RECENZE: Fujitsu Lifebook U939 - 13.3'' notebook pro profesionály, lehké hořčíkové tělo, moderní výbava

24. 7. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Tomáš Valenta

Baterie


Notebook je vybavený integrovanou 4článkovou baterií typu Li-Ion s kapacitou 50 Wh. Výrobce udává výdrž notebooku až 12 hodin, takový výsledek lze i překonat tehdy, pokud budete psát ve Wordpadu s vypnutou Wi-Fi a nejnižším jasem obrazovky. Reálná výdrž (internet, kancelářské dokumenty, Wi-Fi, 50 % jas obrazovky) se pohybuje okolo 8 hodin, což je velmi slušný výsledek.

  • standardní* redakční měření při minimální zátěži: 16 hod 34 min
  • video z internetu přes WiFi, 100% jas LCD: 5 hod 15 min

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.

Napájení notebooku


Dodávaný nabíjecí adaptér má výkon 65 W a A13-065N3A a rozměry 144 x 32 x 29 mm. Je dodávaný s trojžilovým adaptérem do zásuvky. Délka celého adaptéru je 225 cm, hmotnost pak 302 g. Kabel má masivní koncovku s kulatým konektorem. Pokud máte nabíječku s konektorem USB type-C, můžete notebook nabíjet i skrze ni. Výhoda vlastního nabíjecího konektoru ale zůstává: nabíjení vám trvale nezabere jeden konektor USB type-C.

Nabíjení je indikováno stavovými diodami na přední hraně základny. Nalezneme zde oddělené diody pro nabíjení a nízkou kapacitu baterie. Popisky diod nejsou právě intuitivní a dovedu si představit, že leckdo za celou dobu používání notebooku pořádně nerozklíčuje, k čemu jsou vlastně dvě. První indikuje připojený adaptér a dobíjení baterie, svítí oranžově, než se baterie plně nabije, při plném nabití svítí bíle. Druhá dioda indikuje stav vybití baterie, klesne-li kapacita pod 50%, změní se bílé světlo na oranžové. Díky dvěma diodám je i při vypnutém notebooku poznat, kdy je baterie nabita na 50% a kdy na 100%.

Recenze

Diskuse