RECENZE: Fujitsu Lifebook U939 - 13.3'' notebook pro profesionály, lehké hořčíkové tělo, moderní výbava

24. 7. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Tomáš Valenta

Klávesnice


Fujitsu Lifebook U393 obsahuje typickou šestiřadou ostrůvkovou klávesnici. Zajímavostí je, že klávesy zasahují až téměř do stran notebooku, jiní výrobci klávesnice zužují a po stranách ponechávají nevyužité plochy. Klávesnice má spíše "gumový" stisk, nepříliš znatelnou mechaniku a tvrdý doraz. Při psaní jsem měl pocit, že klávesnice neposkytuje tolik zpětné vazby, na který jsem zvyklý. Zdvih kláves je 1,5 mm, jsou odděleny 3,5 mm mezerami.

Horní řada kláves je továrně přiřazena rychlým funkcím (ovládání zvuku, jasu atd.), lze ale přepnout do režimu F1-F12. Toho docílíte stiskem kláves Fn+Esc a dojde k rozsvícení indikátoru s popiskem "F" vpravo nad klávesnicí.


Klávesnice obsahuje integrovaný numerický blok. Ten je nutné nejprve aktivovat (ve výchozím režimu rychlou volbou na klávese F12), psaní čísel pak probíhá společně s klávesou Fn. Nechybí také Scroll lock společně s klávesou kontextové nabídky, nezapomnělo se ani na Insert. Klávesnice tak obsahuje většinu důležitých kláves. Popisky kláves jsou tzv. "československé", kromě českých potisků zde najdeme i méně výrazné slovenské znaky.


Klávesnice je podsvícená ve dvou úrovních intenzity. Příjemnou vlastností je, že k prosvítání diod spod kláves dochází až z velkého úhlu (např. vleže, když máte notebook na břiše), za běžné práce vám diody nebudou svítit do očí. Podsvícení je bohužel značně nerovnoměrné a v noci tak působí trochu nedotaženým dojmem. Svit není ani na nejvyšší intenzitu příliš silný, což může odradit některé noční sovy.

Touchpad

Touchpad s vlastními tlačítky je zarovnaný podle mezerníku a zabírá velkou část opěrky dlaní pod klávesnicí. Má úhlopříčku 11 cm a spíše hrubší povrch. Pokud nepatříte k příznivcům dokonale hladkých touchpadů, Fujitstu Lifebook U393 nemíjejte bez povšimnutí.

Reakce touchpadu na dotek je dobrá, zpoždění minimální. Problém jsem měl pouze, když jsem potřeboval provádět drobné pohyby (tzn. posunout kurzor pouze o několik milimetrů), v tu chvíli mi přišlo, že touchpad nereaguje buď vůbec, nebo pohne s kurzorem více, než jsem chtěl. Plocha touchpadu není mačkací, neukrývá v sobě žádné tlačítko. Přidružená tlačítka mají rozměry 32 x 12,5 mm, jsou tedy dostatečně veliká i pro uživatele s většími palci. Mají docela hlasitou, cvakavou plastově znějící mechaniku, nicméně příjemně tuhou / měkkou, stisk je asi 0,5 mm hluboký.

Touchpad je jediným ovládacím prvkem, kterým můžete pohybovat s kurzorem. Dle výrobce bude možné objednat Lifebook U939 i s touchstickem (obdoba TrackPointu), tato možnost se ale téměř jistě týká pouze větších zákazníků a neočekávám, že by se takto vybavené modely objevily v retailovém prodeji.

Notebook lze ovládat také dotykovým displejem, viz dále v recenzi.

Indikační diody a další ovládací prvky

Vpravo nad klávesnicí najdeme čtveřici stavových diod, zároveň si ale pokládám otázku, zdali by se třeba indikace CapsLock či prohození funkčních kláves neměly přesunout do příslušných kláves. Mnozí uživatelé jsou zvyklí je hledat právě tam. Další diody nalezneme na přední hraně základny, zapnutí notebooku, připojení napájecího adaptéru, práce datového úložiště a bezdrátové sítě. Diody na čele jesou čitelné i při zavřeném notebooku, což se hodí pro indikaci stavu dobíjení baterie.

Recenze

Diskuse