otevření je možné provést pohodlně jedním prstem. Během otevírání se zadní část notebooku automaticky nadzvedne pro lepší přísun vzduchu do chlazení.


Konektorová výbava počítače spadá v rámci třídy někam do průměru. Na levém boku najdete dva audio konektory (výstup je připojen na převodník od ESS pro vyšší kvalitu zvuku), jedno klasické USB 3.2 (Gen2, tedy 10Gb/s), obrazový výstup HDMI, konektor pro připojení do počítačové sítě Ethernet a zdířku napájení. Na pravém boku výbavu doplňuje dvojice klasických USB 3.2 Gen1 a jedno USB-C 3.1 Gen2 s podporou přenosu obrazu.


Oceňuji, že ASUS nejen že neodstranil konektor pro připojení do počítačové sítě, ale dokonce použil jeho plnou (''neskládací'') variantu. Mou největší výhradou za několik týdnů intenzivního používání je ve výsledku absence čtečky SD karet kvůli kopírování dat z fotoaparátů a kamer a rozhraní Thunderbolt 3, které by dle mého názoru už mělo být standardem u všech notebooků v této cenové kategorii.

Recenze

Diskuse