RECENZE: Fujitsu Lifebook U939 - 13.3'' notebook pro profesionály, lehké hořčíkové tělo, moderní výbava

24. 7. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Tomáš Valenta

Zabezpečení

Namísto klasické čtečky otisku prstu sáhlo Fujitsu po vlastním řešení. V pravém spodním rohu základny nalezneme tzv. "čtečku dlaně". Funguje ve spolupráci se softwarem Fujitsu WorkPlace Protect, není ji tedy (alespoň prozatím) možné ovládat v nastavení Windows Hello.

Základní rozdíl mezi ní a běžnou čtečkou otisku prstu je velikost, čtečka PalmSecure má tvar čtverce s délkou strany 22 mm. Samotné skenování dlaně funguje na základě infračerveného skenování žil v ruce. Dlaň ruky umístíte asi 7 cm nad senzor, který následně oskenuje, zdali je dlaň skutečně vaše. Fujitsu tvrdí, že tento způsob biometrického ověření je přesnější než konvenční čtečka otisku prstu.
Čtečka otisku dlaně PalmSecure je volitelnou součástí konfigurace, výrobce dle datasheetu nabízí i čtečku otisku prstu, popř. ani jedno z toho. Uvidíme, jaké konfigurace se nakonec objeví v prodeji.

Pro přihlášení do Windows můžete využít také rozpornání obličeje pomocí dvojice IR kamer, které se nachází vedle webkamery. Infračervená kamera funguje i za úplné tmy a je nezávislá na webkameře (pokud ji např. přelepujete).

Nechybí čtečka čipových karet SmartCard, zámek Kensington pro uzamčení k pracovnímu stolu či čip TPM pro šifrované uložení přístupových hesel.

BIOS

BIOS obsahuje vše potřebné. Má klasickou textovou podobu, ovládá se za pomocí kurzorových kláves s klávesami Enter/Escape. Vstup do biosu je řešen klávesu F2, volba bootovacího zařízení je pak řešena klasicky přes F12.

Recenze

Diskuse